1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Zawód - Producent

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez jazzda, 26 Wrzesień 2011.

1. admirall Początkujący

DAW:
    Logic
    producent - wykłada kasę (terminologia amerykańska)
    producent muzyczny - kreatywny i osłuchany band coach.
    Profesjonalnie możesz kształcić się uważnie słuchając płyt i rozkładając je na czynniki pierwsze, a następnie baw się i eksperymentuj, nie trzeba wydawać na to pieniędzy!!!
    AKYSZ lubi to.
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Samo słuchanie płyt nie wiele da...
    Dla mnie producent powinien wiedzieć co należy zrobić aby uzyskać konkretny efekt brzmieniowy...
    Jakie instrumenty użyć (dobór gitar, wzmacniaczy, bębnów, ich wystrojenia, jaki syntezator itd itp)... W jakim studiu je nagrać i przez jakiego realizatora... To powinno być połączone z konkretnymi umiejętnościami kompozytora/aranżera...
    Jeśli producent ma być wyłącznie osobą która będzie decydować czy coś brzmi dobrze czy nie... to role takiej osoby może w przypadku kapeli rock/metalowej pełnić jeden z członków zespołu... ale jeśli producent ma być osobą która dopilnuje każdego szczegółu aby płyta zabrzmiała w konkretny przewidziany sposób... no to już nie może być to byle kto...
    AKYSZ lubi to.
  3. AKYSZ Stały Użytkownik

i Smiechu, i admirall, i "pozostali przedmówcy" macie rację.
    te wszystkie cechy i umiejętności wpływają na "jakość" producenta, jednak tego można się wyuczyć praktykując, niekoniecznie ucząc się w szkole, no, chyba, że tak jak za granicą koledzy wspominali, nauka poprzez praktykę.
    ale jedno nie wyklucza drugiego. do każdego celu można dojść kilkoma drogami
  4. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

nie o pieniądze chodzi w tej rozmowie... :)
    wydałem w swoim życiu bardzo dużo na edukację i nie żałuję tego...
    Bliżej mojemu wyobrażeniu o producencie jest Smiechu.
    Nigdzie nie napisałem, że nie mam zielonego pojęcia na ten temat, bardziej zależało mi na dyskusji i Waszych spostrzeżeniach.
    Moim zdaniem brak takiej funkcji w polskim świecie muzycznym sprawia, iż rozkłada się ona najczęściej pomiędzy zespołem a realizatorem. Nie wiem czy to źle czy dobrze. Wiem natomiast, że jednym z podstawowych pytań zadawanych za "'oceanem", jest kto podejmie się produkcji ( po raz kolejny Muzycznej! ). Bo to zazwyczaj ma wpływ na to jak dalej toczy się proces powstawania płyty. ( np. aranżacje, dobór innych muzyków sesyjnych, wybór studia, realizatora, masteringu, i diety itp... )
    No nie bardzo sobie mogę wyobrazić, że tacy ludzie są po prostu osłuchani... Bo producent to dla mnie hybryda - kompozytora,aranżera, muzyka, realizatora, menadżera (sesji), wizjonera i chyba też psychologa czasami...:)
    artree oraz lestek lubią to.
  5. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

moje pierwsze pytanie nie brzmiało "czy trzeba skończyć szkołę aby zostać producentem?" a temat idzie w tym kierunku.
    Jest 100 zawodów, które można wykonywać bez szkoły...
  6. zxcv Użytkownik

przygotuj sie na lata pracy za free, jeżeli jestes w stanie sie poświęcić to któregos dnia stanie sie to twoim zawodem
    nie szukaj w tym wielkiej filozofii, szalonego wizjonerstwa etc. rób 2-3 małe projekty w miesiącu
    szukaj ludzi do współpracy, bądż miły i otwarty
    cięzko pracuj
  7. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Zgadza się, a nawet więcej niż 100 i nawet więcej niż 10000 ludzi na świecie kończy topowe szkoły. Ale zadaj sobie pytanie ile osób jest top-notch w poszczególnych dziedzinach w relacji do tamtych liczb. Po prostu nie każdy jest tak mocny i tyle - taki jest świat.
  8. AKYSZ Stały Użytkownik

oczywiście, ja tylko potwierdzam swoje zdanie na powyższy temat. to zresztą są dla Ciebie odpowiedzi na pytanie.
    jak widzisz cięzko jednoznacznie stwierdzić jaki powinien być "idealny" producent na podstawie konkretnych wytycznych typu wzrost, wykształcenie, umiejętności techniczne itd.
    Można tylko podać ogólne schematy, a i tak rozmawiamy o muzyce, a jej nie da się w żadne ścisłe ramy wstawić. I to jest piękne.
    Jutro ktoś może mieć wizję na temat brzmienia jakiejś płyty, przekonać do niej zespół, przekazać wytyczne kumatemu realizatorowi i powstanie kolejna epokowa płyta. I ten ktoś będzie producentem.
  9. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Krzysztofie Borowiczu, i Ty tutaj? :D

Producentów nie ma, bo jest niewiele osób takich, jak Ty ;) Dupa w troki i do pracy! I zróbmy coś razem :D

Pozdrawiam!
  10. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

Ha ha
    Chcesz pożyczyć dychę czy jak :)
    Świat jest mały...
    Niedługo się zgłoszę z nowym projektem do zaopiniowania

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jaką szkołe trzeba skonczyć żeby zostac producentem muzycznym

,
  2. jaką szkołe nalęzy skończyć aby zostać producentem