1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Zmiksujcie to dla początkującego, proszę!...

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez slavedriver, 25 Maj 2011.

1. slavedriver Użytkownik

Witam Szanownych Użytkowników,

Jestem zupełnym nowicjuszem w tej wspaniałej dziedzinie, jaką jest realizacja dźwięku i od dłuższego czasu próbuję bezskutecznie zmiksować kawałek swojej kapeli, o czym dyskusję prowadzę w tym temacie:
    http://www.dzwiek.org/threads/gitarowo-funkowo-junglowy-mix-do-oceny.7123/
    Chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o podjęcie próby popełnienia miksu tego utworu, ponieważ mam wrażenie, że moje działania prowadzą donikąd. Bardzo zależy mi na tym aby mieć przyzwoity punkt odniesienia. Posiadając te same ślady dążyłbym do najbardziej satysfakcjonującego rezultatu.

Z góry dziękuję za poświęcony czas i wszelkie uwagi :)

Link do śladów (369 MB): http://tnij.org/wah_na_tah_-_junglowy
    Link do rozdzielonych śladów tomów (7,76 MB): http://tnij.org/wah_na_tah_-_junglowy-tomy

Załączam też poglądowy miks:

Załączone Pliki:

2. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    na pierwsze ucho - za dużo reverbu i bas za bardzo dziobaty, dodaj tam dołu, gitary też za heavy metalowe :)
  3. glukash Użytkownik

W paczce, do której link podajesz, są ślady w MP3 (zamiast WAV). Ślady bębnów kończą się po minucie i nie ma ich już do końca utworu.
  4. slavedriver Użytkownik

Podmieniłem paczkę. Teraz pliki są w WAV i wyglądają ok.
    Pozdrawiam.
  5. KemoT Początkujący

Oprócz zmniejszenia ilości reverbu sugerowałbym też przepuścić go przez filtr dolnoprzepustowy (z częstotliwością graniczną dobraną eksperymentalnie). Zabieg ten powoduje, że pogłos staje się nieco bardziej naturalny, mniej szklisty i syczący.
  6. glukash Użytkownik

Propozycja na szybko.

Załączone Pliki:

7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Czemu tomy nie są rozdzielone na osobne ślady?? a nawet jeśli już są na jednym śladzie stereo to czemu nie są spanoramowane??
  8. slavedriver Użytkownik

Miały być w panoramie, ale jak szykowalem ślady to wszystko centrowałem i zcentrowałem także oba tomy... :banghead:
    Tutaj link do rozdzielonych śladów tomów (7,76 MB): http://tnij.org/wah_na_tah_-_junglowy-tomy

@glukash, szczególnie podoba mi się brzmienie basu w Twoim miksie, mógłbyś mi może podrzucić ślad samego basu i zdradzić szczegóły jego obróbki?

Zarzucam jeszcze jedno swoje podejście do miksu. Dodałem dołu na basie, zmniejszyłem przester gitar, zdjąłem pogłos z sumy i troszkę poprawiłem poziomy. Co sądzicie?

Załączone Pliki:

9. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Mój miks na szybko...

Generalnie... EZD jest fajne... ale zbyt charakterystyczne... mi np nie podoba się stopa z tego zestawu... zazwyczaj podmieniałem ją na inną... natomiast przearanżowałbym duszki aby były to uderzenia w naciąg a nie w rim... brzmi to mało naturalnie teraz...

Najgorsze są gitary przesterowane... brzmienie jak brzmienie jeszcze jakoś by uszło... ale są strasznie rozstrojone względem basu co skutkuje strasznymi zgryzami w okolicach 600Hz... Także gity do nagrania jeszcze raz bo tak zostać nie może...

Załączone Pliki:

slavedriver lubi to.
  10. slavedriver Użytkownik

Kurcze Smiechu... Jestem amatorem jesli chodzi o miksowanie, ale rockowej muzyki to sie w zyciu w sumie nasluchalem juz i zupelnie nie chce schlebiac, ale ten miks, ktory zapodales jest wg mnie po prostu swietny... Swietnie podrasowales bebny. Stopa miazdzy. Gitarki dzwiecza szkielkiem. Basik tu i owdzie pobrzmiewa gora jak z lekko przesterowanego singla. Miks zyje. Jestem zachwycony.

