1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

ustawienie mikrofonów (oh) do nagrywania

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez Andy, 28 Marzec 2011.

1. Andy Aktywny Użytkownik

muzyka rockowa. wiem, że temat był już wałkowany, że na słuch najlepiej, że koc z tyłu jest zabawny, a pomieszczenie to nie studio :)

nagranie odbyło się dość dawno temu, ale teraz wpadło mi w ręce zdjęcie. Co myślicie o ustawieniu mikrofonów ? :) DSCF6376.JPG
  2. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

nie wiem czy wizualne ustawienie mirkofonow to jest cos czym nalezy sie sugerowac - w koncu zawsze liczy sie uzyskany efekt (ktory nie wiemy jaki byl w tym przypadku).

Wizualnie gdybym mial sie doczepic to wg mnie werbel i centrala nie sa posrodku linii miedzy OH i byc moze bylby tu problem z panorama (typu webel rozjechany gdzies w bok np.)
  3. Andy Aktywny Użytkownik

czyli, że prawy oh postawić dalej od werbla ?
  4. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

no rozprawiamy tu troche o dupie Maryni za przeproszeniem - wrzuc slady samych OH i wtedy mozna cos diagnozowac :)

Dla mnie takim punktem wyjscia, jesli nie ma mega-wiele czasu na eksperymenty (i choc nie zawsze sie to sprawdza) jest sznureczek ktory trzymasz na srodku werbla i jest jednakowo dlugi do jednego mikrofonu jak i drugiego - wtedy masz jednakowa odleglosc i jest szansa ze OH wyjda przynajmniej "dopuszczajaco". To samo powinno byc dla stopy i wtedy masz symetrycznie ustawione mikrofony. Poczestuj nas plikiem ! :)
  5. aldi Guest

Napiszę tak. O ile odległość od werbla powinna się zgadzać do obu OH (u mnie to jest 1,20m od werbla, bo więcej ze statywów nie wyciągnę), to od stopy generalnie nie musi być równo. Przy takim omikrofonowaniu, że masz na tomy i werbel oddzielne mikrofony - to ja bym bardziej OH zwrócił na blachy. Chociaż widzę tu, że blachy masz trochę różnie rozstawione - ciężko będzie zebrać spójnie blachy. Ale no właśnie - póki nie bedzię próbki - to tak gdybamy.
  6. Andy Aktywny Użytkownik

no wiec właśnie ja nie mam tego pliku, nie ja byłem odpowiedzialny za nagrania. Poza tym tego dnia kiedy ja byłem to nagrania wyszły słabo, bo wdarło się zmęczenie wszystkich, zwłaszcza perkusisty, nie biorą już pod uwagę kijowości tego pomieszczenia na bębny. Było to jakiś czas temu. Teraz chciałem czysto poteoretyzować :)
  7. Andy Aktywny Użytkownik

w czerwcu planujemy zrobić nagrania w naprawdę dobrym pomieszczeniu z tym właśnie zestawem :) Przygotuje strategie jak Tasior to i plikami się podzielę, ale wtedy to ja będę za nie odpowiedzialny i wtedy będę mógł przyjąć to na klate :)
  8. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Dla mnie ustawienie wygląda na dośc przypadkowe. Czym się kierowałeś ustawiając te mikrofony tak a nie inaczej?
  9. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Polecam ustawienie mikrofonów za plecami bębniarza. Tak, żeby przypadkiem nie zahaczył pałkami. Na zdjęciach z Maq widać taką parę U87. Bardzo łatwo jest wtedy ustawić mikrofony w równej odległości od werbla mając jednocześnie bardzo fajne stereo całego zestawu.

Sent from my iPhone using Forum Runner
    BtQ lubi to.
  11. aldi Guest

Tylko tam są wielkomembranowe mikrofony, ze zwykłymi pojemnościówkami (paluchami) też będzie dobry efekt?
  12. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Myślę, że tak. Akustyka (jako nauka fizyczna) pozostaje ta sama. Można wyobrazić sobie bębny jako płaszczyznę i wtedy te mikrofony są do niej prostopadłe. Dla mnie to nowa rzecz, ale bardzo pozytywnie byłem zaskoczony rezultatem.
    aldi lubi to.
  13. Andy Aktywny Użytkownik

Tomy właściwie wypadały nieźle już na starcie, no poza floor'em. werbel był "poszukiwany", choć w sumie tu go nie widać za bardzo. oh miały tworzyć trójkąt równoboczny, ale prawy nie ma za bardzo co zbierać z blach, bo ich tam jest mało, więc postawiliśmy go bliżej - tak myślałem wtedy - teraz już bym to zrobił inaczej :)
    Dwa dni, które wtedy tam spędziłem ja poszły na strojenie, wstępne ustawienia mikrofonów i próbne zgrania, które nie wyszły za fajnie wtedy (patrz mój post wcześniej).

Dzięki, bo już wiem co zrobić z OH, a sposób Jacka na pewno wykorzystam przy następnej okazji :)

Ktoś mi powie, jak ustawić ride, floor tom i mic do niego, żeby mieć mniej przesłuchów, a drumer miał wygodnie grać ? chodzi mi konkretnie o przykład z tak ustawioną perka :)
  14. aldi Guest

No to chyba drummer gra na tym ridzie i floor tomie i on sobie ustawia.
    A z drugiej strony po co się przejmować przesłuchami jeśli pewnie walnie w ten floor tom ze dwa razy. Mamy automatykę i się wycina cały ślad oprócz poszczególnych uderzeń.
    Andy lubi to.
  15. Andy Aktywny Użytkownik

a co z takim ustawieniem w live ? widziałem sporo razy tak ustawione mikrofony, ale czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat zastosowania tego ustawienia na scenie ?

Share This Page