1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Wspólny MIKS

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Marek Walaszek, 13 Czerwiec 2011.

1. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Wpadłem na pewien pomysł.

Proszę szanownego mega moderatora o ustosunkowanie się do pomysłu w pierwszej kolejności.

Znajdę dla nas jakiś nowy kawałek, prawdopodobnie z klimatów w których ja się poruszam.
    Zrobię jego draft mix i publikuję tu.

Następnie będziemy sobie dyskutować i omawiać to co można zmienić aż do finalnego produktu.

Artysta będzie miał darmowy miks a my zabawaę i naukę w jednym.

Określę zasady, które w miarę postępu będą się też zmieniać bo nie przewidzę wszystkiego, robimy to po raz pierwszy o ile będzie jakiekolwiek zainteresowanie.

a) Miksuję tylko ja, nie podsyłam ścieżek, nie robimy równoległych miksów.

b) krytyka ma być tylko konstruktywna, żadnego narzekania, chwalenia się, polaczkowania i marudzenia, takie posty zgłoszę do usunięcia

c) omówię wszystkie efekty i procesy jakie się wydarzyły, pytajcie śmiało.

d) jeśli będzie rough miks, opublikuję go przed draftem.

e) decyduje większość głosów, proszę nie udowadniać na siłę że ma się rację, chyba że będziecie mieli niepodważalne argumenty.

Na razie tyle, idę szukać jelenia...eee...znaczy chętnego na darmowy miks....
    Laser, artree, jaca oraz jeszcze jedna osoba lubią to.
  2. jaca Stały Użytkownik

:top:były już takie pomysły ale nie wypaliły:)
    trzymam kciuki.
  3. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    A w czym był problem?
    Może da się go ominąć, albo dam sobie spokój zawczasu ?
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Problemem jest raczej nazwa tego co chcesz zrobic...
    Nie bedzie to "wspolny" miks tylko twoj miks w konsultacji z nami... czyli to samo co wiekszosc ludzi tu robi... nazwanie tego wspolnym miksem jest nieporozumieniem...
    Sens mialoby wrzucenie sladow i pozwolenie kazdemu zrobic swoj miks, a nastepnie dyskusja kto co jak zrobil i dlaczego...
    Bo gadanie o rough miksach to dla mnie abstrakcja.... bez wiedzy jak wygladaja same slady...

Sent using Forum Runner
    maxiu lubi to.
  5. jaca Stały Użytkownik

problemem był na początku brak sladów, ale z tym sobie poradzisz jak napisałeś wyżej;) , a póżniej to już różnie: a to brak chętnego do poprowadzenia takiej akcji a to coś tam;) raczej nic konkretnego. kilku kolegów zrobiło fajne tutki i opublikowali je na forum, popyt jest. trzymam kciuki jak pisałem wyżej.
    Tak jak pisze Smiechu juz nieraz ktos tu opisywał co i jak robił w swoim miksie, nawet foty były, więc nie będziesz niestety pierwszy;)...ale zachęcam i czekam na efekty.
  6. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Ja jestem otwarty - chętnie wezmę za udział :)
  7. MJK Użytkownik

Zawód:
    konstruktor mechanik
  8. Marek Walaszek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    "Pan Akustyk"....
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Widzę że problemem mojej inicjatwy może być własnie tego typu podejście.

Bardzo proszę ludzi nie zainteresowanych tym co oferuję o nie udzielanie się w temacie.

Zawsze możesz założyć swój temat z miksem na swoich zasadach, lepszych.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Trudno jest znaleźć chętnego artystę, którego twórczość byłaby na tyle dobra, żeby był to konstruktywny miks a nie walka ze źle skomponowaną i nieumiejętnie zagraną muzyką. Poza tym pomysł jest doskonały.

Sent from my iPhone using Forum Runner
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Całkowicie się zgadzam i proszę o to samo.

Sent from my iPhone using Forum Runner
  11. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Źle mnie zrozumiałeś... nie chce tłamsić Twojej inicjatywy... tylko piszę że forma jaką zaproponowałeś funkcjonuje już od dawna na tym forum i nie jest żadną nowością... z wyłączeniem punktu b):D
    Tworzysz temat w specjalnie wydzielonym dziale forum i nie ma żadnego problemu... z miłą chęcią biorę w tym udział... w razie gdy ktoś Ci zajdzie za skórę raportujesz post moderatorowi i załatwione... ale jak napisałem ta formuła nie ma nic wspólnego ze "wspólnym miksem"...

