1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Zbiór porad mixu dla kompletnie zielonego

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez cielak, 9 Styczeń 2011.

1. cielak Użytkownik

Witam. jako, że za 2 tyg pierwszy raz w życiu będę nagrywać i mixować gitary, mam lekkie obawy... w związku z tym mógłby ktoś napisać poradnik, czy dać wskazówki co do mixu gitar? chodzi dokładnie co trzeba zrobić aby gitara zabrzmiała dobrze, na co zwrócić uwagę podczas equalizacji i kompresji... będę bardzo wdzięczy, a dodatkowo innym tak początkującym może się to przydać :)
  2. jaca Stały Użytkownik

tyle tego na forum leży :ehhh: że i tak zaraz ktoś skasuje ten temat. Nie szkoda czasu?
    Ps. Trzeba zagrać dobrze ;)
  3. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Zależy jakie gitary..

W Sound on Sound był kiedyś przystępny kurs nagrywania muzyki metalowej (bębny, wiosła, vox i inne)
  4. cielak Użytkownik

elektryczne :)
  5. jaca Stały Użytkownik

Trzeba zagrać dobrze ;)
  6. cielak Użytkownik

to przedewszystkim :) chodzi mi o to by potem ten dzwięk upięknić :)
  7. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Im bardziej zadbasz o porządne brzmienie przy nagrywaniu, tym mniej będziesz się musiał martwić w miksie. Dobierz odpowiednie brzmienie do kontekstu utworu, zamiast od razu myśleć o procesorach. A nie same gitary przecież będziesz miksować, tylko cały utwór, prawda? Nikt Ci nie napisze "ustaw eq czy kompresor tak i tak", bo to nie ma sensu. Zależy co i jak nagrasz i jak się to będzie przedstawiać na tle całości. Prosisz o gotowe rozwiązanie, którego nie ma.
  8. cielak Użytkownik

nie chce by ktoś mi powiedział jak mam ustawić, bo chce się nauczyć, tylko na co głównie muszę zwrócić uwagę :)
  9. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Zwracaj uwagę na to, co słyszysz.
    Jak coś Ci dudni czy świszczy, to podcinasz takie pasma. W zależności od tego, jak gęsty masz miks, podejmujesz decyzje o odpowiednim ulokowaniu gitar pod względem pasm, poziomów, głębi i dynamiki. Przyglądaj się też ewentualnym 'wyskokom' sygnału i staraj się je okiełznać, np. kompresją lub automatyką, po to, żeby całość się kleiła i brzmiała spójnie.
  10. cielak Użytkownik

ok, własnie mi o takie coś chodzi, takie ogólne naprowadzenie. jako, iż wcześniej mixowałem same wokale, to mniej więcej mam pojęcie co robić :)
  11. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Witaj, moglibyśmy poznać Twoje miksy ? Mógłbyś coś swojego wrzucić :)
  12. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Ja sie jeszcze musze duzo nauczyc. Moze wkrotce sie odwaze :)
  13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  14. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    ;) <-- co to?
  15. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Oczko ;))). Jeśli Cię natchnie kiedyś to wrzuć coś swego :)
  16. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Coś wrzucę. Mi to wygląda jak 'cho na bro!' ;)
  17. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

mysle, ze generalnie powinienes skupic sie na wykonaniu - to bedzie chyba pierwszy najwazniejszy krok zeby gitary zarly. Rowno - mecz ich do upadlego zeby zagrali rowno! Przypilnuj zeby gitary nie byly "nad"przesterowane - raczej ciut mniej gainu niz o kreske za duzo. No i drugie wazne -> nagrywaj duble (rowno! :) dzieki temu gitarki nabiora przestrzeni jak rozlozysz je w panoramie.

Tak jak koledzy wspomnieli probuj dopasowac gitary/brzmienia do aranzu. Kombinuj tez ze zmiana instrumentu/wzmacniacza/przystawki na zwrotki/refreny/bridge/utowry - utwor bedzie bardziej zroznicowany. Dajcie sobie duzo czasu na kombinowanie i urozmaicanie.

W skrocie - lwia czesc dobrego brzmienia to czesc nagrywania a nie potem magicznej kompresji/eq..

pozdrawiam!
  18. hrryniu Użytkownik

Zawód:
    student
    Mógłbyś mi pomóc namierzyć ten kurs?
  19. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Ja nie robię praktycznie nic z gitarą elektryczną w miksie - poza podcięciem dołu (ok. 50 - 150 Hz), jak na większości innych śladów. Plus umieszczenie w przestrzeni - ale to kwestia Twojej koncepcji na cały miks.

Jeżeli sound miksuje się z kapelą na próbie, to nie ma co grzebać eq czy kompresją. Zresztą piec gitarowy zazwyczaj już kompresuje sygnał, szczególnie na przesterze.
  20. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. kurs mixu

,
  2. automatyka w mixie

,
  3. kursy mixu