Nagram od nowa przesterowane gitary w wolnej chwili.

Jest szansa zebys pozgrywał mi porobione slady i pokrotce chociaz opisal jakie czynnosci/elementy/dzialania pozwolily Ci uzyskac takie zgranie?
  11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Cieszę się że Ci się podoba... generalnie jeszcze przydałoby się trochę automatyki... no i na pewno strojąca partia gitar bardzo by jeszcze poprawiła sytuację w refrenach, gdzie są straszne zgrzyty...
    No i pytanie?? To jest utwór instrumentalny czy jakiś wokal przewidujesz??

Nie wiem czy ślady mogą w jakikolwiek sposób Ci pomóc... bo istotą jest to co się dzieje później... mogę za to opisać sesję...

Bębny:
    Stopa => silna saturacja taśmą (Ozone 4), eq (HPF na 30Hz, wąskie podbicie o 6dB na 70Hz, szerokie podbicie o 6dB na 3kHz);
    Werbel góra => silna saturacja taśmą (Ozone 4), eq (HPF na 50Hz, podcięcie o 2,5 dB na 250Hz, szerokie podbicie o 7dB na 7,5kHz);
    Werbel dół => silna saturacja taśmą (Ozone 4), eq (HPF na 60Hz, szerokie podcięcie o 2,5 dB na 350Hz, szerokie podbicie o 3,5dB na 8kHz);
    HiHat => silna saturacja taśmą (Ozone 4), eq (HPF na 420Hz, wąskie podbicie o 3dB na 2,5kHz);
    Tomy => silna saturacja taśmą (Ozone 4), eq (tu generalnie jest ustawienie "na pałę" należałoby popracować, generalnie podbity dół i góra);
    OH => silna saturacja taśmą (Ozone 4), eq (podcięcie o 3dB na 300Hz, podbicie o 3dB na 2,5kHz, filtr półkowy podcinający o 0,5dB od 12kHz);

Wszystkie ślady bębnów (oprócz stopy która idzie bezpośrednio na sumę) skierowane na podgrupę "Drums"na której zapięty jest tylko Sonarowy Transient Shaper, parametr attack na 105% (100% to pozycja neutralna)
    Dodatkowo na każdym śladzie bębnów zapięta jest wysyłka do grupy "Drum Comp" na której znajduje się:
    => Silna kompresja (HPF na sidechain ustawione na 125Hz, attack 60ms, realese 300ms, ratio 3:1, threshold bardzo głęboko ustawiony, szerokie kolano), eq (podbicie o 2dB na 60Hz, filtr półkowy podcinający o 1,5dB od 10kHz), gClip (generalnie bardzo silny bo redukujący transienty o nawet 14dB);
    I tutaj pojawia się bajer... na podgrupę z kompresją skierowana jest bardzo mała ilość sygnału stopy, mała ilość HH, i delikatnie mniejsza ilość sygnału OH... reszta wysyłek ustawiona na "godz 12"...

Bass:
    Dorzuciłem dodatkowy ślad potraktowany Amplitube 3... symulacja kostki tube screamer, podpiętej do pieca gitarowego z paczką 1x12" nagrywaną przez U87... ślad ten wyrównany fazowo z oryginałem...
    Oba ślady idą na podgrupę "Bass"... generalnie sygnał przesterowany dodany jest dla smaku różnica na tłumikach ok 17dB...
    Grupa Bass => saturacja taśmą (Ozone 4), eq (HPF na 20Hz, wąskie podbicie o 8dB na 50Hz, wąskie podbicie o 3,5dB na 160Hz, wąskie podcięcie o 6dB na 650Hz i szerokie podbicie o 20dB na 3,4kHz), silna kompresja (HPF na sidechain na 105Hz, attack 60ms, realese 50ms, ratio 4:1, thershold bardzo głęboko, szerokie kolano)