Moja wypowiedź nie wynika z "zarozumialstwa" tylko stażu na tym forum... i chęci doradzenia Tobie co tutaj ma szanse się udać a co nie...
    Chcesz zrobić coś fajnego... masz pomysł... ale jest on strasznie pobieżny i nie do końca przemyślany... z tego co zaobserwowałem... najlepiej sprawdza się właśnie formuła w której każdy ma dostęp do śladów... może wykonać swój miks i wyrobić sobie jakiś pogląd o materiale, co da się osiągnąć z danymi śladami... czego nie da się osiągnąć... dyskusja o miksie bez znajomości śladów, bez możliwości własnoręcznego poustawiania proporcji i pokręcenia eq jest strasznie płytka... i w większości przypadków do niczego nie prowadzi... efekt będzie taki że ludzie z doświadczeniem oleją temat bo tego typu dyskusja będzie dla nich stratą czasu... (i tak zazwyczaj się działo do tej pory)

Tak więc nie irytuj się... bo jak na razie to Ty sam przejawiasz typowy objaw forów internetowych... Piszesz coś, masz pomysł, prosisz o zdanie i jest wszystko fajnie... ale gdy tylko ktoś w dobrej wierze daje Ci rady które nie pasują do Twojego "schematu" to się obrażasz...
    Wyluzuj bo z takim podejściem z Twojej strony na pewno Twój pomysł się nie uda...
  12. Księciunio II Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Myślę, że gdybyśmy chcieli zbiorowo dowalić Jankesom, to byłby to Bardzo Dobry pomysł.

W innym wypadku popieram Smiecha :)
  13. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Tak, zróbmy pierdylion miksów, i dyskutujmy, w którym lepiej hi-hat brzmi.

Z tego co słyszałem to Marek robi zawodowe rzeczy, i możliwość zapoznania się z jego sposobem miksowania, i wypytania się o szczegóły jest świetną opcją, nie porównywałbym do ogółu rzeczy, które dzieją się na forum w dziale konsultacje czy miks. Przypieprzanie sie o nazwę, czy to "wspólny miks" czy nie, panowie... Każdą rzecz można powiedzieć na kilka sposobów.

Wracając do tematu: Ja jestem za!
  14. conr4d Użytkownik

Bardzo chętnie zobaczyłbym ten pomysł w akcji.
  15. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Chodzi mi o to aby nie tworzyć pewnej abstrakcji...

Dlaczego tak walczę o te ślady?? Rzeczywiście w takim wypadku gdy Marek jest "guru" który pokazuje co i jak... robienie miksów nie ma sensu... ale... Jest mowa o tym że użytkownicy mają się czegoś nauczyć i żeby dyskusja była rzeczowa...
    1. Jeśli użytkownicy mają się czegoś nauczyć to muszą poznać ślady obyć się z nimi... i np. równolegle do tego co będzie robił Marek próbowali sami uzyskać podobne efekty wg wspólnie wypracowanych wskazówek... wiadomo przecież że każdy dysponuje różnymi narzędziami... tutoriali na temat miksu jest na necie wiele... niech ten rzeczywiście będzie szczególny...
    2. Jeśli ma powstać dyskusja to najprostszym i najbardziej obiektywnym rozstrzygnięciem sporów będzie przedstawienie fragmentu swojego miksu czy też śladu który będzie "argumentem" itd... np. "Ja uważam że werbel powinien być tak i tak skompresowany z takim i takim eq... itd... proszę o to próbka..." każdy słucha i jesteśmy w stanie ominąć masę bezsensownych sporów...

Jeszcze raz powtarzam nie jestem ignorantem, nie piszę tego z zamiarem podważenia czyichkolwiek kwalifikacji czy pomysłów... ale jak robimy to róbmy to z głową...
    elmuz1 lubi to.
  16. elmuz1 Użytkownik

Śmiechu, jasne i logiczne - nie wiem w czym problem.
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Marek chce zrobić coś ciekawego, co może pomóc wielu osobom na jego zasadach. Ja również wielokrotnie byłem ofiarą takiego czepialstwa, że źle zrobiłem test porównawczy, że nie opublikowałem śladów i rozumiem jak bardzo to może być denerwujące. Mam prośbę do wszystkich, żeby starali się nie hamować naszego wspólnego rozwoju i zachowali rozsądek. Śmiechu - chcesz doświadczonych i znanych ludzi na forum? To miej do nich szacunek. Nie każdy jest tak wyrozumiały i cierpliwy jak ja.
  18. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Przepraszam... jeśli uraziłem kogoś...

Również szczerze chcę żeby coś z tego wyszło...
    jacek.mixer lubi to.
  19. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Uważam że pomysł pana Marka jest jasno opisany w pierwszym poście i tu nie ma co dywagować.
    Pomysł mnie osobiście bardzo się podoba i chętnie przyłącze się do obserwacji.
    Proszę nie rezygnować z pomysłu panie Marku.
  20. maxiu Użytkownik

również chętnie wezmę udział :)

Share This Page