1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Waves - banda amatorów

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez lego, 5 Luty 2011.

1. lego Użytkownik

Temat taki bardziej do Humor :)

Otóż dotychczas unikałem pluginów Waves ze względu na nieprzyjemną politykę cenową tej firmy, dziś skusiłem się ceną 15 USD za przedpotopowy AudioTrack żeby przetestować (no i móc legalnie napisać na stronie "...Waves plugins..." ;-))

Rezultat jest taki, że wybiorę się na najbliższe targi z udziałem Waves, żeby się z nich pośmiać: jeśli w Windows 7 masz ustawione polskie Locale, to AudioTrack spod Pro Tools 9 zapisuje presety z przecinkiem w liczbach zamiast oczekiwanej kropki - otwarcie takiego presetu w PT lub Reaperze (innych nie sprawdzałem) powoduje natychmiastowy zgon aplikacji :)

Trzeba być mistrzem porażki, żeby w XXI wieku pisać takie babole :)
  2. JoachimK moderator globalny

Nie oni pierwsi :)
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

A dlaczego ja sie nauczylem pisac bez polskich znakow? Najpierw cale lata na maku wejscie w zapis przelaczalo klawiatury, a po przesiadce na peceta waves v5 z zainstalowanym polskim jezykiem albo nawet czcionkami nawet okienek nie chcial pokazywac. Niby wystarczylo zmienic przecinek na kropke, ale gdzie tam, dopiero system amerykanski i dziala. Milo slyszec, ze nadal sa z tym problemy ;)
  4. d.b Aktywny Użytkownik

Zawód:
    obibok
    DAW:
    Pro Tools
    ha ha ja miałem to samo :) jednyny plus, że support szybko działa.
  5. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Też to przerabiałem na PC - tzn polskie ustawienia regionalne powodowały wywałkę wtyczki w PT
  6. stopi Użytkownik

Zawód:
    elektronik
    Ja po tej samej akcji, której doświadczyłem podczas testowania trial Win 7 kupiłem po prostu Win 7 w wersji angielskiej :) Miałem spory dylemat czy jak już wydaje pieniądze to PL czy ENG, ale stwierdziłem, że ENG w ogóle mi nie przeszkadza. W każdym razie Waves działają bez problemów i poprawnie odczytują wartości w polach ustawień pluginów. U mnie nie tyle był zgon aplikacji, co np. pojawiał się kompresor z gainem ustawionym na np. -1000,20000. W każdym razie doczytałem o tym na stronie Waves.
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Zdecydowanie nie polecam używania systemu operacyjnego w języku polskim, ponieważ to tylko poglębia izolacje i powiększa barierę językową. Ograniczanie sobie kontaktu z językiem angielskim na tak elementarnym poziomie utrudnia nam rozwiązywanie potencjalnych problemów, uczenie się nowych rzeczy, etc. Pewnie kolejna partia delikatnych osób obrazi się na mnie, ale jak widzę inżyniera dźwięku używającego polskiego systemu operacyjnego, to od razu moje zaufanie do jego umiejętności i potencjału bardzo maleje.
    mate_ok, szuwar oraz Sempoo lubią to.
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Rozumiem, że w takim razie brak polskich znaków na forum nie jest problemem ;)
  9. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dość skrajna opinia IMO - przyznaję, że ja osobiście nigdy nie zastanawiałem się nad tym jaki język mam w systemie operacyjnym, jeśli był Polski zawsze wybierałem Polski tylko dlatego, że jestem polakiem a nie dlatego, że system operacyjny w języku angielskim byłby dla mnie ograniczeniem.
    Co do kontaktu z językiem - szukam go w każdym możliwym momencie - w sieci, w kontaktach z ludźmi, w czytaniu ksiazek etc, żeby szukać w systemie operacyjnym nie wpadłem.
  10. Tasiorowski Stały Użytkownik

Jacko - a nie wystarczy czytać i udzielać się na anglojęzycznych forach ?? Nie będę się na Ciebie obrażał ( ;) ), ale instalowanie na siłę angielskiego windowsa jeżeli mamy wersję polską wydaje mi się takie hmmm.. Pretensjonalne ;)
  11. JoachimK moderator globalny

