1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Wirtualne Grand Piano, czyli fortepian

Dyskusja w dziale 'MIDI, samplery, syntezatory' rozpoczęta przez jacko, 3 Marzec 2006.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jakie jest fajne Grand Piano w formie pluginu?. Szukam czegos jakosciowo odpowiadajacego np. bebnom BFD. Format Audio Unit.
  2. Jamick Użytkownik

Niewiem jak brzmia bebny BFD, ale napewno dobrze :) co do dzwieku fortepianu , nic nie zastapi zywego instrumentu :) jak w kazdym przypadku, ale osobiscie mialem doczynienia z 2 (Dosc dobrymi ) symulacjami fortepianu.
    W Sample Tank 2 (Free) i The Grand
    Ten drugi mam mozliwosc sluchac tylko w wersji SE dodanej do Studio Case, ale i tak brzmi przyjemnie.Pelna wersja ma wiecej mozliwosci nastawienia dzwieku.
    Troche mi brakuje tego poglosu przy nacisnietym pedale( jest zbyt maly w porownaniu z oryginalem),ale da sie to troszke poprawic pluginem (darmowym zreszta ) PSP Piano reverb.
  3. grzesiekintro Użytkownik

4. dereq Użytkownik

ja polecam true piano, jest dodatkiem do sonara8 ale też można kupić osobno, naprawdę brzmi świetnie, jest przestrzenny i dobrze w miksie leży. Lepszy był tylko steinway ale rzadko który komp go wytrzymuje - ponad 20GB próbek
  5. zenon59 Użytkownik

Ja używam NativeInstruments AkousticPiano; mi wystarcza.
  6. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Synthogy - słyszałem, że jest niezłe. Osobiście nie używałem. Na stronie możesz posłuchać próbek.

Jeśli chodzi o próbki z charakterem to osobiście przpydały mi do gustu niektóre presety z NI Kontakt
  7. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Potwierdzam bardzo fajnie brzmi ta wtyczka... w sonarze jest do wyboru tylko jeden fortepian... w pełnej wersji jest więcej do wyboru i z tego co się orientuje chyba nawet nie jest zbyt droga...
  8. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
  9. conr4d Użytkownik

Świetnie brzmiąca wtyczka, mogę polecić z całą odpowiedzialnością, jak dla mnie wyróżnia się na tle innych nieco innym, bardziej łagodnym i melodyjnym (?!) brzmieniem.
    Dołączam się również do Native Instruments Akoustik Piano, do wyboru 3 fortepiany + 1 piano, każdy z 3 presetami. Dla każdego coś się znajdzie.

Natomiast dla tych, którzy szukają czegoś innego polecam spojrzeć na http://www.imperfectsamples.com/. Od razu zaznaczam, że te biblioteki nie zadowolą wszystkich, ale mogę wnieść sporo świeżości. Jestem zakochany w brzmieniu The Braunschweig Upright Piano.
    Fortepian znajdziecie pod nazwą FAZIOLI Ebony Concert Grand.
  10. zenon59 Użytkownik

w kwestii IDEALNY fortepian: w końcu zainwestowałem w Synthogy. Istnieją trzy byty: Ivory Grand Pianos (trzy fortepiany), Ivory Italian Grand (jeszcze jeden, za to wspaniałem jakości, który właśnie mam - naprawdę rewelacja: 12 stopni velocity, wszystkie sample one shot, osobne próbki zwolnienia klawisza oraz pedalizacji - naprawdę rewelacja. do tego fabrycznie ok. 20 presetów, różniących się programi kolejnych poziomów velocity, equalizacją, reverbem, strojem itd.) oraz Ivory Upright Pianos (cztery chyba). pierwsze dwa są już w wersji mkII.
    mogę zrobić demka, jeśli chcecie. na razie link: http://www.synthogy.com/products.html
  11. SONIC LOFT STUDIO Użytkownik

Zawód:
    realizator
    DAW:
    Sonar
    Synthogy jest naprawdę spoko, lecz w dole przy szybkich pasaż niestety kiepsko, ogólnie góre ma bardziej dopracowaną niż doły.
    Warte uwagi, lecz zależy też jakie, są piana z pianoteq. W szczególności te historyczne.
  12. pecemak Użytkownik

13. pecemak Użytkownik

14. kamilbiedrzycki Aktywny Użytkownik

DAW:
    Pro Tools, Reaper
    Ja osobiscie moge Ci polecic Ivory.
  15. fabian Użytkownik

Zawód:
    technolog
    uzywam Native Instruments Akoustik Piano.. SOLIDNA baza 4 roznych instrumentow.. nic wiecej..
  16. conr4d Użytkownik

17. 808 Początkujący

18. TMC Użytkownik

East West Bosendorfer . BARDZO wymagający dla systemu(ciężkie patche) , ale duużo wierniejszy niż np.Native Instruments. Duża paleta barw-od suchego klasycznego brzmienia po enowskie piana w sosie reverbowym.
  19. dr_After Początkujący

testowałem Akoustik oraz The Grand. I ostatecznie uważam, że jesli chodzi o pianina to wygrywa kilka opcji:
    1. Alicia's Keys - popowe, nieco soulowe brzmienie Yamahy, całkiem ciemne, ale bardzo przekonywujące
    2. Braunschweig Piano - zdecydowanie ciemne, intymne pianino od Imperfect Samples. Dobre w nie za gęstych aranżach, wymaga przycięcia dołu i rozjaśnienia góry, przy kompresji potrafi pokazać "beatelsowskie" brzmienie :)
    3. Fazioli Grand Piano wspomniany wcześniej - nieco jasniejszy fortepian Fazioli od Imperfect Samples. Świetny w nowoczesnych aranżach, ale dopiero po zakupie wypasionej wersji na zewnętrznym HDD - ona zawiera najlepszą perspsektywe mikrofonów dla gęstych miksów. Niestety - tej wersji jeszcze nie mam, trzeba będzie pozbierać trochę...

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. wirtualny fortepian

,
  2. wirtualny fortepian online

,
  3. wirtualna klawiatura pianina

,
  4. syntezator fortepianu,
  5. virtualny fortepian,
  6. wirtualna klawiatura fortepianowa,
  7. dzwieki piano,