1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Waves CLA oraz Waves Hybrid Comp

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacko, 22 Styczeń 2010.

1. OMS Użytkownik

Witam.
    Tak teraz na to video wpadłem.Postanowiłem to zamieścić.Może coś wyjaśni, podpowie.
    pozdrawiam

2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Jezu w tych studiach nawet na bocznej półce nadającej się do wymiany stoi jakiś UREI i zbiera kurz. Ja się załamię, czemu Polska nie jest supermocarstwem w którym ludzie z nudów uprawiają seks z wszystkimi do okoła a auto jak sie popsuje, wyrzucają na złom i kupuja nowe?? CZEEEMUUUU???? :p
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    to nie jest w tych studiach, tylko w tym jednym
    to studio jest wyjatkowe w skali swiatowej
  4. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Ja to jednak jestem drobnomieszczanin i świata nie znam ;-)
  5. ZgibniewZiobor Początkujący

...a mi się najbardziej podoba się CLA 76. Używałęm RVox na wokale ale jak przywaliłem 76 to byłem w szoku. Kiedyś miałem UADa...ale już nawet nie pamiętam jak wymiatał:| Ciekaw jestem porównania UAD 1176 vs CLA 76...?
  6. piccolo Początkujący

Zawód:
    inżynier (niestety nie dźwięku)
    Witka.

Ja może niedoświadczony lub głupi jestem. Ale czy nikogo nie uderza fakt, że te wszystkie "legendarne" kompresory prawie zawsze mają ustawione ratio, atack i release?

Pomimo że cholernie też chciałbym mieć ten bundle, najfajniej by było mieć bardzo precyzyjny kompresor. I wiedzieć jak ustawić dobrze parametry kompresji :D
    Ale zdaje mi się że najpierw i tak zakupiłbym VintageWarmera2.

PS - CLA jak dla mnie widnieje na 400$. Plus jest teraz promocja - kupujesz wtyka za 99$ i dostajesz 25%/50% na wtyki i bundle. Dostałem takiego maila od nich, więc kupię sobie IR1. A potem pomyślę.
  7. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Co to znaczy ustawione ratio, atack i release?
    Tu ni eproblem z precyzją jest tylko z charakterem kompresji. Zwłaszcza przy głębokich nastawach wtyki nie pracują tak jak trzeba (zerknija na porównanie kompresorów 1176: wes audio, igs i CLA76. Nawet tani klon 76 daje lepsze efekty.
  8. piccolo Początkujący

Zawód:
    A co to znaczy z charakterem kompresji? Chodzi ci o kolano, o co?
    Wiem że oni też starają się oddać charakter brzmienia i szumu samego toru analogowego. Ale ja mówiłem tylko o tym że w tych "legendarnych" nie przestawiasz tego. Ma takie być i dlatego jest "legendarne".
  9. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
  10. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Ale w 1176 masz ratio, atack i release...
  11. piccolo Początkujący

Zawód:
    A 2A, 3A ? Jest też sporo innych takich kompresorów które też mają parametry nastawione.
    Swoją drogą ciekawe jak brzmią te klony robione przez Bombfactory/digidesign...
  12. piccolo Początkujący

Zawód:
    Nie trzeba rozumieć. W moim poście było tylko stwierdzenie że niektóre z "legendarnych" kompresorów mają parametry ustawione.
    Tu nie ma co polemizować na faktem. Nie chodzi tylko o CLA. Toż nawet oldTimer PSP tak ma, który wedle tego co czytałem i JoachimK pisał, robi furorę za granicą.

PS - Waves obniżył CLA do 279$, newslettera wysłali

Share This Page