1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Wiatr - ślady

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Jurek, 27 Marzec 2011.

1. Morill Początkujący

Coś tam ukręciłem przez święta, jeśli możecie to piszcie co byście zmienili/poprawili bo jestem beginnerem. ;)

Załączone Pliki:

2. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Morill - po pierwsze dramatycznie pompuje kompresja, za mało góry w paśmie, za dużo rezonansów ok. 200Hz, za wąska stereofonia

Księciunio - za dużo pogłosów i za dużo 200Hz

ckwirek - wokal na czole, ale reszta pochowana, zwłaszcza perkusja, hi-hat momentami zupełnie ginie

lolo - bardzo nierówne pasmo, 6kHz wyeksponowane a 2k w dole, bardzo dziwnie brzmi werbel i stopa

sinmix - werbel jak z mocnego hard rocka w takim spokojnym wałku?

Marcin Szwajcer - wokal za cichy i sepleni, za dużo niskiego środka, za duża kompresja pozbawiająca wykopu i dynamiki

paul - sporo delayów, szerokie brzmienie, ale z kolei brakuje głębokości w scenie - np. perkusja jest bardzo bliska

oses - wokal ma za dużo dołu a za mało góry i ogólnie niefajne pasmo [cofnięta prezencja], właściwie na całym paśmie jest za mało góry

No i finalnie Wasze miksy mają małą dynamikę, bo nie czuć tego kopa na głośniejszej końcówce po 3:28.
  3. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Słuchasz muzyki patrząc na RTA?
  4. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Sprawdzam sobie na analizatorze wtedy, gdy słyszę jakieś nieprawidłowości - przy okazji znając dokładnie częstotliwość w powiązaniu z tym co słyszę uczę się je rozpoznawać.
  5. Maciej Kożuszek Początkujący

Witam,
    dawno temu obiecałem, że zrobię miks tego utworku, odłożyłem go, bo mój piracki Cubase się wywalał, ale nabyłem w końcu Pro Toolsa i do niego przysiadłem :) Jest to mój drugi miks w życiu, więc proszę o wyrozumiałość. Wszelka krytyka jak najmilej widziana.

http://dl.dropbox.com/u/16680291/Wiatr.mp3

Pzdr,
    mk
  6. miuzikus Użytkownik

Nie jestem na bieżąco w tym temacie - ale bardzo ładnie Macieju ;)
    Tylko jakieś przesunięcia OH jakby się odzywały za bardzo nie w fazie - najbardziej na werblu.
    Jest pięknie.

P.S. - tylko dlaczego to wszystko w mono? ;) Czy to wszystko na serio?
  7. Maciej Kożuszek Początkujący

Późnym wieczorem na to zerknę.

No właśnie coś ostatnio przy opcji "bounce" majstrowałem;) Za chwilę muszę wybywać, więc późnym wieczorem to sprawdzę i ew. znowu "zbałnsuję" :)

Dzięki za szybki odzew i miłe słowa :)
  8. Maciej Kożuszek Początkujący

Ok, teraz już wrzucam ponownie, w stereo. Rzeczywiście "zbałnsowałem" w mono wtedy, nawet tego potem nie posłuchałem hehe ;) Co do fazy, to coś próbowałem robić, ale przyznam się szczerze - jako nowicjusz jeszcze chyba nie za bardzo to słyszę, więc być może dalej jest źle. Mimo wszystko miłego odsłuchu, tym razem w stereo :)

http://dl.dropbox.com/u/16680291/Wiatr_poprawiony.mp3
  9. LocoRoco Początkujący

zabieram Ciebie, dzisiaj na wino ... : D

Załączone Pliki:

• wiatr.mp3
      File size:
      4.1 MB
      Wyświetlenia:
      13

Share This Page