Swego czasu ze względu na podobne przypadki (nie tylko z softem do audio) zakupiłem Windows 2000 angielski. Co ciekawe, był droższy, niż spolonizowany (mimo że dostępny na miejscu od ręki - taka polityka). Win NT też miałem angielski.
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    mając polski system z góry zakładasz, że nigdy u ciebie w studio nie pojawi się osoba nie mówiąca po polsku
    mając jakiś problem z systemem ograniczasz możliwości szukania pomocy tylko wśród polskojęzycznych informacji
    masz niespójną terminologię z programami anglojęzycznymi
    ... i tak mógłbym wymieniać
  13. Danek Użytkownik

dziwię się że jeszcze nie piszecie (zawodowcy) po angielsku na forum
    mając polski system z góry zakładasz, że nigdy u ciebie w studio(na forum) nie pojawi się osoba nie mówiąca po polsku
  14. Danek Użytkownik

wiem wiem były takie przypadki że pisaliście po angielsku :), ale podejście Szefa forum mnie zaskoczyło, jak sobie ktoś doskonale radzi z systemem polskim to czemu nie, ciekawe co by Jacek powiedział gdyby na przykład Marcim Bors używał polskiego systemu?
  15. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    OK - choć to bardzo sporadyczna sytuacja, ale zmiana języka w MacOS to 15 sekund roboty!
    akurat ja zawsze wpisuje pytanie po angielsku w google ->wiem, że dostanę więcej odpowiedzi na swoje pytanie, system w PL mi w tym w żaden sposób nie przeszkadza
    OK, jednak nigdy mi to nie przeszkodziło w pracy
    Poza tym czym innym są ustawienia regionalne a czym innym język systemu. Problem w wątku dotyczy ustawień regionalnych.
    Żeby była jasność Mac, który mam u siebie w studiu ma ustawiony MacOS w języku angielskim - dla mnie po prostu wygląda to profesjonalniej. Na laptopie i w domu mam ustawiony język polski m.in dlatego, że korzystają z tych komputerów inne osoby i dlatego, że lubię mieć ustawiony polski.

Odnosząc się do Twojego postu miałem na myśli zbyt ostry ton wypowiedzi w tak błahej sprawie. :)
  16. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    to jest moje podejście i moja ocena
    dla mnie polski system byłby niewyobrażalnym problemem
    moja praca opiera się na bardzo częstych relacjach z ludźmi, którzy nie mówią po polsku

Takie podejście pomaga mi w życiu i to co dla Tasiorowskiego jest pretensjonalne mi na przestrzeni lat otworzyło wrota komunikacji z całym światem - system operacyjny to niby drobiazg, ale bez problemu mogę pomóc moim kolegom z innych krajów lub samemu skorzystać z ich pomocy. Pamiętajcie jednak, że 95% użytkowników tego forum uważa mnie za nienormalnego idiotę.
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    nie miałem zamiaru brzmieć ostro :)
    po prostu mam doświadczenia z innymi osobami, które proszę żeby coś zrobiły na komputerze i nie wiedzą jak to zrobić, bo na codzień nie używają angielskiego systemu
    dla mnie takie drobiazgi w pracy bywają irytujące

w SAE zdażali się hardcoreowcy używający swoich laptopów w ojczystym języku... z nimi była masakra, bo np. nie mogli dojść na swoich komputerach jak połączyć się ze szkolną siecią, gdyż instrukcja dotyczyła angielskiego systemu
  18. Tasiorowski Stały Użytkownik

Jacko chodzi mi o to, że ja na przykład bardzo nie mam kompleksów co do swojego angielskiego, więc nie muszę stawiać takiego systemu. W pretensjonalności chodzi mi o to, że można jeszcze chodzić ze słownikiem na kibel i powtarzać idiomy jak w dniu świra. Ale po co. Ja się nie spodziewam póki co wizyty zagraniczniaka, a jak zbuduję studio otwarte na cały świat i będzie miało taką klientelę, gwarantuję Ci że będzie stał system po angielsku.
  19. szuwar Aktywny Użytkownik

Absolutnie celne spostrzeżenie. Wiecie dlaczego polacy, włosi, niemcy i francuzi kiepsko gadają po angielsku a np. w skandynawii każde kilkunastoletnie dziecko pracujące w mac donaldzie bezproblemowo się nim posługuje ? Bo w skandynawii filmy w tv nie mają narodowego dubbingu. I tyle w temacie :).
    Ktoś kiedyś powiedział, że patriotyzm to domena ludzi bez paszportów, nie znających języków. Niestety trochę w tym prawdy jest. Pewnie na mnie też się niektórzy poobrażają ;). Ale zanim komuś wzrośnie cisnienie niech sobie pomyśli, ze w skandynawii jakoś nie przyszło im nigdy do głowy że brak narodowego lektora urąga ich patriotyzmowi :).
  20. Danek Użytkownik

Ten post wyskrobałem ponieważ wydawało mnie się że Jacek odnosił się do umiejętności ludzi jako realizatorów którzy używają polskiego systemu co wydało mnie się dziwne, reszta wypowiedzi Jacka jest w zgodzie z moimi poglądami i uważam za ją sensowną. Nie należę do tych 95%. [IMG]

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. waves plugins

,
  2. waves plug-ins - Problem