1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Mastering Vintage Warmer-trzaski

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez jaca, 25 Listopad 2011.

1. jaca Stały Użytkownik

Czy VW musi trzeszczeć jak mu sie lampki zapalają;) przy wyłaczonym Brick Wall-u ?
    Owszem lekka dziura w paśmie jest w tym fragmencie bo gitary na samych oktawach niskich zostają, ale żeby aż tak? Pózniej jest inflator oczywiście ale nie ważne przy jak wysokim ścinaniu trzaski są. Nawet przy minimalnym. Oczywiście załączenie brickwalla eliminuje te trzaski ale nie o to mi chodzi;)
  2. JoachimK moderator globalny

Może trzeszczeć, bo bez załączonego limitera sygnał przekracza zero.
  3. jaca Stały Użytkownik

No a nie dało by sie zrobic tak żeby przekraczało a nie trzeszczało?;)
  4. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Witam,
    Tutaj ktoś pokusił się o rozkminienie o co chodzi w VW - ciekaw jestem na ile mu się udało ?

Pozdrawiam,
    jaca lubi to.
  5. JoachimK moderator globalny

Ściszyć wyjście? :) Wyłączenie brickwall to narażanie się na przewalanie poziomu. VW mocno podnosi poziom, co może się objawić przewaleniem w dalszej części łańcucha (dotyczy tylko nowszych VW, bo w starych BW był zawsze na stałe włączony).
    jaca lubi to.
  6. JoachimK moderator globalny

A o co konkretnie pytasz? Masz na myśli jakieś nieścisłości na tych filmikach?
    edit: jeśli chodzi o same w sobie kontrolki, VW można opisać wprost jako kompresor, ale gdyby zgłębić cały proces, to sprawa jest bardziej skomplikowana i trochę trudno wprost porównać do kompresora.
    jaca lubi to.
  7. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    W sumie dalej nie wiem do czego jest gałka Drive ?, koleś na filmie o ile dobrze go zrozumiałem - określa ją jako Gain dla Eq ? Czy ja cos nie łapie ?

Pozdrawiam,
  8. jaca Stały Użytkownik

Dzięki Joachim.
    Nasuwa mi sie pytanie: to po co jest możliwośc wyłączania Brickwolla skoro i tak bedzie trzeszczeć po przewaleniu?
  9. JoachimK moderator globalny

Nie gain dla EQ, a przed EQ, i jednostkami kompresora. Czyli zwiększając gain podnosisz poziom przed całym procesem obróbki, wpływając tym samym na skuteczność działania procesora (procesorów w przypadku trybu mltiband) dynamiki. Ponadto w VW sygnał do detektora poziomu jest brany sprzed kompresora/limitera, a więc właśnie po wzmocnieniu ustalonym gałką Drive.
    jaca lubi to.
  10. JoachimK moderator globalny

To tak jak z typowym kompresorem - jeśli będzie wykorzystany do silnego podniesienia poziomu, to znacznie większy RMS może się przedostać poza dopuszczalny poziom - i tak jest w przypadku VW. Trzeba zmniejszyć wtedy wyjście kompresora (w przypadku VW Output jest ostatnim elementem łańcucha).
    jaca lubi to.
  11. jaca Stały Użytkownik

Czyli, jesli dobrze rozumiem, nie da sie 'ładnie' przesterować VW?
  12. JoachimK moderator globalny

A jesteś pewien, że problem tkwi w środku VW? Czy może po prostu przewalane jest coś dalej poza nim?
  13. jaca Stały Użytkownik

Nie nie. Po VW tylko inflator jest. To na pewno VW.
  14. JoachimK moderator globalny

A jak ściszysz out w VW (i np. podniesiesz potem wejście na Inflatorze dla kompensacji) to nadal zniekształca?
  15. jaca Stały Użytkownik

No nie własnie:)
    Granica cienka jest kiedy VW trzeszczy a inflator jeszcze nie ale jest;)
    Chciałem sobie troche przesterować na VW i trochę na Inflatorze. Trudno , bedzie dwa razy inflator;)

Dziękuje pięknie.
  16. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

VW ma symulację dość agresywnej lampy, która za mocno nasycona daje trzaski. Możesz pokombinować na "tylnym panelu" - tam jest poziom saturacji dla poszczególnych pasm. Możesz go łatwo zmnienić i przestanie "trzeszczeć"

możesz też mniej wysterować samego VW a pokrętłęm "output" podnieść nieco poziom po nim. A jak to nic nie da to zastosować dowolny regulator wzmocnienia w postaci wtyczki pomiędzy VW a infatorem
    jaca lubi to.
  17. jaca Stały Użytkownik

Dzieki
    Ale jak z tyłu pokrece i strace trzeszczenie to nie strace nasycenia również? nie wyjdzie na to samo jak zmniejsze gain? Pytam bo nie słyszę rónicy jak krece z tyłu tymi od dołu i srednich;)
    Jak outputem krece to też trzeszczy, ładnie wskazóweczka z czerwonego pola nie schodzi;) ale lampki jak swiecą to kiszka przy pustych aranzach. Inflator juz ma suwaczek do podniesienia na wejsciu wiec to nie problem;) Chyba ze coś znowu mylę?
    Dzięki Panowie jeszcze raz.
  18. szkudlik Przyjaciel dzwiek.org

jak ci wskazówka nie zchodzi z czerwonego to będzie trzeszczeć. Bo po prostu nasycasz go do maxa, a dokładnie przesterowujesz. Tam jest naprawdę wierna symulacja lampy, przesterowania też.
    jaca lubi to.
  19. wooyceek Użytkownik

może głupie pytanie: jak tam się do tyłu zaglada?:)
  20. sinmix Aktywny Użytkownik

DAW:
    Cubase
    a no gupie, zwłaszcza że zapodałem 2 filmiki które "rozbierają" VW na części - klikasz na Logo PSP Vintage warmer na panelu przednim,

Pozdro,

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. vintage warmer