1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Zacinające się klawisze

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez matey23, 4 Listopad 2010.

1. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Witam,
    Mam dość nietypowy problem. Ostatnio wyczyściłem swoją yamaszke s90es i między innymi klawiature.
    Odtłuściłem ją alkoholem z zewnątrz, ale teraz zauważyłem, że chyba za bardzo ją odtłuściłem,
    bo o ile kiedyś chodziła miękko i płynnie, to teraz niektóre klawisze się zacinają lekko.
    Jeżeli nie uderzę palcem w odpowiednim miejscu tylko bliżej krańców klawisza to ociera on o drugi klawisz
    i delikatne i ciche granie sprawia ogromną trudność. Fakt, klawisz jest używany i jestem jego drugim właścicielem,
    ale przedtem wszystko było w porządku. Czy jest jakiś środek którym bym mógł potraktować klawisze z boku aby się
    "troche ślizgały" ? Nie bardzo wiem, co mam zrobić, już kiedy myślałem wogóle o wymianie paru klawiszy, ale autoryzowany serwis yamachy zaśpiewał 45zł za klawisz + 100zł za szt. wymiany jedenego klawisza, na co mnie nie stać.
    Mateusz
  2. Księciunio Guest

Sprawa jest trudna, wymagająca cierpliwości, i troszkę smykałki. Poprawa tej klawiatury to może być misja samobójcza. Chyba nie warto samemu w to się bawić. Wprawny zegarmistrz mógłby rozmontować całą tą klawiaturę, przeszliforać na bardzo drobnym papierze wodnym i później ją wypolerować, aby przywrócić jej jako tako wcześniejszą jakość, ale tobie to chyba nie za bardzo się uda. Trzeba mieć bardzo sprytne łapki , dużo wprawy, niezłe narzędzia i cholernie dużo cierpliwości.

Ale, są sprzedawcy na Allegro i na eBay, którzy oferują całe oktawy za niezbyt wygórowane kwoty. Myślę, że upolowanie sobie kilku takich aukcji, pozwoliło by na wymianę wszystkich zacinających się klawiszy. Tylko kwestia znalezienia kogoś, kto by ci to przełożył, i by było po sprawie.

Smarowanie nic ci na dłuższą metę nie da, a dodatkowo może coś wciec ci do środka, i dopiero narobić dużych kłopotów. To jest niezbyt dobra opcja.
  3. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Więc mówisz ze to po prostu zużycie się klawiatury?
    Myślałem, że jest jakiś środek jak smar siliconowy czy coś w tym stylu, że cienka warstewka pomoże jakoś,
    w końcu jakoś to grało. Może to kwestia czasu, aż po prostu klawisze znowu się troche "zabrudzą" od grania.
    Wymiana klawiszy to jednak większy koszt.. myśle, że jakbym znalazł instrukcje serwisowa to jakoś bym sobie poradził
    z wymianą, tylko teraz te klawisze trzeba jeszcze kupić, a znając życie jak kupie i wymienie jedne, to kolejne zaczną się zacinać :(
  4. Księciunio Guest

Możesz też poszukać "Dawcę organów" tego samego typu, lub podobny model, w wersji uszkodzonej, najlepiej po upadku z wysokości, za grosze, i wtedy dokonać przekładki z A do B :)
  5. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Taaa tylko coś mi sie wydaje, że to będzie trudne jak ze znalezieniem dawcy z grupą 0- ;) Tak by było najwygodniej, ale to jednak nie PSR'ki Yamahy;)
  6. Księciunio Guest

Trudno jest oszacować wirtualnie twoją sytuację. Czy jest tylko zła, czy też jeszcze gorzej. Nie chcę tutaj gdybać, bo można przegdybać :) Opcja zakupu całej oktawy jest tutaj najodpowiedniejsza, trzeba tylko ciut na nią poczatować :)
  7. matey23 Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Logic, Reaper
    Dzięki za pomoc;) Jeszcze tylko teraz musze napisać na forum yamahy odnośnie kompatybilności klawiatury z innymi modelami, może do motifa jest identyczna. :)
  8. JoachimK moderator globalny

chyba syntezatorów! - wszak to nie organy! ;p
  9. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Szanowni koledzy :) Borykam się z problemem zacianjących się klawiszy w Yamaha Motif 8 od paru lat. Problem nie polega na żadnym odtłuszczeniu alkoholem. Nnajlepiej go wypić a nie marnować na klawiaturę :) Klawisze te łamią się na końcach ich zawieszeń (niewidocznych już, bo schowanych pod obudową). Głównie podczas slajdów przez całą klawiaturę. Tracą geometrię w pionie, skutkiem czego obcierają się o trzon obecny pod opuszkiem palca, na samym początku klawisza. Jeżeli z lewej strony np. szczelina (w porównaniu do klawiszy obok) jest mniejsza, a z drugiej większa, to masz do czynienia prawdopodobnie ze złamanymi końcówkami klawiszy.

