1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Wątek dotyczący kontrolerów

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez kluczewp, 19 Październik 2009.

1. kluczewp Użytkownik

Witam. Przymierzam się do zakupu jakiegoś kontrolera. Zależy mi na samej kontroli bez dodatkowych wej/wyj.
    Sensowne rozwiązania jakie znalazłem w tym temacie opisuje poniżej:

Behringer BCF2000 cena ok.800 zł

------------------------------------------------------------------------------------------------
    M-Audio UC 33 E cena ok. 880 zł

-------------------------------------------------------------------------------------------------
    Edirol UR80 cena ok.2000 zł
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    Steinberg Houston cena ?
    -------------------------------------------------------------------------------------
    CME Bitstream 3X cena ok.1600 zł
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Mackie Control Universal cena ok. 5000 zł
    -----------------------------------------------------------------------------------------
    Mackie MCU Pro cena ok 6500 zł
    -----------------------------------------------------------------------------------
    Novation ZeRO SL MkII cena ok. 1700 zł
    ----------------------------------------------------------------------------------------
    TASCAM FW 1082 cena ok. 2800 zł
    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    TASCAM FW-1884 cena ok 5800 zł
    ---------------------------------------------------------------------------------
    TASCAM US-2400 cena ok 5000 zł
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Czy miał ktoś z kolegów styczność z którymś z tych modeli i może coś na ten temat napisać?
    Zależy mi na uniwersalnym kontrolerze obsługującym min cubase/nuendo.

Wg mnie interesujący jest ten TASCAM FW 1082 , niestety ma dodatkowe wejścia i wyjścia ,których nie potrzebuje ,ale można go wyrwać za dobrą cene.

Znowu TASCAM US-2400 jest fajny ze względu na dużą ilość suwaków ,ale czy nie lepiej przełączać się między bankami? (oszczędność miejsca na biurku).

I ostatnie moje pytanie: Czy nie lepiej jest darować sobie te wszystkie kontrolery , sprzedać swoje karty muzyczne i zainwestować w pełną cyfrową konsole np:
    TASCAM DM-3200
    ?
  2. Marc The Drummer Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Logistyk - SAP operator
    Behringer BCF2000 - bardzo fajny kontroler z automatyka. Sam przymierzam sie do zakupu...
  3. JoachimK moderator globalny

Z UC33 owszem, pracowałęm, działa z Cubase poprawnie, zaznaczony kanał w mikserze mażna całkowicie regulować w kontrolerze, z EQ włącznie. Poza tym - patrz wątek o potrzebie stosowania miksera - ja nie bardzo czuje takie urządzenia pod ręką, wiec co do funkcjonalności samej w sobie (bo że działa, już wspomniałem ;-)) niewiele powiem.
  4. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

ja posiadam BCF-2000 (bo udalo sie tanio dostac, nie wiem czy tysiaka czy ile tam wtedy kosztowal bym dal). Moje uwagi odnosza sie do reapera.

Wspolpracuje ok - ja korzystam w zasadzie tylko z hebli i panoramy+mute i solo (nie bawilem sie, o ile sie da, w przypisywane np EQ do galek - do tego nadaje sie lepiej BCR). Dziala jak ma dzialac - czyli w porzadku. Nie zauwazylem jakichs anomalii. Mozna przelaczac sie bankami po 8 lub po jednym sladzie. Jesli mozesz gdzies tanio dostac to polecam.
  5. DM -3200 to świetne rozwiązanie. Osobiście posiadam jego starszego brata DM-4800 i jestem z niego wielce zadowolony. Ma wszystko czego potrzeba.
  6. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

Nie polecam nic co nie posada faderów czułych na dotyk. Można dostać wariacji i kociokwiku po paru chwilach.
  7. kluczewp Użytkownik

A możesz napisać dla czego? Czym się różnią heble czułe na dotyk od tych nie czułych?
  8. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

tutaj pisałem o co chodzi

Co do sterowania Kubusiem z DDX3216 - można. Problemem jest to że fadery nie są czułe na dotyk. Więc trzeba ręcznie aktywować record dla automatyki, co nie jest najwygdniejsze. Z włączonym na stałe "record" automatyki Kubuś działa tak - normalnie odtwarza ruch suwaka, gdy wykryje najdrobniejsze nie-silnikowe drgnięcie fadera to zaczyna nagrywać jego ruch (kasując to co było nagrane do tej pory), po kilku sekundach bez zmian położenia fadera zaprzestaje nagrywania i powraca do odtwarza ruchu zapisanego w automatyce.
    W praktyce: gdy chcesz nagle w środku zmienić coś a fader akurat się rusza to nie masz szans bo musisz "walczyć" z silniczkiem co może się źle dla niego skończyć. I w drugą stronę - gdy fader z jakiekolwiek powodu drgnie (np. od drgań całego mixera, albo przez błąd dyskretyzacji pomiaru położenia po zakończonym właśnie ruchu "z silniczka" - a to się zdarza nader często) to Kubuś natychmiast przechodzi w tryb nagrywania radośnie kasując twoją wcześniejszą robotę...
    Więc do sterowania Kubusiem - wyłącznie sterownik z faderami czułymi na dotyk.
  9. maslak_s Użytkownik

a ten behringer jest czuly na dotyyk!?
  10. danas Użytkownik

A czy ktos z Was posiada Akai APC40 ? Jak wiadomo, swietnie dziala z abletonem, ale czy jest uzyteczny w pracy z np Pro Tools ? Chociazby podstawowe funkcje transportu , fadery i galki (automapuja sie w jakis sposob czy trzeba zupelnie recznie wszystko za kazdym razem ustawiac?).
  11. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

