1. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

zmiany 2010/2011 - częściowe przejście z pluginów na hardware

Dyskusja w dziale 'Jacek Miłaszewski' rozpoczęta przez jacko, 28 Listopad 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Drogi Joachimie !
    Relab jest czesto stosowana przeze mnie wtyczka -wlasnie przez rozbudowana mozliwosc edycji (gdy jest tego potrzeba).Ty przez Twoje connection z tworca, moglbys wplynac na przyspieszenie prac nad full wersja ;)
    Pomalu bylby juz czas.....

Pozdrawiam
    Marek
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Kolejnym krokiem okazał się być reverb TC 4000. Teraz następną rzeczą będzie zakup Aurory 8 którą zapnę na wolne 8 kanałów aes ebu i dokupienie 4 kompresorów. Wszystko jednak powoli i prawie na pewno nie w tym roku. W ten sposób sumarycznie będę miał 24 kanały analogowe i zrezygnuję z patchbayów zapinając urządzenia bezpośrednio w interface.

Sent from my iPhone using Forum Runner
  3. maxiu Użytkownik

Jacku mam pytanie odnośnie insertów hardware, nie wiedziałem gdzie je przykleić, dlatego zdecydowałem się tutaj - w jaki sposób masz skonfigurowane inserty, połączenia, itp. rozumie, że send jest tylko ten SSL XR626
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Kilka postów wcześniej wrzuciłem obrazek z połączeniami. Jeśli to nie wyjaśnia, to zadaj konkretne pytania i odpowiem :)

5. maxiu Użytkownik

chodziło mi o DAW, sorki niedokładnie opisałem :)
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    W PT mam aktualnie dostępne 28 insertów, 16 analogowych i 12 cyfrowych (4 wyjścia cyfrowe używane są do odsłuchu). Aktualnie mam zajęte wszystkie analogowe oraz 4 cyfrowe. Większość jest zainsertowana na kanałach, pogłosy oraz stereofoniczny kompresor SSL są zapięte na obiektach AUX.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jeszcze tylko SPL Transient Designer, którego mam nadzieję uda mi się kupić po sprzedaży mikrofonu Sontronics Orpheus i Euphonixa MC Control
    to ostatnia inwestycja w tym roku i koncentruję się już w 100% na poznaniu tych wszystkich urządzeń, które nazbierałem w ostatnim okresie

różnie może być i wiele może się zmienić, ale na dzień dzisiejszy żeby przeżyć muszę pospłacać aktualne pożyczki przynajmniej częściowo :)

zacytuję Larry'ego Crane'a z felietonu w ostatnim TapeOpie:

"Nigdy nie zakładaj, że jakość sprzętu gwarantuje jakość nagrania. Zawsze staraj się używać najlepszego sprzętu jakiego tylko możesz."

"Za każdym razem kiedy kupujesz sprzęt, kolejna rzecz jaką będziesz chciał kupić będzie kosztowała przynajmniej $1000 więcej niż to co wydałeś na aktualny zakup."
    el.j-music lubi to.
  8. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    "Za każdym razem kiedy kupujesz sprzęt, kolejna rzecz jaką będziesz chciał kupić będzie kosztowała przynajmniej $1000 więcej niż to co wydałeś na aktualny zakup."

Kurde, swiete slowa :( !!!
    Ale to takie mile......
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Rezygnuję z patchbayów. Nowy rozkład w rackach będzie wyglądał tak:

image-4004594717.png

Sent using Forum Runner
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Dziś przeorganizowałem racki. W końcu mam bardziej po ludzku, a z tyłu dzięki rezygnacji z patchbayów TRS będę miał sumarycznie ponad 20 metrów mniej kabli. Dołożenie patchbaya redco w przyszłości to będzie tylko kwestia 4 kilkudziesięciocentymetrowych kabli db25-db25.

Do tej pory było tak:
    image-519077038.png

A teraz będzie tak:
    image-1739048083.png
  11. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Z tyłu nie ma jeszcze kabli :) dopiero dziś będę podłączał.

Sent using Forum Runner
  13. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    Oook. Wpadne kiedys zobaczyc jak pozmieniales. Jak pdolaczalismy kable jak racki przyjechaly to je ladnie pochowales po bokach:)
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Tak wygląda teraz tył racka z interfacem. Niebo a ziemia. Tona kabli mniej.

Załączone Pliki:

BtQ oraz dominik.wieczorek lubią to.
  15. Kush Początkujący

Jacku ile za tego racka chcesz co to wcześniej gdzieś pisałeś, że chcesz sprzedać?
  16. grandmc Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Jacku mam do Ciebie pytanie...ktory eq ssla polecasz na wokale? Bo ja w tej chwili mam srebrny i zastanawiam sie czy nie dokupic czarnego. Mialem przed zakupem dwa eq do wyboru , decyzja padla na srebrny wydal mi sie bardziej uniwersalny. Wypowiedz sie prosze ktory bardziej pasuje ci na wokale:)
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Używam czarnego, ale nie miałbym problemu z używaniem białego.

18. R'P'R Początkujący

He... też jestem DoubleCases ;-) ...... może jakiś klubik? DSC_0224.JPG
    Lex oraz jacek.mixer lubią to.
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Minął już rok od początku wprowadzanych zmian. Przyznam, że jestem bardzo zadowolony z tego co mam i z tego czego się dzięki temu nauczyłem. Bez zaskoczenia dla mnie jest to, że największych zmian nigdy nie przynoszą sprzęt i inwestycje, tylko praca nad własnym poczuciem smaku, umiejętnościami i edukacją muzyczną. Uspokające dla mojego portfela jest to, że zwielokrotnienie tego co już mam i tak nie przyniesie mi wielkich zmian do efektów mojej pracy. Natomiast trening słuchu, umiejętne słuchanie muzyki oraz zaufanie dla własnego gustu będą w stanie jeszcze dużo zmienić w tym co robię. Mam wielkie szczęście, że dobrzy i ciekawi artyści chcą, żebym miksował ich muzykę, co bardzo pozytywnie wpływa na mój rozwój. W kwestii różnic pomiędzy sprzętem a programowymi odpowiednikami jedno jest pewne - jedno drugiego nie zastąpi i te dwa światy idealnie się ze sobą uzupełniają. Dlatego postanowiłem, że kolejnym krokiem inwestycyjnym będzie dla mnie zakup szybkiego komputera i przesiadka z platformy TDM na natywną. Część analogowa mojego setupu jest w tym momencie odpowiednia do tego co słyszę i potrafię robić. To co mam jest spełnieniem wielkich marzeń.
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page