1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Werbel- jak zdjąć "szpilkę" z werbla

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez Gitarniak, 30 Marzec 2011.

1. Gitarniak Użytkownik

Witam.

Zwracam się z radą do bardziej doświadczonych kolegów. Męczę się już chwilkę z werblem w pewnym numerze...nie mam pomysłu jak zdjąć bardzo nieprzyjemną dla ucha "szpilkę" z werbla, czy bawić się na etapie edycji śladu czy zostawić sobie na końcową kompresje i prasowanko..... X-clickiem osiągam niezły efekt ale znacznie zniekształca to brzmienie werbla. Proszę o rady.

Pozdrawiam
  2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

poprosimy o kąsek dźwiękowy, coby było nad czym debatować!
  3. aldi Guest

Szpilkę z werbla zdejmuje się strojąc górną membranę niżej. Nic więcej nie mogę dodać jak nie usłyszę.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    X-click nie służy do tego... jak już to Trans-X... albo jakimkolwiek innym transient shaperem...
  5. oses Użytkownik

Sprobuj tego,bardzo wasko ustaw pasmo w eq podbij o jakies 10 dB, poszukaj czestotliwosci ktora Cie denerwuje (tej szpilki), jak na nia trafisz rozszerz troche dobroc czyli Q zdejmij te czestotliwosc do poziomu w ktorym nie bedzie Cie juz draznic.
  6. JoachimK moderator globalny

Niby tak, ale szpilka może być jak najbardziej szerokopasmowa (analogicznie do clicka jako dropu - pełne pasmo akustyczne - w takim wypadku żadne EQ nie pomoże, za to może zaszkodzić, bo przez dużą dobroć z powodu anomalii na krańcach działania filtra jeszcze coś doda od siebie)
  7. oses Użytkownik

Napisalem w kontekscie denerwujacej szpilki w brzmieniu nie w sensie dropu. Najlepiej byloby posluchac w czym tkwi problem, bo tak teoretyzujemy wszyscy i probujemy znalezc lekarstwo na w ogole nieznana przypadlosc. Tak wiec Gitarniak najlepiej wrzuc kawalek sladu werbelka i sie poslucha.
  8. JoachimK moderator globalny

Ja jak najbardziej też w tym sensie. Drop był przykładem.
  9. oses Użytkownik

:) Ja jako szpilke mam na mysli wybijajaca sie czestotliwosc np. 3kHz ktora drazni albo nie brzmi ladnie. Joachim jezeli dobrze Cie zrozumialem Ty bardziej o zakloceniu w sygnale, znaczy trzask lub strzal. Dobrze zakumalem?
  10. JoachimK moderator globalny

Niekoniecznie o zakłóceniu, a o wysokim (w poziomie) transjencie, który mimo sporego poziomu nie daje energii, ale też przez to nie daje się łatwo podgłośnić :)
    A w takim pojęciu jak mówisz to OK - może być wąski filtr ;)
  11. oses Użytkownik

Rozumie. :) Jak transjent to enveloper jakis, moze kompresor z szybkim atakiemi powrotem?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. brzmienie werbla