1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

W poszukiwaniu brzmienia - fajna kapela, moje klimaty, ciężki temat, sonda !!!

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinmix, 19 Wrzesień 2011.

?

Który mix gada najlepiej ???

Poll closed 3 Październik 2011.
1 ilość głosów: 4 57.1%
2 ilość głosów: 1 14.3%
3 ilość głosów: 0 0.0%
4 ilość głosów: 2 28.6%
5 ilość głosów: 1 14.3%
Głos można oddać na kilka pozycji.
  1. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Witam,
    Jako że najczęściej nagrywam i miksuję muzykę "cięższą" chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat miksów które zmajstrowałem i zamieściłem poniżej. Ciągle szukam brzmienia symulacji oraz automatu i sampli które w tych klimatach sprawdzają się najlepiej. (Takie czasy dostaje się 2 x Di gitar, gary w midi i kręć pan :D)

Poniższe miksy wykonałem wykorzystując zarówno różne symulacje jak i sample (werbla) oraz stosując z goła odmienne podejście do masteringu (limiter,cliping). Wasze uwagi a zwłaszcza ludzi siedzących w takich klimatach pozwolą mi w jakimś stopniu obrać pewną drogę do osiągnięcia wyznaczonego prze zemnie celu (czyli jeszcze lepszych miksów).

Czekam na wasze sugestie w ankiecie, ewentualnie krótki komentarz.

SAMA SESJA

1. gary midi,
    2. 2 x DI gitar + DI jakieś plumkanie,
    3. bas (żywy),
    4. klawisze zrenderowane do wav,
    5. 4 ślady wokali,

Ślady pochodzą z UM Forum a sam numer mimo że wiele razy słyszę (nowoczesne gówno) osobiście mi się podoba :D

Głośnego słuchania !!!

Pozdrawiam

Załączone Pliki:

2. jaca Stały Użytkownik

1 i 2 i...;)
  3. 2666 Użytkownik

4. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    4 - ma najlepsze gitary pasmowo, lepiej osadzony wokal niż w 1, lepszą stereofonię
  5. JoachimK moderator globalny

BTW w 5 coś się chyba stało między 18 a 20 sekundą
  6. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Też najbardziej mi się podoba 4, szczególnie werbel (skąd on jest? zdaje mi się, że gdzieś już go słyszałem - chyba u Widka) i gitarki. Co to za zespół jeśli można wiedzieć?
  7. jaca Stały Użytkownik

...i pompke od za glosnego, "drewnianego" i przekompresowanego werbla ktory za chiny ludowe nie "siedzi" ;)
  8. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    :D noooo, chyba VW sie przytkał na chwile - czy coś.

werbel to slate chyba 11 albo 10 - zblendowane z werblem z superiora (niestety cały świat dzisiaj brzmi jak zestaw SSD - masakra), zespołu nie znam jak masz konto na UM wpisz w wyszukiwarce WCTI - wyświetli ci wątek ze śladami.
    hahaha, spoko Jaca ma ostatnio ciężkie dni - trza chłopaka zrozumieć - ale fakt na werblu mocna kompresja - i chyba za duzy strzal z transjenta - no i sam werbel ciut za głośno - żaden z zamieszczonych miksów nie ma automatyki.

Mam jeszcze 2 kolejne wersje - ale już nie będę zanudzał :D generalnie w powyższych miksach graja 2 różne "master chain" i 2 różne symulacje - ale impuls ten sam. Powyższe miksy to różne kombinacje tych ustawień ( a no i 2 różne werble) ale wraz z ilościa zmienneych - rośnie liczba kombinacji - i nie przetestowałem wszystkiego. te mi najbardziej leżały.
    Wydaję mi się że trzeba by poluzować na sumie w 1 bo RMS - zabija i spłaszcza cały mix, Natomiast 4 jakby mniej kopała względem 1 - i była mniej sklejona. Ale kiedyś sie uda ;)

Pozdrawiam,
  9. jaca Stały Użytkownik

Te, ... ale słyszy dobrze skoro sie zgadzasz:cool:

Ps. ...a bo wszystko przez tego Sneap'a...;)
  10. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    2 jest fajna, bas ładnie siedzi i spaja całość, i jest głębia oki
    słuchałem na słabym głośniku w firmie
  11. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    w 1 gitarki to TSE X50 w 4 Amplitube 3 z mesą - impuls w obu ten sam.

obadaj na Adamach i daj znać.

Pozdrawiam,
  12. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    oki
  13. artree Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Sinmix, 1 i 4 są NAJ.
    2 i 5 sa troche wycofane i dodatkowo jeszcze 5 ma werbel z za duza iloscia dołu, za wolny jest do tego numeru
    3 zeby byla tu sama, bez porownan do innych, wypadla by tez bardzo dobrze :)
    to tak na moje ucho :)

Share This Page