No niestety nie. Gdyby nie to to już dawno bym go u siebie miał
  12. kluczewp Użytkownik

To bardzo ważna informacja!
  13. maslak_s Użytkownik

czyli w co warto zainwestowac?!
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    unikac mackie - fadery sa bardzo awaryjne
  15. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    ja właśnie się zastanawiam nad presonus faderport, ale to tylko 1 tłumik, więc nie wiem czy to się mi przyda, choć strasznie mnie wkurza brak kontrolera, nawet takiego najprostszego
  16. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Bylem niedawno na zgraniu dzwieku do filmu w Toya studios i pan ktory robil miks na 64 faderowym ICON,korzystal tylko z jednego tlumika do automatyki,tego ktorego mial najblizej pod reka,reszty nie uzywal bo za daleko.Inna sprawa jesli ktos chce uzywac fadery do kontroli glosnosci poszczegolnych sladow bez uzywania myszki,wtedy naprawde warto miec min.24 szt.Przelaczanie sie i szukanie wlasciwej grupy 8 faderow jest strata czasu i wcale nie przyspiesza pracy,szczegolnie na kontrolerach bez wyswietlacza nad kazdym faderem informujacym o przypisaniu jego do danego sladu a juz na pewno nie polepsza to jakosci dzwieku.Marketingowo,latajace fadery czynia miks lepszym,profesjonalnym w oczach klienta.:):):)

PS.Nie wiem czy nie lepiej kupic klawiature sterujaca M-Audio AXIOM Pro,ktora oprocz funkcji master keyboard,padow a'la AKAI MPC pelni funkcje kontrolera faderow panoramy,master fader,to naprawde bardzo dobre urzadzenie a wiecej z niego pozytku niz z takiego Behringera czy innego badziewia udajacego konsolete.
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    co prawda ten post juz byl przez ciebie napisany, ale jeszcze raz sie do tego odniose
    czy ten bezimienny pan jest dla ciebie autorytetem? nie bylem nigdy na zgraniu w toya, ale pracowalem na d-control pare lat i uzywalem wszystkich dostepnych mi faderow
    8 faderow nie jest strata czasu, skoro byles na zgraniu w toya, zapraszam cie na zgranie do chimp, zobaczysz jak mozna uzywac command-8 i w jak szokujacy dla ciebie sposob umozliwia prace - tak, umozliwia, bo bez niego nie wyobrazam sobie pracy
    chcialbym miec d-command, jest to najlepsze rozwiazanie do studia mojej wielkosci jakie istnieje i na tym tez pracowalem
  18. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Jacek,nie kazdy pracuje na PT z Command 8,gdzie masz wyswietlacz i wiesz co jest na danym faderze,przeciez to napisalem,popatrz na te zdjecia powyzej,tylko Mackie oferuje w miare czytelny wyswietlacz nad faderami,reszta to galeczki i przy duzej sesji orientacja na kontrolerze bez wyswietlanych funkcji przy faderach jest bez sesnu.Wtedy naprawde szybciej i dokladniej pracuje sie myszka.Zobacz powyzej jakie sa priorytety-Behringer,moze m-audio,ty mowisz ze Mackie nie bo fadery padaja a to jest jedyny konkurent Command8 w ktorym pewnie Mackie maczal palce,czyli do Nuendo jak kolega KluczeWP chcial zostaje drogi kontroler Steinberga,mikser Tascama z serii DM,tez drogi albo myszka.:)
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    odnosilem sie do tego - moj kontroler ma 8 tlumikow i nie tylko przyspiesza mi prace, ale ja umozliwia - po prostu przy uzyciu trackballa nie bylbym w stanie zrobic miksu, bo umarlbym z glodu miksujac jedna plyte przez pol roku, nie wspominajac o zdrowiu psychicznym
    tez nie chcialbym miec czegos takiego bez wyswietlacza, ale np. w przypadku tascama masz wyswietlacz na ekranie komputera, ktory mozesz sobie tak ustawic, ze majac ekran nad konrolerem doskonale widzisz ktory tlumik za co odpowiada
    command8 jest zrobiony przez digidesign i na szczescie mackie nie maczalo w nim palcow
    mackie nie jest jedyna konkurencja, sa duzo lepsze rzeczy od mackie, np.:
    - euphonics mc mix
    - cm labs motormix
  20. BurczybasS Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator wdzięku ;)
    DAW:
    Pro Tools

Z jednym suwaczkiem polecam Frontier Design Alphatrack. http://cachepe.samedaymusic.com/med...TtopView-fbe2b9179f36327fd7c2274f38eed8c4.jpg
    Ma 3 enkodery , kontroler wstęgowy (czarny pasek) i wyświetlacz a cena podobna. Zresztą używany można kupić za ok 400-450 zł.

Pozdrowionka - BB

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. novation zero sl mk2 nie dziala w cubase 5

,
  2. m-audio uc-33 sprzedam

,
  3. tascam fw1082 uzywany cena

,
  4. sprzedam mackie control universal pro