Gdyby istniało jeszcze forum woobiedoobie.com, to tam opisałem szczegółowo ze zdjęciami jak te klawisze się naprawia, łącznie ze zdjęciami wyjętej klawiatury i wyjętych poszczególnych klawiszy. Wystarczy super-glue i poxipol. Rozebranie i naprawa jest prosta (o zakład idę, że jest tam identyczny moduł klawiatury, jak w Motif), tylko czasochłonna.
    Jeżeli jesteś zainteresowany naprawą tych klawiszy to mogę pomóc. Nie będę miał problemów z jej rozebraniam i wyjęciem. Można na allegro kupić oktawę klawiszy (ja ostatnio taką kupiłem, bo niektóre były klejone już dwukrotnie). Wymiana całej klawiatury nie wiem czy jest sensowna, bo pewnie to duży koszt a i tak się będzie działo to z powrotem. Po prostu plastik w tych klawiszach jest kiepski (takie jest moje zdanie). Ale pomimo, iż Motifa mam 8 lat to nie zmienie do póki co, bo za dobrze brzmi :) Wolę go od czasu do czasu ponaprawiać :)
  10. wiechu Początkujący

witam!!! od ponad pół roku mam na stanie cyfrowe pianino casio ap-20 i wczoraj przestał mi grać jeden klawisz . wszystkie inne śmigają ze aż miło a temu się zamilkło .... jeśli ktoś z szanownych forumowiczów mógłby doradzić mi co zrobić to będę bardzo wdzięczny!!!
  11. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Może poduszeczka pod klawiszem się zużyła..? W każdym razie to tylko moje spekulacje. Raczej tego nie naprawisz tanio, jeśli już. Zazwyczaj te "poduszki" pod klawiszami są montowane seriami, na dosyć szerokich płatach gumy. Nie wiem, czy w ogóle dostaniesz takie coś gdziekolwiek i nie wiem jak jest w dokładnie tym modelu Casio.
  12. wiechu Początkujący

Dzisiaj zajrzałem do środka , odkurzyłem co się da ( a było tego trochę ); do środka znaczy się do miejsca gdzie znajdują się płytki z układami i głośniki bo ciągle nie wiem jak dostać się do miejsca gdzie mógłbym sprawdzić jaki jest stan owej poduszki pod klawiszem tak jak podpowiada mi stopi....Ale znalazłem jeszcze nową rzecz..Otóż pianino to ma 8 różnych barw i klawisz ten na poszczególnych barwach zachowuje się następująco :
    PIANO 1 - gra raz na kilkadziesiąt uderzeń
    PIANO 2 - gra raz na kilkadziesiąt uderzeń
    ELECTRIC PIANO - gra ale o wiele ciszej niż pozostałe klawisze , raz na kilkadziesiąt uderzeń gra normalnie
    HARPSICHORD - gra normalnie
    VIBRAPHONE - gra ale też o wiele ciszej niż pozostałe
    PIPE ORGAN - gra normalnie
    STRINGS - gra odrobinę ciszej niż pozostałe
    CHOIR - gra odrobinę ciszej niż pozostałe
    No i nie wiem co o tym myśleć ....czy to problem elektroniczny ny czy raczej mechaniczny . Na elektronice nie znam się w ogóle więc nie wiem czy jest to moze problem ze wzmocnieniem dźwięku tego klawisza na niektórych barwach czy coś innego nie wiem.....może ma ktoś jakiś pomysł na to??????
  13. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Raczej mechaniczny. Pod klawiszami w klawiaturach dynamicznych są z reguły owe "poduszki" odpowiadające za dynamikę. Dlatego pewnie na niektórych barwach podejrzewam z innymi krzywymi dynamiki inaczej się zachowuje. Może to być też wina samego brudu

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. smarowanie klawiatury

,
  2. SMAROWANIE KLAWISZY KLAWIATURY

,
  3. czym smarowac klawiature

,
  4. wymiana klawiszy w pianinie,
  5. wymiana klawisza yamaha,
  6. zacinające klawisze,
  7. wymiana klawiszy pianina ,