1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Werbel

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Tomcio, 1 Grudzień 2010.

1. Tomcio Początkujący

Wszystko na temat werbla. Od tego jak nagrywacie, na ile mikrofonów i na jakie. czy werbel z overów też uwzgledniacie, skończywszy na łancuchu efektów. Jaka kolejność co używacie, jakie ustawienia Eq, kompresji, etc. Wasze ulubione wtyczki bez których nie siadacie nawet do edycji. Jaki efekt chcecie uzyskać ( mocny strzał -funkowy, werbel stadion - rock lata 80, czy dośc garazowo grunge...). Będę wdzięczny za wszelkie posty i sądze że każdego udzielającego się to może zainteresować jak koledzy realizatorzy podchodzą to tego jakże mało istotnego elementu brzmienia współczesnej muzyki.
    Pozdrawiam serdecznie Tomek
  2. aldi Guest

Po pierwsze dobrze nastroić werbel - może być np. górny naciąg w D, dolny w G (o kwartę wyżej). Ale to tylko przykład. Bo werbel powinno się stroić do utworu.
  3. jaca Stały Użytkownik

to jak utwór w A# to werbel jak?
  4. Tomcio Początkujący

w B:) raczej się nie używa A#, B albo (Bb). H obniżowe to nie to samo co A podwyższone, ale to tak BTW. Co do strojenia to słyszałem o szkole sekunda wielka różnicy. Pierwsze koty za płoty, mamy nastrojony werbel, co dalej. Może któryś z użytkowników forum doszedł do kolejnych etapów produkcji:)
  5. jaca Stały Użytkownik

Ja mówię B ale ostatnio przeczytałem A# to sie pytam;) B to w hameryce H chyba ;)
    Ale to co, sekunda wielka w górę? Musze sobie przypomnieć koła ;)
  6. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    B jest w hameryce, tylko w Polsce jest dźwięk H - czyli B dla reszty świata, a nasze B to jest Bb zagraniczne.
    Sekunda wielka to dwa półtony np. C-D (w górę)
  7. leokos80 Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Czyli co jak utwór w G to werbel w A, lub F ?
  8. jaca Stały Użytkownik

No i dzięki Ci dobry człowieku ;)
    A jak by było w dół dwa półtony to jak nazwać?
    Może ktoś z kolegów Pro opisałby całym zdaniem złożonym ;) jakiś konkretny przykład utworu i tonacji czy stroju czy co tam ;)
  9. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    W dół dwa półtony to też sekunda wielka, to jest tylko interwał i oznacza "odległość" między dźwiękami.(W zasadzie to jest stosunek częstotliwości tonów podstawowych) czyli sekunda wielka w dół od D to będzie C.
    1 półton - sekunda mala
    2 półtony - sekunda wielka
    3 - tercja mała
    4-tercja wielka
    5-kwarta czysta
    6-kwarta zwiększona/tryton/kwinta zmniejszona
    7-kwinta czysta
    8- seksta mała
    9- seksta wielka
    10-septyma mała
    11-septyma wielka
    12- oktawa
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Interwał
  10. jaca Stały Użytkownik

Romek ;) dzięki ale tyle to raczej wiemy ;) Pisałeś o sekundzie wiekiej "w górę" przy stroju werbla do tonacji utworu, dlatego zapytałem dlaczego w górę ten przykład podałeś czyli czy właśnie w górę sie werbel stroi i czy w dół to juz inaczej się nazywa;) spokojnie :) to trochę żart był, bo skoro wiem o kołach kwintowych i kwartowych to to coś tam jeszcze łapię :) Ale dzięki.
    A przykład , to o skład kapeli mi biega, głównie zestawu perkusyjnego względem reszty instrumentów i utworu. :)
  11. BurczybasS Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator wdzięku ;)
    DAW:
    Pro Tools
    Dwa półtony w dół lub w górę to nic innego niż ton w górę lub dół ;)
    Jeśli już stroić bębny, a w tym przypadku konkretniej werbel do tonacji utworu to nie znaczy że musi to być ton podstawowy (określający daną tonację np. A)
    Tak czy siak przykładowo na stronie p. Tomasza Łosowskiego można nieco przeczytać:
    http://www.tlosowski.republika.pl/wywiady/wywiady.html

Pozdrowionka - BB
    jaca lubi to.
  12. aldi Guest

13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Jeśli zerkniesz na moją stronę, możesz posłuchać jakie mniej więcej ja mam podejście do werbla w trakcie miksu (bo tym głównie się zajmuję). Większość z nich była nagrana przy pomocy SM57 i to jest raczej mój ulubiony mikrofon do werbla.
    Standardowo to co słyszysz jest to żywy werbel, który jest zbramkowany i skompresowany, a czasem jeszcze potraktowany pluginem Sonnox Transmod do uwypuklenia transjentu. Często mam np. 3-4 zduplikowane kanały werbela z różnymi ustawieniami kompresji lub z jakimś przesterem. Dokładam też próbkę ambientu zamiast stosowania pogłosu.
    jaca lubi to.
  14. Heinrich Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    Ja staram się przede wszystkim nastroić stopę do tonacji utworu dopiero potem werbel i resztę.

