1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Zgrywanie projektu w Cubase

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez StringHead, 29 Lipiec 2011.

1. StringHead Początkujący

Witam!
    Mam nadzieję, że temat założyłem w odpowiednim miejscu.
    Jestem w trakcie kończenia utworu, który tworzę w Cubase. Nie ma żadnych ścieżek audio. Korzystam jedynie z bibliotek pod Kontaktem 4. Nie wstawiałem, żadnych efektów, reverbów itd - czyste nagranie.
    Nie ukrywam, że pierwszy raz zdałem sobie sprawę jak mała jest moja wiedza na temat mixowania, materingu...żeby nie powiedzieć, że zerowa :afraid:.
    W każdym razie sprawa wygląda następująco. Babrałem się chyba 4 razy z tym projektem i za każdym razem miałem audio clipping. Próbowałem więc do skutku i (kompletnie bezmyślnie, bezsensownie i jak na debila przystało :D) na nowo wyrównywałem ścieżka po ścieżce głośność instrumentów. Ogólnie mase roboty i za każdym razem wychodziła inna wersja. Ostatecznie doszedłem do następujących (całkiem przypadkowych ustawień):
    - Input Gain ustawiłem na + 16 dB
    - Master volume we wszystkich pięciu Kontaktach (tyle mam ich w projekcie) ustawiłem na - 22 dB. Niektóre instrumenty trochę podkręciłem.
    ...w ten oto sposób nagranie brzmi naprawdę nieźle, nie ma audio clippingu i przy ustawieniu Input Gain na + 16 dB mam jeszcze odbrobinę headroomu a nagranie brzmi głośno...tzn. tak jak chciałem :D.
    Mam nadzieję, że w tej kwestii nic nie zepsułem...jeśli tak to trudno. Nie będę się babrał w ustawienia od początku...chyba, że ktoś jest mi w stanie coś doradzić?

Po tym długim wstępie przechodzę do właściwego pytania. Otóż chciałbym teraz każdy instrument, ścieżka po ścieżce (jest ich ok. 60) zapisać jako AUDIO a potem w nowym projekcie w Cubase dopracować szczegóły, coś podgłośnić, wyciszyć itd. Ostatecznie chciałbym po ustawieniu tego wszystkiego stworzyć kolejne nagrania, które będą obejmować już większe grupy instrumentów...krótko mówiąc zredukować liczbę ścieżek. Po co? Otóż nagranie idzie dalej do studia, gdzie zostanie przeprowadzony mastering a muzyka podłożona pod film.

1 pytanie - co ja powinienem przeprowadzić na tych nagraniach (tj. czy podgłaśniać, ustawiać eq, reverb, pan, efekty itd.) a co osoba w studiu?

2 pytanie, najistotniejsze - do jakiego formatu powinienem wyeksportować każdy instrument (faza 1, tj. ścieżka po ścieżce), żeby potem obrabiać nagrania dalej (faza 2 - redukowanie liczby ścieżek)? Chodzi o wysoką jakość. Czy będzie ok jeśli zostawię WAVE, 32 bit float, 48 000 kHz? DALEJ...czy po zapisaniu tych ścieżek i odpaleniu ich na nowo w Cubase i dopracowaniu szczegółów powinienem zredukowaną liczbę ścieżek zapisać w tym samym formacie? No i pytanie jaki Input Gain powinienem ustawić przy ich zgrywaniu... czy powinno to brzmieć GŁOŚNO, czy też ciszej, tym samym zostawiając sporo headroomu? - Te pliki pójdą do studia i tam to podgłośnią odpowiednio.

To tyle...uff. Mam nadzieję, że że połapiecie się w tym dłuuugim poście i że nie porazi Was mój kompletny brak wiedzy :p. Ale nie od razu Rzym zbudowano! Zdałem sobie z tego wszystkiego sprawę i teraz pora się podszkolić. Właśnie!! Czy są jakieś kursy np. obsługi Cubase ale dokładniej pod kątem tworzenia nagrań od początku do końca tak jak Bóg przykazał... ? :D

Dziękuję za każdą odpowiedź!
  2. czarnuch.skc Użytkownik

Zawód:
    Student/Basista/"Realizator"
    1. Po prostu zgraj ślady, żeby nie były przesterowane, ale żeby nie były za cicho. W studiu jak będą potrzebowali to wyciągną sobie w górę.
    2. Jak do filmu to 24bit 48kHz wystarczy(swoją drogą napisałeś 48000 kHz czyli 48MHz). Nie musisz redukować liczby ścieżek dajesz im wszystkie do studia i mogą sobie robić z nimi co chcą. Zgrywając je zbyt głośno ograniczasz pole działania Panom ze studia.

P.S. Co do Kubusia to radzę przeczytać po prostu manuala, a do tego przyda Ci się trochę wiedzy podstawowej, która z pewnością znajdziesz używając opcji szukaj lub wertując temat po temacie.
  3. waldi40 Początkujący

DAW:
    Cubase

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. miks cubase

,
  2. jak zapisać projekt cubase

,
  3. jak zapisac projekt na wav w cubase

,
  4. zgrywaie utworu w cubase