Gitary czyste:
    Ślad 1 w panoramie na 25% ślad 2 w panoramie na 100%... generalnie dało to efekt przestrzeni, ale zarazem gitara jest w jakimś określonym punkcie panoramy...
    Oba ślady idą na podgrupę "Guitar clean":
    => saturacja lampa/taśma, eq (HPF na 50Hz, podbicie o 0,5dB na 230Hz, szerokie podbicie o 5dB na 2,5kHz); silna kompresja (HPF na sidechain na 150Hz, attack 60ms, relealse 30ms, ratio 4:1, threshold bardzo głęboko, szerokie kolano);

Gitary przesterowane:
    Oba ślady L/P na 90% wysłane na podgrupę "Guitar Drive"
    => masakryczna ilość saturacji :D (praktycznie jakby przejechanie 2 raz przesterem :D); eq (HPF na 35Hz, wąskie podbicie o 3dB na 100Hz, pocięcie o 3,5dB na 1,2kHz, bardzo wąskie podbicie o 3dB na 2,9kHz (niwelacja jakiejś dziwnej "dziury" w charakterystyce"), szerokie podbicie o 4dB na 4,2kHz, LPF łagodnie opadający od ok 10kHz (usuwający artefakty wprowadzone przez silną saturację) ); silna kompresja (taka sama jak na czystych, lecz HPF na sidechain ustawiony na 170Hz, a threshold ustawiony delikatniej);

Grupa Reverb:
    Pogłos splotowy (darmowa paka Bricasti M7 ustawienie P081 - Small Wooden, we wtyczce panorama pogłosu zawężona do poziomu 75%, predelay ustawiony na ok 60ms); eq (szerokie podcięcie o 2 dB na 280Hz, szerokie podbicie o 5dB na 6,5kHz);
    Na grupę pogłosu szły wysyłki z następujących śladów: werbel góra, OH, ślad gitary z efektem tremollo, oraz z podgrup, bass, gitary czyste, gitary przesterowane (bardzo mała ilość z gitar, wyłącznie dla smaczku).

Na sumie:
    URS strip pro (Sumulacja tube 1 na 40% i HPF na 35Hz), kompresja (HPF na sidechain na 80Hz, attack 50ms, release 180ms, tario 2:1, tłumienie w okolicach 2dB),
    iZotope Oznone 4 - eq (filtr półkowy podbijający o 0,3dB na 30Hz, podcięcie na 180Hz o 0,2dB, szerokie podbicie na 3kHz o 0,4dB, filtr półkowy tłumiący o 0,6dB od 10kHz) - kosmetyczne zabiegi
    multiband harmonic exiter (4 pasma podział na 150Hz, 2kHz i 10kHz, saturacja typu warm, bardzo delikatna w 2 niskich pasmach o pare procent wyższa niż w wysokich)
    miltiband stereo enhancer (4 pasma podział taki sam jak wyżej, pasmo do 150Hz bez poszerzenia, pasmo 2 poszerzenie ok 0,1, pasmo 3 poszerzenie ok 0,2, pasmo trzecie poszerzenie ok 0,3)
    loudness maximizer (tryb inteligent II, character: very fast (0,3) (na granicy clipingu), tłumienie na stopie i werblu wypadło ok 8dB...

W sumie tyle... najważniejsze oczywiście i tak są proporcję... trochę zakręcone może się wydawać ta "nietypowa" kompresja równoległa bębnów... ale generalnie istota jest prosta kompresuję 1 kompresorem wszystkie elementy bębnów w różnych proporcjach, zamiast kompresować każdy element z osobna...

Można by tu jeszcze nad wieloma rzeczami w tym miksie popracować... generalnie wszystko i tak się zawsze rozbija o jakość śladów...

P.S.
    Generalnie wydaje się dużo... jednak nie ma tu żadnych cudów... saturacja, eq i kompresja, jeden pogłos... na sumie tylko delikatny podział na pasma...
  12. GrubySG Początkujący

Zawód:
    Student
    Witam wszytskich, pierwszy mój post na tym jakże interesującym forum. Na prośbe kumpla wrzucam jego miks (nie, że mój i tak jak w tanich serialach wykręcam się :)). Jego pierwszy miks, ale z muzyką ma od dawna do czynienia (Car Audio).

