1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks WASZE METODY ANALIZY MIKSU - KROK PO KROKU

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez AKYSZ, 25 Czerwiec 2011.

1. AKYSZ Stały Użytkownik

jak w tytule, w jaki sposób "testujecie" miks?
    w jakiej kolejności i jakimi wtyczkami?
    na co zwrócić szczególną uwagę?

czytam dużo wytycznych typu miks nierówny pasmowo, za bardzo mono, zobacz na oscyloskopie... itd.
    może ktoś by się pokusił o krótki wykład na powyższy temat i jak te kolejne czynności wykonywać, żeby dla takiego początkującego kogoś jak ja było to w miarę zrozumiałe.
    z dołu ( żeby nie było że z góry:D) bardzo dziękuję
  2. JoachimK moderator globalny

Wtyczkami to nie, chyba że analizator wtyczkowy i na chwilę EQ, żeby określić, co dokładnie buczy a co szeleści - to wtedy, gdy mam coś z tym zrobić ("naprawić" na masteringu ;D) lub podać konkretne wartości innej osobie. Sam dla siebie tego nie robię, bo po co ;) wystarczy że słyszę, że np. muli w dole.
    Ewentualnie z wtyczek to goniometr (ja akurat mam hardware na stałe, zresztą jak i analizator widma).

Ja zwracam uwagę na kompatybilność w mono. Uchem ;) Aczkolwiek goniometr do tego może być (nie musi) przydatny.

Reszta, to szybka ocena co jest ważne w aranżu (nie miksie!) z poszczególnych śladów i jaką rolę spełnia już w miksie, konfrontując to z oceną aranżu. Inaczej mówiąc jeśli np. w rockowym kawałku nie będzie bębnów i wokalu, bo przykryte będą gitarami, to już coś jest wg mnie nie tak. W mojej opinii słuchacz nie może podświadomie zastanawiać się, o czym jest piosenka. To trochę tak jak (znowu) w fotografii - jeśli spojrzysz na fotkę i już na początku zastanawiasz się, co na niej jest (bo jest hałas informacyjny np. z planami i główną postać trzeba oczami "wyławiać" z tła) - to fotka jest na 99% spieprzona, choćby była technicznie dobskonała, ostra, dobrze naświetlona itd. To tak w dużym skrócie.

Jednym z narzędzi do tego celu jest... potencjometr głośności odsłuchu w skrajnych pozycjach (bardzo głośno vs ekstremalnie cicho).
    jaca lubi to.
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Ja mam zawsze zapięty na sumie Voxengo Span z 1-oktawowym wygładzaniem pasma i wolnymi czasami reakcji i tylko tyle. Ten analizator ma taką funkcję, że gdy najadę kursorem na dany fragment pasma z wciśniętym CTRL, to załącza się pasmowo-przepustowy filtr, którego dobroć reguluje się kółkiem myszy, genialna sprawa! EDIT: opadanie pasma najlepiej ustawić na 4,5dB/oct
  4. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Uszami....najbardziej niezawodne narzedzie...wszystkie inne udogodnienia to fajne bajerki ale 20-30 lat temu ich nie bylo a jakos mikserzy sobie radzili....
  5. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Hmmm...
    Ja kiedyś również intensywnie poszukiwałem różnych "pomocy naukowych"... żadna nie sprawdzała się na dłuższą metę...
    Ostatecznie jedyna pomoc jakiej używam obecnie w trakcie miksu to wbudowany analizator widma w Fabfilter Pro-Q... i to tylko do szybkiego wycięcia rezonansów, dołków i wzgórków w charakterystyce...
    artree lubi to.
  6. RollingTapes Użytkownik

Zawód:
    Mixer
    Ciekawe czy komukowiek kto określa co to jest idealny mix lub master puścic np. Olge Tannon
    albo Dead Weather...
    Czy by stwierdził że są doskonałe tonalnie, oscyloskopowo itd?
    Albo Billego Cobhama .. kultowe Spectrum gdzie wskażnik fazy skacze od -1 do +1 cała płytę?

no jestem ciekaw ?

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mastering krok po kroku

,
  2. jakie wtyczki do miksu