Mikrofony:
    Góra: Audix i5 lub Shure Sm 57 (najczęściej)
    Dół: Audix i5 lub Shure Sm 7B (bez filtra)
    Kombinowałem też z mic pojemnościowymi ale sprawdzają się tylko przy delikatniejszych formach.
    Preamp zawsze Focusrite ISA 828.

Z efektów:
    - bramka szumów (z filtrem na jakie Hz ma reagować) lub czasem wykrywanie ciszy na tracku (zależy)
    - (nie zawsze ale czasem coś żeby wywalić dół jakiś hpf)
    - coś do transjentów np Spl Attacker, Drum Strip z Duende lub Enveloper z Lodzia
    - kompresor z dość wolnym atakiem żeby nie zajadał mi tych wywalonych przez transjentowe pluginy szczytów
    - eq
    - Steven Slate Trigger z różnymi ustawieniami balansu między próbką a oryginalnym werblem - i też nie zawsze.
    Trigger jest bardzo atrakcyjny na dzień dobry ale trzeba sobie zadać pytanie czy zawsze potrzebny.
    Generalnie strasznie rozleniwia ;-)

A tak naprawdę to nie ma reguły. Zawsze jest inaczej.

Mógłbyś to rozwinąć ? ;-)
    leokos80 oraz jaca lubią to.
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    po prostu mam slad z probka ambientowa, ktora domiksowuje do zywego werbla, dzieki czemu werbel staje sie bardzie przestrzenny
    leokos80 lubi to.
  16. Heinrich Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    Spoko ciekawe sprawdzę. Apropos rozbijania na ślady często robię tak ze stopą, zatem chyba będę musiał pokombinować z werblem :) thx
  17. yavek Użytkownik

Fajnie jest jeszcze dostawić dodatkowy mikrofon pojemnościowy do ambientu i w miksie niech go bramka otwiera przy uderzeniu w werbel.
  18. Heinrich Użytkownik

Zawód:
    muzyk
    A gdzie go ustawiasz ? Bałbym się o przesłuchy z hihatu.
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    fajnie jest miec ambient z powodu tuzina innych wzgledow niz werbel
    jest konieczny do tego, ze bebny brzmialy naturalnie i zywo
  20. oses Użytkownik

Postawic dobry werbel. Dobrze go nastroic zwracajac uwage na to w jakich rejestrach brzmi najlepiej tzn. kazdy werbel ma swoj sweet spot ( zreszta jak kazdy beben) w ktorym brzmi najlepiej. Sprobuj nastroic spod tercje lub kwarte nizej niz gora. Poszukac miejsca w ktore "patrzy" mikrofon na werbel (srodek membrany-najwiekszy atak, pomiedzy obrecza a srodkiem-wiecej dzwieku, na obrecz czytaj. torba perkusisty :D najwiecej wysokich alikwot). Zwrocic uwage na efekt zblizeniowy mikrofonu w celu zachowania naturalnego zrownowazonego brzmienia. Dokladne ustawienie fazy pomiedzy gora, a spodem. Zachowanie fazy w OH. Zgadzam sie z Jackiem ze werbel jest integralna czescia zestawu perkusyjnego i ambienty dodaja naturalnosci calego zestawu, a nie tylko werbla. Wg mnie w ogole najwazniejsza jest praca u podstaw czyli praca z mikrofonami. Lepiej stracic pozornie godzine lub trzy na poszukanie wlasciwego "postawienia" mikow niz podczas miksu rzucac ujami ze cos nie brzmi. Acha no i dobrze wysterowac preampy. Dobra koniec tego mondrowania :D biore sie do edycji wokali.
    Tomcio oraz jaca lubią to.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. jak nastroić werbel

,
  2. dżwięk werbla

,
  3. co to werbel

,
  4. werbel dźwięk,
  5. jakie efekty na werbel,
  6. do jakiego dźwięku stroić werbel,