Załączone Pliki:

13. ukashec Początkujący

Również witam wszystkich, dużo interesuje się akustyką, a materiał bardzo mnie zainteresował więc też spróbowałem swoich sił w miksowaniu, niestety w tej chwili na stanie miałem tylko marne monitory i najzwyklejsze słuchawki...
    Wrzucam moje pierwsze wypociny z Adobe Audition, proszę o opinię i czy coś ze mnie będzie...

Aha, nie jestem zwolennikiem Loudness War, dlatego kompresję oraz wszystkie "ulepszacze" ograniczyłem do minimum :)

Załączone Pliki:

14. miuzikus Użytkownik

No Śmiechu niezłe sprawozdanie dałeś. Jestem ciekaw czy pojechałeś ten miks z presetów, bo piszesz, że szybki miks.
    Co by nie pisać mix slavedrivera mi się bardziej podoba - jest bardziej dynamiczny. Bass z symulacją kostki to chyba nie tutaj. Kłania się loudness w Twoim miksie Śmiechu.

No i tu mam wrażenie, że sam Twórca zrobił dobrą produkcję, bo wie o co mu chodzi, do czego dąży i jak ma brzmieć jego utwór.
  15. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    ? Nie uzywam presetow...

Sent using Forum Runner
  16. Diki Użytkownik

moim zdaniem mix Śmiecha jest zdecydowanie lepszy i lepiej zbalansowany, jedyne co można zarzucić to ewentualnie ciut za mocne przesterowanie basu i fakt że czasem gitara czysta ginie w gąszczu perkusji, ale to kwestia automatyki, a jak Śmiechu sam napisał, automatyki nie robił. Jak dla mnie bomba! brawo!
  17. miuzikus Użytkownik

No ok - przesłuchałem jeszcze raz i oczywiście mix Śmiecha jest doczyszczony, dopracowany w pasmach, bardzo skupiony, ale dalej potwierdzam, że autor ma swoją koncepcję, która co prawda była tu analizowana długo na forum. I ta koncepcja bardziej mi leży.
    Mógłbym tu zacząć jeszcze raz dyskusję, że jednak muzyk powinien mieć największy wkład w mix swojego utworu, że wiele rzeczy jest bardzo względnych i niekoniecznie to co się podoba ogółowi jest najlepsze, ale po co. Zapewne dłuższa współpraca muzyków z realizatorami daje najlepsze efekty - ale to też już było ;)
  18. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Zapominasz ze autor utworu chcial pomocy poniewaz jego miksy mu nie lezaly... jego 2 miksy zamieszczone tutaj to wypadkowa dlugich porad na temat tego utworu w innym watku...

Sent using Forum Runner
  19. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Czesc,

Załączone Pliki:

20. slavedriver Użytkownik

Dzięki wielkie za wszystkie wypowiedzi :) Cieszę się bardzo, że jest spory odzew. Mogę sobie poporównywać i z różnych stron spojrzeć na ten kawałek :)

Śmiechu ogromne dzięki za cały opis miksu! Niesamowita sprawa :) Aczkolwiek muszę przyznać, że gdy próbuję analogicznie działać (mimo, że używam innego softu), to ni cholery nie wychodzi podobnie :D Wnioskuję, że nie tędy droga... Wydaje mi się, że trzeba po prostu miksować, miksować i jeszcze raz miksować, a wszelkimi informacjami jedynie się posiłkować w trudniejszych sytuacjach... Z czasem, mam nadzieję, o ile są we mnie jakiekolwiek predyspozycje, dojdę do tego co będziemy mogli określić mianem 'ok'.

Utwór ma wokal, który nagrałem, ale który musze nagrać raz jeszcze, ponieważ, wydaje mi się, słychać za dużo wysiłku w zwrotkach, no a poza tym jest parę pomyłek w tekście, co na pewno nie przejdzie. Mimo to zarzucam ten miks, z wokalem właśnie. Proszę o opinie i wskazówki.

PS. Utwór został skrócony i taki zostanie w wersji niekoncertowej.
    PS2. Będą także instrumenty dęte :] No ale nie mam kiedy zdjąć śladów...
    PS3. Oj przydałby mi się lepszy mikrofon do tego wokalu. Mam wrażenie, że Behringer C-1, którego używam, strasznie ścina cały dół...

Załączone Pliki:

Share This Page