1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Yewdall po polsku

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Pawel Uszynski (Leveuho), 18 Kwiecień 2011.

1. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
    producent / dźwiękowiec / dj
    Dawno mnie tu nie było, fajnie, że dział żyje nowymi wątkami :D

Chciałem publicznie ucieszyć się z faktu, który jest pewnie znany wszystkim od jakiegoś czasu: wyszła po polsku książka D.L. Yewdalla.

Jak Wasze wrażenia?

Wiosenne pozdrowienia & życzenia wielu słonecznych & pachnących dni zdjęciowych!
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Jakis link moze? I jaki tytuł? Nie znam typa :D
  3. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
  4. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
    Jak go czytam, to naprawdę chce mi się robić. Właśnie: trzy tygodnie tylko w studio, dajcie mnie wreszcie tyczkę do ręki :/
  5. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    a po co do reki jak mozna latwiej? 360 stopni topshot greenscreen i 360 stopni sideshot blackscreen za jednym machem ;) tyczka.jpg
    ostatnie 2 dni tak wlasnie sie "meczylem" ;)

a co do tego goscia to nie wiem ale jakos nie przypada mi do gustu, chyba wole po prostu kolegow z branzy bezposrednio sie spytac jak mam jakis problem lub sluchac ich porad.
  6. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:
    Spoko męczarnie!

Rozmowy z kolegami wiadomo, ale książka doprawdy zła nie jest i też ma w sobie dużo z ducha koleżeńskiej, ale i fachowej rozmowy... Masa produkcyjnych anegdot z pożytecznymi i prawdziwymi wnioskami, jak unikać wszelkiej kichy :D
  7. Suwczynsky Użytkownik

Super książka;) można się z niej naprawdę dużo nauczyć! Mnóstwo praktycznej wiedzy jak unikać niepotrzebnych problemów;) rozwija wyobraźnie. Duży nacisk na planowanie za nim się coś zrobi, żeby właśnie unikać niepotrzebnych błędów i kosztów. Masa z życia wziętych anegdotek. Brakuje mi w niej tak naprawdę jakichś szczegółów na temat konkretnych rzeczy, ale można też dobrze się nieźle zapoznać z całym procesem powstawania ścieżki dźwiękowej.
  8. Pawel Uszynski (Leveuho) Użytkownik

Zawód:

Dokładnie! I to jest właśnie ten wymiar pogaduchy: "słuchaj, znałem jednego takiego producenta, co myślał, że zaoszczędzi i wymyślił, żeby..." :) Tłumaczenie Radka Ochnio też bardzo dobre i fachowe. Jedna tylko wtopa rzuciła mi się w oczy - w kilku miejscach "Urządzenia Dźwiękowe" zamiast "Sound Devices"...

I radość w ogóle, że książka Przedpełskiej-Bieniek o tym samym tytule, od tego samego wydawcy, może wreszcie iść nawet nie tyle na zasłużoną emeryturę, co po prostu w zapomnienie, bo na nie zasługuje. Howgh.
    Patrycja Krysik lubi to.
  9. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Urządzenia Dźwiękowe :D

A takich historii o producentach którzy chcą zaoszczędzić mam tez od zawalenia ;)
  10. Krzych Ridan Początkujący

w pierwszym momencie przeraziła mnie objetość tej ksiażki i gawędziarski, niby nie konkretny sposób narracji, ale ksiażka wciagnęła mnie bardzo i istotnie dużo cennych rad (nawet skorzystałem z jednego pomysłu na ostatnim planie zdjęciowym - chodzi o taśmę dwustronną do przyklejania mikroportu - Luke pewnie się zaśmieje, że to oczywiste, żeby tak też mocować mikroporty, ale ja na to wczesniej nie wpadłem) ...
  11. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Skad wiedziales? :D jak znajde czas to mały poradnik o mikroportach tutaj napisze, sporo fajnych trickow mam i sie pewnie komuś przyda :)

Share This Page