1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Wybór klawiatury sterującej

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez Kapitan, 20 Czerwiec 2011.

1. Kapitan Początkujący

Witam!!!

Wydawało mi się, że nie będę miał problemów z wyborem klawiatury sterującej, ale po przeczytaniu różnych sprzecznych informacji na temat tych samych klawiatur sam już nie wiem co wybrać. Chciałbym coś niezniszczalnego z klawiszami półważonymi - rozbudowany, ale wygodny kontroler.
    Na początku obstawiałem M-Audio Axiom, ale niektórzy piszą, że to lipa. Myślę o Novation SL MKII, ale nie jestem do końca przekonany. Proszę o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam
  2. VaaB Użytkownik

Zawód:
    nie-realizator
    Mam Novation Remote SL, nie wersję MkII co prawda ale różnica polega głównie na światełkach, więc to praktycznie ten sam sprzęt. Co byś chciał wiedzieć?
  3. Kapitan Początkujący

Miałeś jakieś porównanie z innymi klawiaturami ? Jak się na niej gra ? Czy jest wytrzymała ? Czy jak włączam wtyczkę to od razu domyślnie przypisuje ona część pokręteł, suwaków itp. do tych na klawiaturze, czy muszę wszystkie przypisywać samodzielnie ? Jak się sprawują pady perkusyjne ? (chociaż w SL MK są chyba inne i niestety mniejsze). Nie wiem też czy spodoba mi się ten dżojstik.
  4. VaaB Użytkownik

Zawód:
    nie-realizator
    Gra się bardzo dobrze- to jest jedna z najlepszych klawiatur polwazonych na rynku. Trudno mi powiedzieć czy jest wytrzymała- mam ja od dwoch lat i wszystko chodzi tak jak chodzilo na poczatku mniej wiecej. Co prawda nie eksploatowalem jej szczegolnie ani np. nie wozilem po koncertach.

Natomiast chcialem zwrocic uwage na wady.
    Przede wszystkim jak na klawiature za tyle kasy nie robi ona najlepszego pierwszego wrazenia. Wyglada jakby byla zrobiona niskim kosztem niczym organki casio, niektóre z gumowych przycisków mają tendencję do blokowania się, pokretla w gornym rzedzie (one sa ze tak powiem wykorzystywane jako pierwsze np. jesli uzywasz ustawienia automapy dla ableton live to mozesz korzystac tylko z nich, oczywiscie mozesz sie w kazdym momencie przelaczyc klawiatura na automape wtyczki ktora aktualnie uzywasz, na niej mozna ustawic kazdy knob i przycisk) są "skokowe" co nie kazdemu odpowiada.
    Pad X-Y działa jak zwykle w tego typu sprzętach- trzeba porzadnie przycisnąć żeby zadziałał- żebyś przypadkiem sobie nie myślał że to coś w stylu pada od laptopa, zupelnie co innego o wiele mniejsza czulosc.
    Pady perkusyjne moim zdaniem sa beznadziejne, co prawda przyznaje sie ze nie probowalem zadnych innych, ale znowu jest to cos z niska czuloscia. Duzo poprawia sytuacje ustawienie czulosci dla kazdego pada z osobna, ale wciaz mi sie zdazaja sytuacje ze zapomne sie, pukne za lekko i pad nie zadziala.
    Nie mam nic ciekawego do powiedzenia na temat sliderow, oprocz tego ze jak ich uzywasz to znowu masz wrazenie pracy z "tanim" sprzetem, chociaz wlasciwie sprawuja sie calkiem dobrze.
    Na pokretla nie moge narzekac. Fajne jest to ze na wyswietlaczu wyswietlaja ci sie nazwy przypisanych parametrow. W wersji MkII masz tez podswietlane kolka wokol pokretel, co jest moim zdaniem jedynym powodem dla ktorego mozna kupic MkII, u mnie w pokretlach w gornym rzedzie (one sa "nieskonczone" tzn mozna nimi krecic w jedna strone w nieskonczonosc) tego nie ma wiec patrzac na klawiature nie wiem w jakim polozeniu jest dany knob.
    Joystick jest calkiem w porzadku- przyzwyczailem sie do niego :)

Novation ma system automapy, co oznacza ze wlasnie wszystkie parametry ci sie przypisuja do wszystkich mozliwych suwakow, pokretel itd. automatycznie. To kiedys byl niesamowity bajer, ale szczerze mowiac teraz kazdy daw ma mozliwosc przypisania dowolnego parametru do dowolnego kanalu midi, wiec to juz nie robi az tak wielkiego wrazenia. Poza tym to ze ci sie przypisza automatycznie wcale nie jest jakoś super pomocne- jak masz we wtyczce 200 parametrow, to wiadomo ze i tak bedziesz musial przestawiac recznie(ale można zapisać to ustawienie dla danej wtyczki i to jest plus). Za to fajnie jest rozwiazane menu do ustawien automapy (oczywiscie w wersji pro automapy za ktora trzeba doplacic(!!!) bo wersja zwykla jest okrojona).

Ogólnie rzecz biorąc jest to bardzo dobra klawiatura jeśli chodzi o jakość samych klawiszy, raczej średnia jeśli chodzi o jakość wszystkich dodatków. Plusem jest to że ma wszystkiego dużo (8 sliderow, 16 pokretel, 8 padow, pad x-y, duzo przyciskow, wyswietlacz) i ze ma automapę.

Jeśli szukasz jakiejś alternatywy dla Novation, to na twoim miejscu zainteresowałbym się Akai MPK-49. Jeśli chodzi np. o slidery to "w dotyku" robi o wiele lepsze wrażenie. Nie grałem na niej, wiec nie wiem jak z klawiatura i padami.
    Co do padów to w ogóle te montowane w klawiaturach są jakoś po macoszemu potraktowane. Z tego co słyszałem najlepsze pady na rynku ma Korg Padcontrol. Jeśli Korg montuje te same pady w swojej klawiaturze MicroKONTROL, to może też warto się nią zainteresować.
    Powodzenia w zakupach.
    Pamiętaj że najlepiej wszystko wymacać osobiście w jakimś pobliskim sklepie muzycznym.
    Kapitan lubi to.
  5. Kapitan Początkujący

Dzięki za obszerny opis. Tak to jest z tymi klawiaturami, że nie ma ideału, ale najważniejsze, że w Novation przynajmniej klawisze trzymają poziom.

Pozdrawiam!
  6. pablogns Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Reaper
    uzwam axioma 61 w pierwszej wersji, poza nieco plastikowymi klawiszami do ktorych da sie przyzwyczaic nie mam zastrzezen, chociaz za te pieniadze znajdziesz cos lepszego. polecam klawiaturki cme maja fajne gadzety takie jak zwiekszanie zmniejszanie tonów pokretłem oraz mozliwosc ustawiania ataku , relase z pokreteł.
  7. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Mam i uzywam Korg Kontrol 49 i AKAI 61, i musze powiedzec ze obie sa denne....:bootyshake:

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. novation sl pady same grają

,
  2. korg pad kontrol jak skonfigurować pad xy

,
  3. novation remote sl mkii słaba