1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Zgodność Fazy

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Tagath, 20 Lipiec 2011.

1. Tagath Użytkownik

Witam Serdecznie.
    Występuje u mnie problem ze zgodnością fazy. Na co należy najbardziej uważać by to zjawisko nie miało miejsca i jak skutecznie temu przeciwdziałac.
    Pozdrawiam.
  2. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    Ustawiać tak mikrofony podczas nagrań aby nie było tego problemu.
  3. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Ale problem zgodności fazowej czego z czym, gdzie kiedy?? Mówisz o OH, śladach bębnów, gitarach, wokalach, od "uprzestrzenniaczy" w miksie??
  4. Tagath Użytkownik

Tak chodzi mi o uprzestrzenniacze. Bebny mam z toontracka a gitary byly nagrywane liniowo. Po zapieciu miernika na sume miksu pokazuje niezgodnosc.
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Co pokazuje jaką niezgodność?? Co zrobiłeś w miksie...
    Konkrety...
    Nie wiem jak inni ale ja jasnowidzem nie jestem...
    Gdybyś zamieścił próbkę audio też byłoby łatwiej...
  6. Tagath Użytkownik

Ok jutro wstawie probke i opisze problem
  7. RollingTapes Użytkownik

Zawód:
    Mixer
    Mała porada jeżeli mogę..
    Co oznacza niezgodność fazy dla ciebie? Czy to słyszysz czy to widzisz na tylko monitorze?
    Jeżeli tylko pokazuje tobie to jakis miernik czy corelator na ekranie a dzwięk jest ok to to olej.
    Ważne aby dzwiekowo nie było tzw. pływania lub zanikania pasma.

FAZA to bardzo szeroki problem który często można wykorzystać na korzyść.
    Osobiście często używam tzw, "rozczepienia fazy" aby poszerzyć stereo.
    Na stole mam od tego specjalny regulator ale sa pluginy, które także fajnie da się wykorzystać do tego celu.
    Np. UA phase Tool Aligment.. innych nie znam. A są na pewno.

Jest całe mnóstwo nagrań np. Moloko czy Daviesa gdzie faza szaleje na "minus" i to jest atut a nie błąd.

pozdro

Share This Page