1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Uzyskanie werbla " disco"

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez mr-hammond, 4 Maj 2009.

1. mr-hammond Początkujący

Interesuje mnie jak wykręcić brzmienie ala Poluzjanci, coś jak na pierwszej płycie Badacha utwór " Leniwy diabeł" , czy chociaż taki przykład.
    http://kulturalnysklep.pl/files//21/68/2168.mp3
    Werbel ciepły krótki jak gdyby bez szmerów sprężyn. Nie jestem perkusistą więc nie znam patentów.
    Pozdrawiam
    Paweł
  2. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Wykręcić??
    Musisz znaleźć sobie sampel który tak brzmi... albo przy nagrywaniu użyć tak brzmiącego i tak nastrojonego werbla... ten jest nisko nastrojony i pewnie przytłumiany w jakiś sposób...

Kompresja i EQ mogą jedynie podkreślić charakter, ale brzmienie musi iść z instrumentu... w nagraniu które podesłałeś słychać że kompresor ma ustawiony atak na mniej więcej 15-30ms, a na eq jest wycofany środek... przynajmniej ja od tego bym zaczął... ale najpierw musisz mieć podobnie brzmiące źródło...
  3. mr-hammond Początkujący

Takich sampli jest od groma , mnie interesuje jak sie coś takiego rejestruje, jak przygotować werbel itd.Jestem bardzo ciekaw jak uzyskać takie źródło z perkusji.
  4. Smiechu Stały Użytkownik

Zawód:
    Inżynier Konstruktor
    DAW:
    Sonar
    Najprościej byłoby napisać maila do kapeli której kawałek tu zamieściłeś... jeśli to wporzo muzycy to odpowiedzą Ci na jakim werblu było to rejestrowane no i jak było nagrywane... gdzie, jakimi mikami, na co...
    I po problemie... :)
  5. mr-hammond Początkujący

Tez o tym pomyślałem, jednak takie disco werble są w różnych produkcjach i sądziłem że nie będzie z tym problemu.
    Więcej takich werbli jest z lat kiedy disco było popularne :) Czyli dawno temu , więc na pewno jakość sprzętu wtedy była odpowiedzialna za to brzmienie, niedoskonałości itd.
    Popytam wśród perkusistów jak przygotować bębny pod taki sound. :)
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Brzmi to jak jakiś Ludwig strojony średnio nisko, werbel raczej głęboki, choć nie olbrzymi. Naciągu Ci nie odgadnę bo jest mocno tłumiony mufflersami przez co trudno go wysłyszeć, ale charakter środka mógłby wskazywać na jakiegoś Aquariana lub Emperora. Mufflersy najpewniej żelkowe, conajmniej kilka sztuk tak zeby maksymalnie skrócić werbel. Sprężyna raczej wysoko strojona i ta w nagraniu to chyba miedź bo dośc jaśniutko w górze brzmi, jest equalizowana. Nagrywasz coś takiego standartowo SM57 z góry lub MD421 a z dołu pojemnikiem zeby ładną konturową górkę zdjąć. Atak faktycznie słychać ze około 15-30ms i dość duży release, bo słychać ze ten werbel po ataku jest stłumiony jeszcze kompresją. To tak wstępnie by było tyle.
    mate_ok lubi to.
  7. peak Użytkownik

Zawód:
    Dźwiękowiec
    No i ważne, kto na tym werblu gra:)
  8. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Napewno nie był uderzany w środku, raczej gdzieś w połowie promienia
  9. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    no nie powiedziałbym. Brzmi dośc głęboko więc raczej musiał być w środku uderzany.
  10. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Kwestia dyskusyjna - napewno bliżej środka niż rimu ;-)
  11. JoachimK moderator globalny

Za brzmienie tego werbla odpowiedzialny jest solidnie przygotowany instrument oraz muzyk (przy okazji: jesli chodzi o stope - ma na stale przymocowany mikrofon wewnatrz bebna, po uprzednich probach brzmienia, ktory jest przewozony wraz z instrumentem). Jesli szukasz kontaktu do realizatorow, ktorzy mieli najwiecej kontaktow z tym muzykiem instrumentem - to Winek Chrost oraz Marcin Gorny ( http://www.splendorislawa.pl/marcingorny.html ) ale nie spodziewaj sie 'cudonych zabiegow' po stronie samego nagrania, bo takich tam nie ma.
    P.S. Wcale nie jest strojony tak nisko, jakby moglo sie wydawac
  12. mr-hammond Początkujący

Dzieki serdecznie za link i posty. Zaklikam do niego i zapytam .
    Pozdrawiam serdecznie.
  13. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Przyjemnie się słucha jak Robert Luty gra na beczkach. Idola oglądałem dla bandu, który tam grał :)

Mr-Hammond jak uzyskasz jakieś konkrety to daj znać i wrzuć jakieś próbki swoich nagrań, bo brzmienie ciekawe.
  14. mr-hammond Początkujący

Tak Luty jest niesamowity :)
    Jak tylko będe wiedział więcej to napisze .
  15. barytosz Użytkownik

Zawód:
    Łowcy.b
    Stary temat, ale ostatnio skumałem fajny patent polegający na położeniu na werblu odwróconego naciągu werblowego - efekt? Werbel z lat osiemdziesiątych.
  16. lampek Użytkownik

Zawód:
    Chyba realizator dźwięku/producent muzyczny
    DAW:
    Samplitude
    Czyli tak zwany "werbel szmata":) Oprócz samego bębniarza, instrumentu i zagrania przy takich brzmieniach warto położyć na werbel kawałek kartki formatu A5 i tak grać...:) Sukces zapewniony. Mój znajomy w ten sposób osiąga taki sound. Dziwowisko, ale działa.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. werble dzwiek

,
  2. werbel disco

,
  3. werbel strojony nisko

,
  4. dźwięk werble