1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Wspaniałe nagranie akustyka, jak oni to zrobili?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez geunser, 5 Czerwiec 2011.

1. geunser Użytkownik

Ostatnio po necie krąży ten oto filmik -

Jak on to nagrał? Dwa mikrofony pojemnościowe wielkomembramowe ustawione po lewej i prawej dałyby taki efekt? Nie mam pojęcia jak to zostało zrobione.
    Ale bardzo interesujące to jest, bo jest nieprawdopodobna panorama i brzmienie.

jak uważacie?
  2. danas Użytkownik

Ja mysle, ze sama rejestracja jest dobra, ale nie ma w niej zadnej magii. Ludzie chcacy osiagnac dobre efekty nagrywajac cos nie doceniaja jak wazna jest sama umiejetnosc zagrania tego. Pozatym koles ma niesamowity instrument. Ja mysle, ze to wlasnie to sie Tobie tak podoba.

http://www.youtube.com/watch?v=RjD5DILg3K8&feature=related

Nawet na jakiejs zwyklej kamerce na koncercie slychac , ze koles brzmi dalej tak pieknie. Wg mnie to wystarczajacy dowod :)
  3. JoachimK moderator globalny

Jeśli taki dźwięk z yt robi wrażenie, to nie jest to kwestia nagrania ale zagrania i instrumentu.
  4. geunser Użytkownik

wiadomo, nie chodzi o jakość, bo pod tym względem youtube to najgorsze miejsce jakie tylko jest na muzykę (strasznie nieładnie youtube to kompresuje te filmiki).

Miałem na myśli bardziej naturalność tego nagrania oraz przestrzeń i panoramę. Możliwe, że poprostu nagrane kilkoma pojemościami pod różnymi kątami i zmiksowane fajnie.

Instrument - co tu duzo mówić - cudo. W porównaniu np. do mojej gitarki to przepaść. Swoją drogą ciekawe jakie struny ma założone. Muszę je mieć!
  5. JoachimK moderator globalny

Nie szukaj cudów tam, gdzie ich nie ma :) kilka pojemnościówek na jedno źródło to stwarzanie sobie problemów z fazą i tym samym pogarszanie a nie polepszanie brzmienia. A jeśli nawet stosuje się takie zabiegi, to na pewno nie wnoszą one tyle zmiany w brzmieniu, by na yt było to słyszalne - zapewniam.
  6. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Definitywnie... genialny muzyk => świetny instrument => para dobrych mików => pomieszczenie z odpowiednią akustyką... jeden korektor, jeden kompresor i masz niesamowite nagranie...
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Aha...
    O co wam chodzi z tym YT?? przecież oba filmy są w jakości HD... z tego co wiem strumień dźwięku w takim wypadku jest całkiem niezły...
  8. JoachimK moderator globalny

...oczywiście świadomie, a nie byle się pookładać statywami, bo kilka mikrofonów na jedno źródło to naprawdę wyższa szkoła jazdy w przypadku takich nagrań.
    lestek lubi to.
  9. JoachimK moderator globalny

Co i tak znaczy, że w 99,9% wszystkich odsłuchujących zostanie odtworzony przez kartę pokładową komputera, a dalej będzie pchane niekoniecznie na dobry odsłuch i tu się okaże, że bez różnicy, czy to film HD, czy też mp3 128k ;)
  10. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    A co mnie obchodzi 99,9% przypadków... :D jesteśmy na forum dźwiękowym... tu spore grono ludzi wie jak sobie ustawić sprzęt żeby straty na jakości były minimalne... :D
    Tak czy siak... rozumiem że chodzi Ci o fakt że wpływ na magię ma tu w 100% wykonanie i instrument... i z tym jak najbardziej się zgadzam...
  11. geunser Użytkownik

Chodzi o to, że youtube bardzo nieładnie kompresuje i przez to zniekształca dźwięk (obraz też). Jakbyś pobrał ten filmik z youtube i odtworzył na kompie to zobaczyłbyś różnicę w dźwięku i obrazie.
  12. JoachimK moderator globalny

Ja np. teraz słucham na laptopie, czyli syf, a w studio nie odsłucham wcale yt, bo przetworniki mają dostęp do DAW a nie do przeglądarki www ;)
    Z wykonaniem na pierwszym planie (wyżej piszesz o kompresorze, ja nawet tą część łańcucha pomijam w tym przypadku).

