1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Miks Wah Na Tah - Wiara

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez slavedriver, 2 Sierpień 2011.

1. slavedriver Użytkownik

Strzałka wszystkim!

Załączam kolejny miks. Osobiście mam wrażenie, że trochę brak spójności pomiędzy wokalem i muzyką w drugiej zwrotce (coś mi czysta gitara nietłumiona nie leży... za głośna?). Powiedzcie co sądzicie:

Załączone Pliki:

2. miuzikus Użytkownik

Gitary strasznie łupią przesterem. Wokal za głośno jeśli te strasznie przesterowane ;) gitary nie grają.
    Poza tym średnia jakość samego nagrania. Za dużo środka pasma - a może to te straszne gitary ;) Zabiły mnie.
  3. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    - bas dudni w niskim środku
    - wokal za głośny
    - perkusja bez powera [werbel i stopa]
    - brak wybrzmienia na końcu [brzmi jak ucięte]
  4. slavedriver Użytkownik

Nad gitarami przesterowanymi pracowałem EQ i zmniejszyłem ich poziom. Zmniejszyłem poziom wokalu. Poprawiłem stopkę i werbel (nie jest jeszcze ciut za miękki?). Zwiększyłem zakres mixdown'u żeby było wybrzmienie na końcu. Najtrudniej jest mi z basem, jakiś dziwny ten ślad jest... Ogólnie zmieniłem rodzaj pogłosu na szynach. A tak poza tym wszystkim, czy przypadkiem nie jest za mało górnego odcinka pasma w miksie jako takim?

Załączam dwa miksy: jeden z godz. 11:15, drugi z 12:45. W tym drugim przesunąłem granicę pasma pomiędzy basem (ścina więcej góry) a gitarami (ogólnie grają niżej), dodałem góry na sumie. I wydaje mi się, że w tym drugim nieco fajniej się skleja bas z gitarami. Z kolei w pierwszym chyba lepiej konfrontują gitary z wokalem. Co myślicie? Albo tak po prostu... Który lepszy?

Załączone Pliki:

5. miuzikus Użytkownik

6. slavedriver Użytkownik

Załączam jeszcze jedno podejście do miksu. Jest więcej góry na wokalu, więcej góry, mniej dołu na gitarach. Dodałem saturacji do przesterowanych gitar. Poprawiłem bas.

Co sądzicie?

Załączone Pliki:

7. miuzikus Użytkownik

Fajny basik - jakiegoś flangera użyłes?
    Jakiś dziwny pogłos na gitarach przesterowanych - ale lepiej tak niż siara ;)
    No lepsze te przesterowane, ale i tak dziwnie wpływają na całość brzmienia. Może je jakąś lampą potraktować? żeby nie kwadratowały całości. Takie wrażenie zimna i płaskości się wdaje gdy grają.
    Wokal na końcu za głośny. Raz przesłuchałem i napisałem.
  8. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Plasko ,ostro zagrane ,co dla mnie sie troche z przeslaniem libretta mija :D !
    Technicznie ladnie zaaranzowane- da sie tego sluchac.
  9. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Płaska dynamika, stopa nie ma dołu a bas wali 200Hz po uszach, aż trzeszczy i dominuje. Wokal świszczy. Pracuj dalej i się nie poddawaj.
  10. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Posluchalem dzisiaj jeszcze raz w studio na moich KRK Expose 8 (wczoraj sluchawki), i stwierdzam ze rzeczywiscie Sempoo ma racje -trzeba temat dopiescic !:bird:
  11. slavedriver Użytkownik

No trochę to dopieściłem (przynajmniej tak mi się zdaje :p ). Jest lepiej?

Ten flanger w basie to tylko na wstępie. Taki został zdjęty ślad. Basista używa do bajerów Zoom'a B2 i za jego pomocą ten ślad był zdejmowany razem z tym flangerem, brzmieniem preampu, kompresorem, eq i wszystkim innym czego tam chciał, poza reverbem.

Załączone Pliki:

12. slavedriver Użytkownik

Jeszcze kilka poprawek - przesterowane gitary rozszerzone w panoramie, podmienione chórki w refrenach.

Załączone Pliki:

13. miuzikus Użytkownik

Stopa ma mało klika, gdy jest głośno.
    Nie potraktowałeś efektem lampowym (nie zaokrągliłeś) tych rzężących gitar?
    Bass troszkę za cicho gdy te gitary grają. Ciągle mi te gitary nie pasują.
  14. slavedriver Użytkownik

No tym razem dodałem wtyczkowej saturacji lampą do gitar (do sprzętowego reampingu lub sprzętowego FX nie mam możliwości technicznych) i podłubałem przy nich eq. Podkreśliłem górne pasmo stopy, okolice 8,8 kHz. Wykaszaniłem świszczące "ć" z wokalu przycinając 6,8 kHz.

Odnośnie tych gitar, to one mi się bardzo podobają i wolałbym tego brzmienia nie spieprzyć. Nie chciałbym jakoś diametralnie zmieniać ich "piaszczystego" charakteru, bo na nim mi zależało.

Załączone Pliki:

15. miuzikus Użytkownik

Jak dla mnie jest lepiej z gitarami - nawet z wtyczkową lampą - można teraz ustawiać te gitary na nowo także w MS (jak podpowiedział Śmiechu w temacie z mixem metalowym ;).Jest okrągło :beer:
    Stopa trochę góruje nad wszystkim - ale można pod nią wyciągać teraz resztę - czyli gitary także.

P.S. Nie chciałbym Ci zepsuć koncepcji - ale powiedzmy, że rockowiznę rozumiem ;)
    Może Śmiechu się wypowie w tym temacie.
  16. slavedriver Użytkownik

17. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Chodzi o rozbicie sygnału stereo na MS czyli zamiast kanałów Lewy Prawy... masz Mid i Side... Działanie odpowiednio korekcją na poszczególnych kanałach może umożliwić wiele ciekawych zabiegów...
    Są korektory które umożliwiają wewnętrznie rozbicie na MS... ale można użyć też standardowych korektorów z opcją indywidualnej korekcji dla kanału L i P, a przed nim i za nim zapiąć wtyczkę rozbijającą na sygnał MS...
    Ja akurat używam Ozone 4 który ma wszystko wbudowane :D

Jak będę miał chwilę to posłucham...
  18. slavedriver Użytkownik

Share This Page