1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Wiatr - ślady

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Jurek, 27 Marzec 2011.

1. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Ahoj!

Od wydania płyty minęło 1,5 roku. Wiele się przez ten czas nauczyłem. I ciągle coraz więcej przede mną. Chociaż mój miks tej piosenki uważam za jeden z bardziej udanych, to dziś słyszę, że można to zrobić lepiej. Wobec tego dla chętnych wyzwanie. 26 śladów (nie zmieściłbym się na Studera Litzy ;) ) zrobiłem porządek w sesji, więc wczytanie śladów powinno być przyjemnością. Wszystkie są 24/44.1, ponumerowane i czytelnie nazwane od bębnów po wokal.

Udział wzięli:

Maciej Starosta - dr
    Piotr Żaczek - bas
    Karol Nowacki - kb
    ja - g, voc

Matko, chyba o nikim nie zapomniałem??

Dziś uważam to za niedopuszczalne, ale wszystko było nagrywane osobno. Bębny we wspaniałym pomieszczeniu Michała Garsteckiego (Free Fly Studio), bas u Piotra, reszta u mnie - czyli Woodenhouse Studio.

Piosenka jest podpisana moim nazwiskiem, ale do aranżacji - szczególnie ostatniej części - istotnie przyczynił się Ślimak z Michałem G.

To jest mój miks referencyjny - bez masteringu, z maksymalną dynamiką (ach, kiedy nadejdą te czasy!)

http://jurekmuszynski.com/Wiatr_miks_320_kbps.mp3

To jest to samo, tylko wersja zgodna startem i długością ze śladami, jeśli ktoś chciałby odnosić się do mojego miksu we własnej sesji:

http://jurekmuszynski.com/Wiatr_miks_320_kbps_full.mp3

A tu są ślady:

http://jurekmuszynski.com/Wiatr_slady.zip

Paczka ma 303 MB, a po rozpakowaniu ok. 1 GB.

Enjoy!
    Sempoo lubi to.
  2. Maciej Kożuszek Początkujący

Chętnie podejmę się, jednak w ramach edukacyjnych - jestem początkujący, więc dobrych efektów raczej nie będzie. Jeśli dajesz zielone światło, to będę wdzięczny. Efekt finalny oczywiście prześlę, niezależnie od jakości miksu.
    Pzdr,
    mk
  3. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Jasne, ślady są dla wszystkich chętnych.
  4. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Dzięki za ślady. Stopa i werbel są nota bene sklipowane na -3dBFS - nie przeszkadza mi to, ale chciałbym tylko wiedzieć, dlaczego to zaszło.
  5. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Michał zdaje się, miał wtedy świeżo kupione preampy WSW i postanowiliśmy z nich skorzystać. Ustawił je mniej więcej i potem zaczęliśmy próbę (oprócz realizacji, grał w jednym z kawałków). I albo Ślimak się rozkręcił i dostały trochę w sufit, albo od początku Michałowi spodobał się efekt - w końcu to lampowy klip.

P.S. A propos werbla, to jednak w moim miksie jest za głośno. Najpewniej wynika to z tego, że był robiony pod kątem normalnego zgłaśniania, w którym werbel najczęściej dostaje w tyłek.
  6. paul Aktywny Użytkownik

A co bylo na sciezce 04_tom_H? Bo slucham, slucham i nic nie slysze... ;-)
  7. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Wysoki tom, który nie zagrał w piosence? :p

Pozdrawiam!
  8. paul Aktywny Użytkownik

A moze jest to ta "wielka cisza"? ;-)
  9. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    O! To jednak ktoś to pobiera... No tak - zbramkowany tom, który nie zagrał. Umieściłem go, uprzedzając pytanie dlaczego po 03 jest od razu 05... ;)
  10. arturmuzykant Początkujący

To jest mój miks referencyjny - bez masteringu, z maksymalną dynamiką (ach, kiedy nadejdą te czasy!)

http://jurekmuszynski.com/Wiatr_miks_320_kbps.mp3

To jest to samo, tylko wersja zgodna startem i długością ze śladami, jeśli ktoś chciałby odnosić się do mojego miksu we własnej sesji:

http://jurekmuszynski.com/Wiatr_miks_320_kbps_full.mp3

nie mogę tego wysłuchać (wyświetla mi się czarna strona )można to wstawić do odtwarzacza z tutejszej strony(a może ktoś wie czego brakuje mojemu komputerowi aby odtworzyć te pliki)
  11. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    No tak - miks z pełną dynamiką, ale głośności mu sporo brakuje - kto będzie masterował całą płytę?
  12. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
    Miks jako załącznik. Przed chwilą sprawdzałem też link - i u mnie działa. Nie wiem co może być nie tak. Domenę mam na home.pl, więc powinno być OK.

Załączone Pliki:

13. paul Aktywny Użytkownik

WIND.MP3

Załączone Pliki:

• WIND.mp3
      File size:
      10 MB
      Wyświetlenia:
      53
  14. Jurek Użytkownik

Zawód:
    Software Developer
    DAW:
    Reaper
  15. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Czy ja dobrze widzę, że tempo utworu to 73bpm, a w głośniejszym finale tempo się zmienia?
  16. paul Aktywny Użytkownik

Jak wszyscy to wszyscy... - mastering tez....

Załączone Pliki:

• WIND3.mp3
      File size:
      10 MB
      Wyświetlenia:
      41
  17. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    fajny numer,

Załączone Pliki:

18. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Nie mam zbyt wiele czasu, ale jakoś mam słabość do twoich piosenek Jurek :) Ostatnia część wymaga więcej pracy nad automatyką a całóść wyszła zbyt ciemna, ale mój wolny czas dobiegł niestety końca :/

Załączone Pliki:

artree lubi to.
  19. oses Użytkownik

Dzieki Jurek za slady, chwilke posiedzialem i wyszlo mi cos takiego.

Załączone Pliki:

• WIATR.mp3
      File size:
      8.5 MB
      Wyświetlenia:
      43
  20. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Na śladzie basu wykryłem zakłócenia [taki wysoki terkot], które dają się we znaki po podbiciu 2kHz, gdy chcę wzmocnić pobrzęk strun. Jak był bas nagrywany? Te zakłócenia okupują szerokie pasmo i trudno jest je usunąć.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dźwięk wiatru