1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Waves Q-clone

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jarektoifl, 15 Sierpień 2011.

1. fatarr Użytkownik

2. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    z jakiego hardware ściągane jeśli można zapytać?
  3. fatarr Użytkownik

4. tomek4226 Użytkownik

DAW:
    Cubase
    nie wiem czy dobrze rozumiem ale.. mając np. monofoniczną wersję Pultec'o podobnego eq, przy pomocy Q-Clone można go użyć na sumie jako EQ stereo?
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Przeceniasz q clone. On tylko pobiera charakterystykę częstotliwościową urządzenia na zasadzie identycznej jak robi to np. Altiverb. Przesterowany plugin będzie brzmiał jak przesterowany plugin. Cyfrowy clipping.

Sent using Forum Runner
  6. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Myślę, że nie chodzi tyle o przesterowanie co o odpowiednie wysterowanie. Oprócz charakterystyki, mamy przecież jeszcze do czynienia z harmonicznymi, zniekształceniami fazowymi, szumem itp. Myślisz, że tych zjawisk Q-clone nie symuluje z uwzględnieniem gainu? W końcu to by tłumaczyło, różnice w brzmieniu.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Q clone jest statyczny, wiec nie powinien brzmieć różnie przy rożnych poziomach. Jeśli tak jest to raczej błąd w algorytmie.
  8. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wlasnie o to mi chodzi Mateusz,to co Jacek napisal.Q-clone brzmi tak jak mu podasz sygnal z Q-capture.Tam mozesz mu dowalic lub nie wiec wtedy barwa eq bedzie rozna,natomiast pozniej nie ma znaczenia czy grasz cichy dzwiek czy glosny,barwa korekcji bedzie taka sama:)
  9. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Widzisz, dzięki za oświecenie ;)
  10. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Dzisiaj z rana bawiłem się Q-clonem i znalazłem dwie ściągnięte charakterystyki w presetach - U87 i Coles 4038. Nie wiem na ile są wiarygodne bo szczerze nie stać mnie na żaden z nich ;), ale ciekawi mnie jak sciągnięto z nich charakterystyki? Jakiś wysokiej klasy monitor i kabina bezechowa?
    Screen shot 2011-08-29 at 11.09.05.png Screen shot 2011-08-29 at 11.09.20.png
  11. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    No raczej monitorami się nie mierzy tylko sprzętem pomiarowym. Bierzemy źródło jakie mamy, mikrofon pomiarowy o teoretycznie płaskiej charakterystyce i mikrofon, który mierzymy i wtedy nawet jeśli źródło nie jest idealne wiemy jaka jest różnica pomiędzy "idealnym" mikrofonem a mierzonym. Jeszcze charakterystyka fazowa tam pewnie jest mierzona a nie tylko amplitudowa. Można jeszcze mierzyć sweepem a za mikrofonem wpiąć filtr przestrajany razem z sinusem, żeby zniwelować ewentualny wpływ pomieszczenia (w komorze bezechowej to się nie przyda ;) )
  12. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    No tak ale zakładam, że nie tak to robili tylko Q-clonem ;)
  13. Romek Użytkownik

Zawód:
    Student
    No w sumie, to tam jest q-capture, które zapodaje jakiś swój sygnał testowy to pewnie zapodali go na to co mieli pod ręką (ale przypuszczam, że jakieś dobre monitory) a sygnał z mikrofonu powinien przechodzić przez jak najmniej koloryzujący preamp. Wystarczy chyba wysłać na monitory ten sygnał, żeby sie przekonać co to jest.
  14. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Właśnie teraz zauważyłem, że napisałem Q-Clone zamiast Capture. U87 z Q-Clona brzmi słodko :)
  15. Billy_Montana Początkujący

Czyli taki Q-Clone z impulsami z Neve jest znacznie lepszy brzmieniowo niż np korektory z Waves V-Series ?

Pozdrawiam
  16. grandmc Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Tak
  17. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Nie zgodzę się z tym. Przede wszystkim gotowy impuls jakiegoś eq bez możliwości ingerencji w niego nie jest zbytnio przydatny jeśli korzystasz w sposób świadomy z korekcji. Chyba, że interesują Cię jakieś bardzo podstawowe ruchy eq.
    Przy pytaniu czy eq neve'a klonowane za pomocą q-clone'a jest lepsze od v-series - w tym przypadku jak najbardziej "tak".
    Dla mnie ta wtyczka ma "sens", głównie w pracy z dobrym korektorem hardware'owym, którego się ma "za mało".

Share This Page