1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Wycięcie szumu z nagrania audio

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez amator, 12 Styczeń 2011.

1. amator Początkujący

Witam,

Moje pytanie, a w zasadzie prośba na pewno nie pasuje do żadnego z działów tego forum, za co z góry przepraszam. W załączeniu znajduje się plik, w którym słychać specyficzne zakłócenie. Wiem, że ma ono określoną częstotliwość i poziom.
    W jaki "prosty" sposób można wy-edytować ten plik, aby pozbyć się tego wrednego zakłócenia? Czyli jak znaleźć tą częstotliwość. Jakiego można użyć (najlepiej darmowego) programu.
    Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem tym pytaniem i liczę chociaż na małą podpowiedź.

Załączone Pliki:

• dzwiek.wav
      File size:
      564.9 KB
      Wyświetlenia:
      32
  2. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Wersja trial Izotope RX 2 powinna pomóc, także demo Waves WNS da sobie radę. Do tego drugie musisz mieć iloka oraz zarejestrować się na stronie Waves.
  3. Maciej Błachnio Początkujący

Zawód:
    inżynier dźwięku
    Z szumem, który jest jednostajny, powinna sobie poradzić większość programów do odszumiania. W tym szumie słyszę chyba jakieś chlupotanie. Jest tak ciche, że raczej nie przetrwa odszumiania. Zdaje się jednak, że chodzi Ci o te wysokie, powtarzające się jakby "pipczenia". Według mnie, usunięcie ich będzie bardzo trudne. Pojawiają się nieregularnie. Nie jest to jedna częstotliwość. Faktycznie, można powiedzieć, że to ten sam dźwięk, ale składa się z kilku tonów, co widać na poniższym obrazku.

Używam i polecam darmowy Voxengo SPAN. Można próbować wyciąć to precyzyjnym korektorem parametrycznym, albo lepiej jakimś korektorem FFT, np. z Samplitude. Niestety "po głowie" dostaną również dźwięki, które chcemy pozostawić. Algorytm odszumiania tutaj nie pomoże. Można nim usuwać jedynie zakłócenia jednostajne, ciągłe. Niestety te Twoje są krótkie i nieregularne, co widać poniżej.

Spektrogram kolorem pokazuje dźwięki różnych częstotliwości (od dołu do góry) wzdłuż osi czasu (od lewej do prawej). Powyższe narzędzie, np. Spectro Schwa, umożliwia ręczne usuwanie takich zakłóceń. Zaznacza się problematyczne rejony rodzajem prostokątnej pętli, po czym program je wycisza. Niestety, w tym przypadku jest ich bardzo dużo. Taka filtracja, podobnie jak poprzednia, również Twoje nagranie zmieni. Nie polecam.
    Znam wtyczki Waves, które potrafią wycinać trzaski i "pstrykania", ale te Twoje zakłócenia się do nich nie zaliczają. Myślę, że mogą istnieć programy, które poradzą sobie z Twoim przykładem. Osobiście takiego nie znam. Jeszcze nie potrzebowałem. Może jeszcze ktoś pomoże.
  4. JoachimK moderator globalny

Niestety to nie jest określona statyczna częstotliwość. Rada na przyszłość - podając takie źródło do analizy koniecznie określ, co jest sygnałem użytecznym, oraz zamieść taki fragment pliku, gdzie będzie zarówno zaprezentowane zakłócenie jak i użyteczny dźwięk (np. mowa). W przykładzie słychać kilka skrajnie różnych sygnałów i na pewno kilka typów zakłóceń. Spójrz na obraz.
    denoise.JPG
    Interfejs oprogramowania jest w tej chwili tak uczulony, że pokazuje głównie dwa typy zakłóceń z pominięciem szumu tła (czarny obszar w górnej części) - w lewej stronie części są one już częściowo usunięte, z prawej strony pozostały.
    Tak naprawdę to nie wiem, co by ztego należało wycinać, a być może jest tak, że cały zaprezentowany sygnał jest zakłóceniami? Zawsze staraj się to zdefiniować.
  5. Maciej Błachnio Początkujący

Zawód:
    inżynier dźwięku
    Czy ten program znajduje kolejne zakłócenia automatycznie?
  6. JoachimK moderator globalny

Nie, choć ma pewną automatykę ułatwiającą pracę (np. możliwość automatycznego usuwania do 18 parzystych i nieparzystych harmonicznych - wystarczy pracować na podstawowej nośnej). Zaprezentowany plik moim zdaniem nie nadaje się na automatyczną pracę, choć po części można by próbować to z częściowym skutkiem obrobić automatem (innym narzędziem tej samej firmy).
  7. amator Początkujący

Większość załączonego pliku to ten specyficzny zakłócenie, jak to określił kolega Maciej Błachnio : "pipczenie".
    Zakłócenie to spowodowane jest najprawdopodobniej złym działaniem amatorskiej kamery, dzięki której nagranie zostało wykonane. Prawdopodobnie nagrał się dźwięk jakiegoś mechanizmu wewnątrz kamery :(.
    Występuje zarówno na tle mowy, śpiewu, szumu wody, lasu... Praktycznie na każdym użytecznym dźwięku.

Dzięki za odpowiedzi. Widzę, że walka z tym "pipczeniem" nie jest łatwa (tak jak mi się na początku wydawało).
    Z waszych odpowiedzi wnioskuje, że nie ma żadnego prostego automatu do jego redukcji??

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. usuwanie szumów z nagrania

,
  2. dzwiek szumu

,
  3. usuwanie szumów audio

,
  4. usuwanie szumów z audio,
  5. wycięcie szumów z nagrania,
  6. dzwięk szum lasu,
  7. redukcja szumów w nagraniu,