1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Zmiana panoramy przez wtyczki mono

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez Tagath, 8 Styczeń 2011.

1. Tagath Użytkownik

Witam.
    Występuje u mnie takie zjawisko że dodając np EQ mono z wtyczki na track mono powiedzmy bas, stopa, czy werbel, przesuwa ten instrument ze środka panoramy na jedną stronę. Jeśli zaś podepnę na takie tracki wtyczki stereo instrumenty są osadzone tak jak przed załączeniem wtyczek. Czy ktoś się z tym spotkał i czemu tak się dzieje?
  2. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    w kazdym programie routing wtyczek jest rozwiazany inaczej - napisz jakiego hosta uzywasz. W cubase na przykład można niestety wsadzić region mono na ścieżkę stereo, po zapięciu monofonicznego EQ na insert zmiany korekcji będą dotyczyć tylko jednego kanału.Wtedy może pojawić się zmiana panoramy.
    W protools zapięcie wtyczki mono na ścieżkę wielokanałową uruchamia po prostu tę wtyczkę w wielu instancjach (tyle ile kanałów ścieżki) a kanały możesz linkować i rozlinkowywać ( np ta sama korekcja na wszystkich kanałach lub inna na każdym)
  3. Tagath Użytkownik

No właśnie używam Cubase. Czyli co? Jeśli np. chcę obrobić korektorem ścieżkę wokalna która jest mono to i tak wtyczkę brać stereo? Bo mono mi zmieni panoramę.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Region mono musi być na ścieżce mono... wtedy wpięcie wtyczki mono nie spowoduje tego efektu...
  5. JoachimK moderator globalny

W Cubase może też być inaczej: region mono na ścieżce stereo, ale wtedy koniecznie wtyczki na insertach też stereo.
  6. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    No właśnie o tym pisałem w pierwszym poście - chyba muszę popracować nad precyzją i sposobem formułowania myśli

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mono stereo wtyczki