1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Zawód - Producent

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez jazzda, 26 Wrzesień 2011.

1. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

Witam Wszystkich,
    Mam propozycję małej "zabawy" :)
    Z tego co mi wiadomo w naszym kraju nie można ukończyć studiów na kierunku produkcja muzyczna...jeśli się mylą proszę mnie sprostować...
    Zastanawiam się gdyby taki kierunek miał powstać jak myślicie jakie wymogi powinien spełniać kandydat, i jakie macie propozycje przedmiotów wykładanych na takim kierunku?
    Jestem ciekaw jak postrzegacie "producenta" w torze powstawania nagrań, kim powinien być....
    Dzięki z góry
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ciężka sprawa, bo producent to ktoś innowacyjny, wprowadzający rzeczy nowe, których w aktualnym czasie nie można się nauczyć w żadnej szkole :)
  3. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

jednak np. w Berklee Collage of Music lub też innych podobnych uczelnia za oceanem możliwość kształcenia się w takim zawodzie istnieje...
    poniekąd podobnie jest z muzykami to ci innowacyjni wnoszący świeżość nawet do znanych już kompozycji tak ja w klasyce odnoszą sukcesy
    a pianistą czy skrzypkiem można zostać na papierze oczywiście nie jest to równoznaczne z sukcesem na estradzie
  4. przemak Przyjaciel dzwiek.org

No, ale mozna sobie wyobrazic podstawowe umiejetnosci dobrego producenta - sluch, najlepiej absolutny, umiejetnosc grania na paru instrumentach "powyzej sredniej", duza wiedza z zakresu harmonii, wiedza techniczna, itp - to takie szkoly sa, dwie-trzy po kolei, ale sa ;)
  5. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

i oto mi chodzi właśnie...
  6. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

zgadza się są ale kończyć cztery kierunki aby samozwańczo zostać producentem...
    chodzi mi o to że taki zawód w Polsce nie istnieje
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Też o tym pomyślałem, ale funkcja producenta jest na tyle nieuporządkowana, że mamy takich producentów jak mówisz, ale mamy też ludzi takich jak Rick Rubin, którzy bez żadnej szkoły wprowadziły na ten świat bardzo innowacyjne rzeczy jak Beastie Boys czy Slayer...
  8. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

Jacku jest też wielu rewelacyjnych muzyków, którzy nigdy nie poznali zapisu nutowego...
    Mówimy o muzyce - sztuce - której nie można nauczyć się tak jak np fizyki bo tu dochodzi o sferę duchowej wrażliwości i wyobraźni jednak np : malarz może mieć dyplom
  9. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Jest coś takiego jak Reżyseria Dźwięku... nic bliższego do Produkcji Muzycznej nie znajdziesz...
  10. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

wiem i dlatego założyłem ten temat:)
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jeszcze do tego co napisał przemak wartoby dodać naukę o uznanych producentach, klasycznych płytach, itp.
  12. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

właśnie Jacku... to mógłby być mega ciekawy kierunek bo oparty w 3/4 na praktyce, zdobywaniu wrażliwości i rozmowy o muzyce a nie o tym czy zawsze podcinamy OH czy nie...
  13. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Pytanie też w jakim gatunku chcesz się specjalizować??

O ile potrafię sobie wyobrazić sytuację w której realizator jest w stanie świetnie nagrać/zmiksować kapele metalową, miesiąc później trio jazzowe, a za pół roku elektroniczny pop... tak sytuacji w której producent będzie świetny w produkcji dowolnego gatunku nie mogę...
  14. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

już mi się tu podoba :)
    oczywiście masz rację... myślę jednak, że taki kierunek powinien dotykać najpopularniejszych gatunków muzycznych, moim zdanie większość studentów już wie jaką drogą pójdzie...
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    profilować się można później w karierze zawodowej, niekoniecznie trzeba to robić w szkole

poza tym - Rick Rubin, jest jednocześnie pionierem produkcji i rapu i metalu :)
    jazzda lubi to.
  16. Andy Aktywny Użytkownik

bo i metal i rap ma bujać i łamać żebra :) taki off...
    lestek lubi to.
  17. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    robił też ostatnią płytę Johnny Cash-a czy płyty RHCP czyli widać że jest dość wszechstronnym producentem
  18. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

czyli nie trzeba profilować takich studiów...
    w sumie dążę do tego, że takie rozmowy mogłyby być toczone na odpowiednich uczelniach z wykorzystaniem środków, pomocy, z aktywnymi zawodowo producentami...
    a fakt, że tego tematu nie ma lub jest poruszany przy piwie ma zapewne jakiś wpływ na efekt końcowy rodzimych nagrań...hmmm
    także moich:confused:
  19. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Przede wszystkim osobowość a nie żadne szkoły. To ludzie z osobowością zostają najlepszymi producentami.
  20. jazzda Przyjaciel dzwiek.org

Tak można powiedzieć o każdym zawodzie...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. zawud dzwieku