1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Waves SSL 4000 Collection

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacko, 1 Luty 2010.

1. CyPHeR_DiaZ Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To są dwa różne produkty. Niby wzorowane na tych samych stołach ale niestety różne. Jak ktoś wcześniej dobrze zauważył Duende jest wyciągnięty z konsoli cyfrowych, które rzecz jasna też były wzorowane na starych stołach SSL ale ewoluowały. Waves swoje algorytmy wzorowało bezpośrednio na 4K stąd ta różnica w brzmieniu. Zauważcie że obie wtyczki mają różnice o ile dobrze pamiętam w częstotliwości HF w EQ i RATIO w Compie kanałowym. Jedno i drugie da się dobrze wykręcić ale wszystko zależy, komu co pasuje. Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że nic mi stołu SSLa nie zastąpi :( ale osobiście skłaniam się ku Waves bo natywne (niska latencja!) lub TDM i mniej problemów z współpracą z PT. Gdzieś kiedyś było video chyba stworzone przez Waves ukazujące porównanie miksów na stole z miksami z tymi samymi ustawieniami na Waves. Ponoć bardzo podobne ale na ile to reklama, a na ile prawda ...
  2. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    ja szczerze mowiac zblizam sie dzieki nim bardziej do tego co lubie najbardziej - czyli Andy Wallace :)
  4. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Znow probowalem roznych trickow z Waves i Duende,krecac na Waves G-channel,jest prawie identycznie jak na Duende,przede wszystkim kompresja ma auto gain,czego nie ma w E-channel,ale....jak wlacze w Duende filtry jako side chain dla kompresora to brzmienie tego kompresora zabija w porownaniu z Waves,przynajmniej mnie sie bardziej podoba bo jest wiecej powietrza w brzmieniu sladu,jutro zrobie przyklady.Powiedz mi Jacek,jak zrobic w Waves side chain z LPF i HPF do kompresora?:)
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    wlaczajac przycisk "dyn s-c"
  6. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ale tylko w G-channel,W E-channel to jest eq s-c a nie filter s-c.Czy sie myle?Nie jestem teraz przy kompie na ktorym pracuje:)
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    w obu wersjach ten przycisk zalacza cala sekcje eq razem z filtrami do sidechainu
  8. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Oki,jutro sprawdze i wysle przyklady dzwiekowe.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    mam nadzieje, ze wszystko u ciebie ok, jest szansa na te przyklady?
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    po kilku miesiacach pracy - waves ssl channel naprawde rzadzi... zwlaszcza teraz jak porobilem sobie wlasne mapy do kontrolera (nowa funkcja pro tools 8)
    to pierwszy plugin typu kompletny channel strip, ktory uzywa mi sie naprawde wygodnie, a EQ dziala zupelnie inaczej niz jakiekolwiek inne do ktorych mam dostep

waves compressor jest taki sobie, na sume sie nie nadaje, ale na pojedyncze elementy typu ambient do bebnow moze byc przydatny
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    co prawda jarek calkowicie sie zmyl z forum, ale pogadam sobie z duchem :)

- zarowno Waves E jak i G maja autogain w kompresji

Z tego tez co widze, to Duende rowniez ma E oraz G, a Jarek napisal, ze Waves G channel jest prawie identyczne jak Duende... i pojawia sie pytanie: E czy G???

Moze jakis jego znajomy odpowie?
  12. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Jarek bywa na forum, bo ostatnio dzwonił*do mnie po poprzednim poście z problemami z Lynxem.

Pozdrawiam!
  13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Bardzo fajna robota Jacek i Jarek. Jestem takze zainteresowany tematem porownania, bo zamierzam sobie nabyc jeden zestaw i gdy mialem okazje porownac Bus compressor Waves i Duende to Waves wydal mi sie bardziej plastyczny i dzialal ciekawiej, latwiej tez mozna bylo go ustawic. A slyszalem inne opinie, ze to Waves jest plaski i mniej ciekawie brzmiacy.
  14. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Zauwazyles ze temat byl od roku martwy ? :p

Pozdrawiam
  15. AKYSZ Stały Użytkownik

no to już nie jest, bo między innymi Ty go "odmartwiasz" ;)
  16. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
  17. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Rozróżniam daty, jasne, ale zainteresowanie tematem nie musi zniknąć. Produkty są ciekawe :). Jakie masz zdanie na ich temat ?
  18. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Mam obydwa , i sporadycznie (gdy trzeba cos "na szybko") uzywam,tak jak i uzywam UAD,Lawo,Flux itd.. Od czasow RME MADI i tych 128 kanalow ktorymi dysponuje (64 In+64 Out) ujezdzam najchetniej i przewaznie HARDWARE :D !
    Nie zastanawialem sie nigdy ,czy sa dokladna replika tego czy tamtego urzadzenia , bo nie znam dosc dobrze oryginalow, zeby sie wypowiadac. Dla mnie sa to po prostu narzedzia na drodze do celu- i jesli to realizuja to gut, jesli nie : to nowe narzedzie musi ten job zalatwic !
    Dlatego dobrze miec DUZO roznych narzedzi :dancing2:!
  19. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Zmieniam zdanie. Właśnie testowałem ponownie Bus Compressor wersję Duende i Waves i przy takich samych ustawieniach zdecydowanie lepiej pracuje Duende. Gałka Make Up trochę inny poziom daje czyli wyższy przy Duende co prawda, ale ustawiając taki sam w Waves mamy jednak ciekawszą pracę kompresji na Duende.
    Jest dynamiczniej i jakby pełniej.
  20. jaca Stały Użytkownik

mam podobne odczucia.

Share This Page