1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Waves GTR3

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacko, 2 Luty 2010.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Teraz kiedy w koncu mam nowy wydajny system testuje sobie co jakis czas nowe rzeczy i znow natknalem sie na fantastyczna rzecz - GTR3.
    Mam na mysli efekty z tego pakietu - delaye, chorusy, phasery, etc.
    Jak dla mnie rewelacja.
  2. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    natomiast symulacjom wzmacniaczy mówimy NIET!
    oczywiście nie jest to produkt zły, ma pewien poziom, i znam wiele gorszych symulacji (choćby COSM bossa)
    ale porównując z amplitube, ma słabsze symulacje wzmacniaczy,

w przesterowanych gitarach to wciąż najlepsza symulacja
    w czystych często lepiej sprawdza się guitar rig
    line 6 gdzieś tak pomiędzy, myślę że jest bardziej uniwersalny
    gtr-a umieściłbym jeszcze niżej w tej hierarchii

natomiast faktem jest że poszczególne symulacje bywają lepsze a to w jednym a to w drugim, nawet w zależności od stopnia przesterowania
    ot choćby jcm 800
    najlepiej brzmi w amplitube, ale jest zbyt przesterowany w porównaniu do oryginału
    w guitar rigu brzmi bardziej zbliżenie do oryginału
    gtr z tego co pamiętam od razu charkocze jakbym dopalił jcm-a jeszcze jakąś kostką, nie brzmi ani fajnie (jak ampli) ani naturalniej (jak guitar rig)

amplitube ma też mniejsze problemy z osadzeniem w mixie, w guitar rigu często można ukręcić superbrzmienie które w miksie po prostu nie brzmi i się nie klei
    nie wiem jak tu się sprawuje gtr bo w ten sposób go jeszcze nie sprawdzałem
    jeśli będę miał okazję, postaram się podzielić wiedzą jak z brzmieniami gtr w mixie

natomiast GTR fajnie się sprawdza na wszystkim co nie jest gitarą
    bębny, wokal, jak chcemy trochę zdegradować brzmienie, albo udziwnić, ale do tego nadaje się równie dobrze ta podstawowa wersja GTR Solo, zdaje się że była swego czasu za free

PS.
    Nie znam najnowszego wynalazku Digi eleven rack więc się nie odnoszę do niego
    Dobrze ustawiony sm57 dobry piec lampowy i zapominam o symulacjach ;)
    symulacje nie są w stanie zastąpić pieca lampowego zdjętego mikrofonem, natomiast są świetnym jego uzupełnieniem, oraz substytutem wszędzie tam gdzie z jakiś powodów nie da się porządnie nagrać pieca
  3. mateeo Użytkownik

Mam GTRa, grałem na Elevenie a kupiłem XT3Live.Nie do pobicia.Efekty jak i przestery, jak i symulacje.Dla mnie, oczywiście...
  4. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    wszelkie symulacje w nieco inny (lepszy) wymiar przenosi:
    a) przepuszczenie przez preamp lampowy
    b) skorzystanie z odpowiedzi impulsowej paczki

natomiast że to nadal nie jest TO, przekonało mnie kiedyś testowanie valve spider
    ma to i lampe, nie tylko na preampie ale i na końcówce mocy, ma głośnik więc nie potrzebuje symulacji paczki
    testowaliśmy to z kolegą, grało to raz lepiej raz gorzej, do momentu gdy podpięliśmy fendera de ville, tak dla porównania, i to wystarczyło żeby zapomnieć o setkach brzmień line6, wystarczyło jedno a dobre ;)
  5. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Ja tam sie nie znam,ale od kiedy mam PT8 to wszystkie gitary jakie nagralem najlepiej brzmia na Eleven LE,szczegolnie na VOX Ac30 i Soldano,a POD Farm,Waves GTR3 Solo,Guitar Rig i najgorszy Amplitube,jakos tak nie teges dla mnie,dlatego kupilem Eleven Rack.Oczywiscie kwestia gustu.:)
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    symulacji wzmacniaczy nawet nie sprawdzalem, wiec nie wiem
    natomiast efekty do wokali, gitar, bebnow, etc. sa doskonale
  7. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    gdzies na necie jest filmik jak jakis palker miksuje swoje bebny za pomoca gtr ;]
  8. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    i tak jak pisałem w tym sprawdza się nieźle :)
  9. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    aż bym się kiedyś wprosił do Ciebie żeby zobaczyć to cudo ;)
  10. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    To jest bebniarz z Genesis,nie wiem czy jeszcze gra z nimi ale gral na plycie i trasie Genesis-Calling all station,nazywa sie Nir Zidkyahu.dla mnie jest geniuszem jesli chodzi o bebny.To mozna zobaczyc na stronie Wavesa w zakladce GTR3.
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    dostalem miks ze sladami surowej gitary i w koncu sprawdzilem Eleven Free (to o to Ci chodzi?)
    ma tylko dwa wzmacniacze i dwie kolumny do wyboru, a wszystko brzmi nienajgorzej, ale ogolnie tak sobie jesli chodzi o realizm
    natomiast GTR3 Amp (bez symulacji kolumny) + Altiverb z impulsami demo Recabinet zrobily na mnie duze wrazenie jak sobie luzno dzis eksperymentowalem
    symulacja kolumny GTR3 Amp brzmi okropnie
  12. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  13. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    z impulsami to może to już jakoś zagadać, ja słuchałem gtr-a razem z jego symulacjami paczek i tu było słabo, na pewno słabiej niż amplitube,
    natomiast same symulacje wzmacniaczy... no cóż głównym grzechem symulacji jest "przegajnowienie"
    weźmy takiego jcm800 kto grał ten wie że hipergainem to ma niewiele wspólnego, przynajmniej te klasyczne modele
    a w symulacji lekko podkręcisz i już charkocze
    to samo TS Ibaneza i wiele innych kostek, rzęzi wszystko, a w rzeczywistości przester wchodzi bardzo delikatnie
  14. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    jak ktos nie wie to jest troche ubozsza seria GTR solo, na rok za darmo ;], swietna sprawa jak dla mnie.
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jednak pod dluzszej pracy nad symulacjami nie podoba mi sie to wszystko

natomiast kostki gitarowe uzywam z uwielbieniem gdzie sie da w miksach :) ta czesc gtr3 jest doskonala i sama ta rzecz jest warta ceny pakietu
  16. fabian Użytkownik

Zawód:
    technolog
    sciagnalem kiedys sobie gtr solo i mnie nie zachwycil.. moze dlatego, ze uzywam i jestem przyzwyczajony do guitar riga na ktorym da sie fajnie pracowac..
    najbardziej jednak zawsze podobal mi sie amplitube - jest imo najbardziej "muzyczny" z ich wszystkich.. nie slyszalem tylko 3 jego wersji, ktora moze miazdzyc..
  17. maciek83 Początkujący

Może Waves GTR faktycznie działa dynamiczniej ale z dedykowanym interfejsem Waves PRS Sprawdzany przeze mnie GTR Solo na konkurencyjnym interfejsie Nie powalił na kolana Co prawda efekty bardzo żywe i mogą być bardzo przydatne jako VST w miksie Ale jako calośc program raczej nie bije konkurencji na głowe jak zapewniał producent:)
  18. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A jest takie urządzenie ? Chyba jedynie X3 Live i XT Live. Tak nie złośliwie ;)
  19. mateeo Użytkownik

X3 Live.Mój błąd.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. waves gtr3

,
  2. GTR3 WAVES

,
  3. waves gtr najlepszy

,
  4. waves gtr 3 forum,
  5. waves gtr 3 5 forum