1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

USTAWIENIE mików do OH - sample

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sinquestsound, 22 Sierpień 2009.

1. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,

Ciągnąc poprzedni wątek dotyczący brzmienia 3 różnych par mikrofonów do OH 3 pary mikrofonów do Overheadow - DZWIEK.ORG, teraz pora na ustawienie ich :D. Poniżej 3 fotki i 3 sample które odpowiadają ustawieniu mikrofonów do OH w 3 różnych pozycjach. Nie wiem czy akurat dobrze opisałem AB XY itd... ale różnice również są słyszalne.

Ja do tej pory używałęm 3 metody z podanych ale że zakupiłem dłuższe statywy to chyba skuszę się na 1, może trochę zbyt szeroko brzmi nie wiem, zresztą sami posłuchajcie i dajcie znać. Znowu na garach ja waliłem nieudolnie więc sorki, a zestaw jak zwykle megawypasiony heheh. Na OH poszły 2 miki SuperLux OH-8 - które są do bani ale akurat z tym zestawem się uzupełniaja :D

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

• OH_ab.mp3
      File size:
      999.1 KB
      Wyświetlenia:
      129
    • OH_xy.mp3
      File size:
      1.4 MB
      Wyświetlenia:
      110
    • OH_hmm.mp3
      File size:
      688.1 KB
      Wyświetlenia:
      104
    • OH_AB.jpg
      OH_AB.jpg
      File size:
      82.4 KB
      Wyświetlenia:
      160
    • OH_XY.jpg
      OH_XY.jpg
      File size:
      79.4 KB
      Wyświetlenia:
      144
    • OH_HMM.jpg
      OH_HMM.jpg
      File size:
      79.1 KB
      Wyświetlenia:
      138
  2. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    1 i 2 mi sie podobaja, 1 selektywniejsza, 2 wezsza, 3 zueplnie do mnie nie przemawia
  3. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
    bekowo zagrane gratuluje sin:D podobaja mi sie najbardziej chyba przejscia w 3:D
  4. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    czemu we wszystkich werbel jest po prawej stronie a hihat praktycznie w środku?
  5. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

no to Ty mi powiedz ???, po nagraniu slady rozstawilem 100 L i 100 R i zrzucilem do pliku stereo, nawet jak zamienilem strony lewy z prawym to i tak powinno byc inaczej slychac no nie ???

Pozdrawiam,
  6. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    jak stawiasz OH zmierz sobie nastepnym razem czy do obu mikrofonow od srodka werbla masz taka sama odleglosc, to jest najwazniejsze zeby byl w srodku. Natomiast zeby panorama sie zgadzala, trzeba juz pokombinowac w pozostalych plaszczyznach (ustawienie pary OH wzgledem bebnow pod katem na przyklad).
  7. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

w sumie tak starałem się ustawić jak zobaczysz na fote na dole to może faktycznie ten z lewej stronytrzeba by bardziej w lewo dać ;) czy wysokość jest oki ???

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

• OH_AB.jpg
      OH_AB.jpg
      File size:
      85 KB
      Wyświetlenia:
      113
  8. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    No prawy OH jest znacznie bliżej werbla niż lewy. Przesuń go nieco w przód zestawu a lewy głębiej w stronę werbla, do tego jak dasz je jeszcze z 20cm wyżej bębny powinny się lepiej kleić.
  9. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

no nie wiem czy te 20 cm jeszcze da sie wycisnac - statywy rozlozone na maxa wiec trzeba by sie pogimnastykowac ;), ale nastepne nagranie zrobie juz z takimi ustawieniami OH i na tych mikrofonach mxl i AT porozstawiam na poszczegolne blachy w zestawie moze sie przydadza...

Pozdrawiam,
  10. sinquestsound Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Witam,
    Takie foto namierzyłem ;), pytanie jaka wysokość od blach lepiej niżej czy wyżej (zakładam że pomieszczenie do bani na maksa)

Pozdrawiam,

Załączone Pliki:

11. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    jak w marnym pomieszczeniu to nic nie pomoże. Wyżej będzie więcej prawdy o bębnach... i pomieszczeniu. Niżej będzie mniej prawdy o obu. Musisz wyczaić jaka wyskość to dla Ciebie najlepszy kompromis. Pamiętaj tylko, że im niżej dasz OH w tym ustawieniu tym ciemniejszy będziesz miał werbel w OH i tym bardziej będą Ci pływały w panoramie blachy poza bezpośrednią bliskością obu mikrofonów.

Share This Page