p.s. taki przypadek sprzed paru lat: kolega technik (technik znaczy w tym przypadku nie realizator dźwięku/akustyk itp.) był obecny w sali koncertowej na koncercie któregoś ze znanych naszych gitarzystów (może był to Kuropaczewski lub ktoś z tego obszaru muzycznego, ale naprawdę nie nie pamiętam, kim był muzyk). Muzyk ten poprosił o robocze zarejestrowanie koncertu na swoje potrzeby, chodziło o byle jaki mikrofon, żeby posłuchać po koncercie, jak zostało zagrane, a nie jak nagrane. No i ten kolega technik przyszedł do mnie po mikrofony, dałem mu dwie sztuki B&K 4011 i powiedziałem, jak ma ustawić przy instrumencie, by zarejestrować najzwyklejszy obraz stereo z jakimś tam powietrzem sali. Na drugi dzień usłyszałem, iż muzyk stwierdził, że brzmienie z tej rejestracji podobało mu się bardziej, niż brzmienie na ostatniej jego studyjnej płycie ;)
  13. zxcv Użytkownik

byłem świadkiem podobnego przypadku, wystarczyło ustawić mikrofon
    dobry gitarzysta ma kompresor w palcach
  14. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    Zwróciłbym jeszcze uwagę na strój tej gitary. Pamiętam, jakie wrażenie zrobiły na mnie folkowe gitary strojone DADGAD. A tu jest jeszcze niżej, jeden Cis, drugi C. Do tego grube "druty" i mamy potęgę brzmienia.
  15. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    no baaa :) B&K4011 wymiataja ;)

odpowiadajac na pytanie zadane w pierwszym poscie: K&K pickups.... a nie 3-5 pojemosciowek roztawionych nie wiem gdzie ;)
  16. JoachimK moderator globalny

Ale zdarza mi się ostatnio doświadczać z 4011 dziwnych zjawisk (zahaczających o zjawiska paranormalne) związanych z brumem...
  17. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    pamietam ze cos takiego tez mialem, cos ze stykiem kapsuly bylo nie tak...wyslalem do serwisu i po problemie...problem z tym ze serwis tych mikrofonow sporo kosztowal ;)
  18. JoachimK moderator globalny

U mnie nie kapsuła. Działy się np. takie rzeczy: biorę dwie sztuki 4011 na fortepian (nazwijmy je A i B), jeden kanał brumi (ten, w którym jest A). Zamieniam więc jeden z tych, który brumi na inną sztukę (C) i przestaje brumić (jest więc docelowo na stereo C i B). Niby sprawa rozwiązana - nic innego jak mikrofon (A). Otóż nie. Teraz tą niby wadliwą sztukę (A) zamieniam z poprzednim tym, który na początku nie brumiał (B) i jest dobrze... O pomyłce nie było mowy, było przy tym kilku ludzi, próbujących rozwiązać zagadkę i powtarzających ze mną te połączenia i konfiguracje. Potem się dowiedziałem, że jeden z kolegów w zupełnie innym miejscu na nagraniu koncertu miał podobną sytuację, choć do końca nie pamiętał, czy chodziło o 4011, czy 4006 (no i nie wiadomo, jaka sztuka, bo zarówno 4011 jak i 4006 mamy po kilka sztuk).
    UFO jakieś, ale nie był to jedyny dziwny przypadek, jaki mnie spotkał i który nie potrafię wyjaśnić w żaden logiczny sposób :(
  19. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    no wlasnie, dokladnie to samo mialem. 4x 4011 i 4x 4006 w magazynie i wez tu wykumaj jaka kombinacja powoduje problemy... czasami odkrecenie kapsuly i z powrotem zalozenie pomagalo....ale problem powracal co jakis czas. Niedlugo sie widze z technikiem, on to w sumie wyslal do serwisu i dokladnie co bylo nie tak moze jeszcze pamieta (2008 rok)
  20. 1521kuba Aktywny Użytkownik

DAW:
    Adobe Audition
    Mocno obciążony zasilacz fantomowy (kilkanaście pojemności) + długa pyta - dwa stare KM86 odmówiły współpracy. Pomógł zewnętrzny zasilacz. Może to jest trop.

Share This Page