1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Waves Q-clone

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jarektoifl, 15 Sierpień 2011.

1. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Pewnie ktos z was mial do czynienia z tym EQ.Zabieralem sie pare razy za niego,kupilem go po bardzo promocyjnej cenie,za jakies 80 $ ze strony Waves.Powiem tak,w sesji 88.2 kHz wraz z IGS Pultec to jest niesamowite narzedzie,uzyty na kazdym sladzie do smaku robi kosmos z miksu.Probowalem to robic w 44.1 kHz ale jednak swietnie sie sprawdza ta technologia,jak kazda wtyczka,w wyzszej czestotliwosci probkowania.Genialne jest to,ze majac tylko jeden hardwareowy eq.mozna smialo walczyc o zaj... jakosc miksow.Kiedys sie pokusze o zrobienie miksu na Audiencie ASP-8024 i to samo pozniej przeloze do Q-clona.Chcialbym sie zdziwiwc.Przepraszam,ze nie wsadze tu przykladu,ale nie jestem wlascicielem muzyki.Po drugie,kazdy kto ma choc jeden analogowy eq moze zrobic sobie to sam scigajac demo ze strony Waves.Prosze pamietac,ze efekt jest taki jak najslabsze ogniwo,jesli ktos ma sredniej klasy konwerter AD,to efekt tez nie bedzie idealny,ale zawsze warto sprobowac,a pozniej dla porownania odpalic pluginowy eq i sprobowac porownac wersje.Gwarantuje ze przy duzej ilosci sladow Q-clone uzywany z hardware miazdzy a miks jest bardzo dynamiczny i szeroki.

PS.Dlaczego cholera nie ma wersji TDM:):):)
  2. JoachimK moderator globalny

Mnie zniechęca brak możliwości regulacji parametrów - jak to często w technikach splotu bywa.
  3. grandmc Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Czesc! Ja osobiscie uzywam Q-Clone podczas miksowania z korektorem SSL XR625 bo mam niestety tylko jeden taki korektor, ustawiam dana sciezke zapamietuje i lece dalej:) Q-Clone to wymienita wtyczka, nic dodac nic ujac:)
  4. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Wlasnie o takiej pracy pisalem,z hardware eq,Joachim:)Wczesniej nie moglem sie do niego przekonac probujac korzystac z presetow w nim zawartych.Dla mnie najwiekszym czadem jest rowniez to,ze wystarczy jeden mono eq zeby sterowac Q-clone w wersji stereo.Dzis posluchalem na swiezo miksu ktory zrobilem wczoraj na Q-clone,genialne narzedzie:)
  5. tomek4226 Użytkownik

DAW:
    Cubase
    ciężko jest skonfigurować to narzędzie aby w miarę szybko i sprawnie przechodzić z jednego śladu na drugi?
  6. grandmc Użytkownik

DAW:
    Cubase
    bardzo prosto:D
  7. 2666 Użytkownik

A jakość hardwarowego korektora ma znaczenie(wpływa na brzmienie), czy może być jakiś paździoch, aby tylko miał parametryczny EQ?
  8. grandmc Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Q-Clone robi kopie 1 do 1 wiec jakosc korektora ma znaczenie.
  9. 2666 Użytkownik

Pobawiłem się dziś ta wtyczką i jest miazga. Trzeba się rozejrzeć za jakimś dobrym EQ :)
  10. 2666 Użytkownik

Jak go zasilasz? Masz obudowę Mynx? Jest jakiś sposób żeby zasilić jeden moduł SSL EQ bez konieczności kupowania za 1400zl Mynx'a?
  11. grandmc Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Mam Mynxa, niestety inaczej sie nie da:(
  12. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    użytkownik Protoolsa / konstruktor BlueBoardAudio
    DAW:
    Pro Tools
    Zgadzam się z Tobą Jarku - świetna wtyka. Na początku byłem sceptyczny ale teraz ciężko się bez niej obejść. Próbowałem nawet przegiąć z korekcją i potem użyć drugiego Q-clone by odwrócić efekt - nadal wpływ na brzmienie jest spory (na plus oczywiście;)
    jarektoifl lubi to.
  13. Mirazzboono Użytkownik

Panowie jak się to konfiguruje? Działam w Cubase?
    Rozumie że trzeba utworzyć nową ścieżkę np. mono.Skonfigurować in out wzgledem zewnętrznego eq.Zainsertowac q-capture.I co dalej?Jak dostaje się do zewn. eq sygnał, skoro nie ma żadnej wysyłki na track, a suma zostaje jako wyjście do monitorów.
  14. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
  15. Mirazzboono Użytkownik

Dzięki za link.
    Przykład ten dotyczy sygnału wejściowego z zewnątrz - a jak użyć clone'a na ścieżce z nagranym juz materiałem ?Czy z przykładowej ścieżki audio trzeba zrobić wysyłkę na przedstawioną w video ścieżkę aux ?
  16. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    tak, dokłądnie. Niech na wejściu zewnetrznego eq znajdzie się Twoja ścieżka. Czy zrobisz to auxem dodatkowym śladem to już Twój wybór :)
  17. Mirazzboono Użytkownik

18. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Nawet jesli to nie jest do konca idealne,choc w 88.2 kHz to dupi jak wsciekle,to uwazam,ze efekt brzmieniowy jest calkiem inny,dla mnie lepszy niz uzywanie innych wtyczek eq.Jak ktos nie ma analogowego eq moze uzywac presetow,ale majac eq SSL-a czy Neve lub Pulteca,Q-clone brzmi identycznie jak eq hardware jaki sie uzywa.Jedyny chyba problem to reakcja na rozny poziom gain ktory moze powodowac inne zachowanie eq przy cichszych i glosniejszych fragmentach,ale nie majac konsolety uwazam,ze jakosc jest bezdyskusyjna.Rzeczywiscie wystarczy jeden eq SSL-a w Mynx czy Audient black EQ w BB-4 albo Pultec od IGS-a ktorego uzywam na kazdym sladzie i ewentualne na sumie w ten sposob.
  19. mate_ok Aktywny Użytkownik

Zawód:
    DAW:
    Pro Tools
    Właśnie sprawa z tym gainem była dla mnei mocno dyskusyjna, ale teraz ma to sens. Jeśli na zewnętrzny EQ wyślesz mocny sygnał to trafa np w pultecu zaczną się nasycać i zmieniać charakterystykę, ew. dodawać saturacji itp. Niektóre zjawiska nie będą występować, gdy wysterowane słabo. Zakładam, że q-clone działa podobnie - wyobrażam sobie że to fixed EQ, ale nadal przesterowany zachowuje się jak analogowy hardware. Popraw mnie jeśli się mylę ;)
  20. fatarr Użytkownik

Share This Page