1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

zbyt duzo czulosc mikroportu - jak to naprawic w postprodukcji?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez musicboy, 19 Sierpień 2011.

1. musicboy Początkujący

Witam,

bardzo prosze o pomoc.
    zalaczam plik audio, ktory chcialbym naprawic, nie wiem niestety jak.
    jest to fragment wywiadu, w ktorym bohater mial mikroport ustawiony na zbyt duza czulosc. a poniewaz calosc nagrywana byla canonem (jedyna opcja dzwieku to auto) nie ma przesteru, jest za to nieladny dzwiek.

czy jest w ogole mozliwosc naprawienia tego? jesli tak to jakim programem (najlepeij na mac, ale nie jest to konieczne)?

dziekuje za wszelkie proby pomocy

pozdrawiam

Załączone Pliki:

2. paul Aktywny Użytkownik

Nie da sie.
    Mozna probowac troche EQ. Ale kompresji nie zdejmiesz.
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    I tu wlasnie mowie nie dla produkcji ktore chca oszczedzac na czym tylko moga......nie dosc ze jakosciowo idziemy do tylu to chyba najgorsze jest to ze w koncu swoim imieniem sie podpisujesz pod takim tytulem.....

mozesz sprobowac dobrego programu do usuwania problemow w spektrum dzwiekowym, patrz na moj post: http://www.dzwiek.org/threads/czyszczenie-dialogow-i-nie-tylko-renovator.7372/

przy okazji, na rynku jest dostepnych kilka adapterow do Canona, ktore omijaja funkcje auto gain i daja 2 kanaly na zapis dzwieku. Sam nie uzywam, jak slysze canon (najczesciej chodzi wtedy o maly budzet) to uzywam recordera Nagra LB, znakomity dzwiek za przystepna cene :)
  4. musicboy Początkujący

dzieki za pomoc, rzeczywiscie warto bylo jednak zwiekszyc budzet na sprzet.
    powalcze z eq w takim razie. troche sie na tym nie znam wiec robie to metoda prob i bledow. moze wiecie na jakie czestotliwosci hz powinienem zwrocic najwieksza uwage? robie to na fcp.
  5. JoachimK moderator globalny

eee... z przesterowanym sygnałem niewiele się zrobi, można jedynie usuwać określone typy zniekształceń, jak trzaski, kliki... ewentualnie złagodzić jakieś fragmenty pasm, ale to już w zasadzie to samo co z EQ, tyle że można użyć na dany fragment w określonych częstotliwościach. Roboty mega dużo, skutek może być i tak mierny, jeśli nie żaden.

To nie jest kwestia określonych częstotliwości niestety. Przesterowanie generuje harmoniczne w obszernej części widma, nie da się tego wyciąć tak po prostu ustawiając korektor na kilka danych częstotliwości - bo te się zmieniają non stop wraz z przesterowanym źródłem. Teoretycznie można by każdy ton inaczej obrobić equalizerami (czyli zrobić to samo, co wyżej napisałem co do pracy na widmie), no ale to nie jest robota na byle jeden dzień, a skutek... hmmm...

p.s. piszę ogólnie, bez odniesienia się do próbki podanej wyżej, bo nie mam możliwości odsłuchania w tej chwili innej niż na laptopie, ale to i tak nie ma znaczenia w przypadku tego problemu :)
  6. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    a sorry...rzeczywiscie zapomnialem najwazniejszego napisac iz rzeczywiscie duzo nie odratujesz moze troche zlagodzic efekt i sporo czasu moze to kosztowac......z reguly dlubie w moich sciezkach audio dopoki nie jestem w 100% zadowolony ze wszystko zrobilem to co moglem zeby odratowac material ALE sporo czasu to zajmuje i w wiekszosci jest to moj wlasny czas wkladany. Przykladowo, produkcja "all in" dla Adasia. Nagrywalem sam material w Rotterdamie, natomiast w Anglii ktos inny. Swoj material jeszcze dopiescilem i wyraznie slychac roznice :) Tylko niestety, jak mowie nie zawsze jest czas i budzet.

moze reNOVAtor to odrazu skok na gleboka wode, mozesz jeszcze wyprobowac Izotope RX, jak pamietam demo dziala jakies 14 dni.
  7. musicboy Początkujący

no wlasnie go sciagnalem, ale niestety w wersji trial nie ma opcji save, tak samo jest z renovatorem niestety:/
  8. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    ja go uzywalem (Izotope) jako plugina w PT przez 14 dni, moglem wszystko robic oprocz sejwowania ustawien ( oto ci chodzi?)

na sluch :) albo screen save zrobic z plugina :) wiecej pomyslow tez nie mam na ta chwile

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak naprawić przesterpwane dzwięki mac