1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

ustawienie metronomu 15/16 w Pro Tools 9

Dyskusja w dziale 'Bębny - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez sasiad, 25 Sierpień 2011.

1. sasiad Początkujący

Witam
    Mam pewien problem.Gram z kapela kilka utworow gdzie sa rozne metra jak np 15/16.
    W zwyklym metronomie nie moge ustawic takiego bicia.
    Czy istnieje mozliwosc zrobienia takiego metrum w Pro Toolsie?
    Np chcialbym slyszec trzy cwiercnuty oraz kolejne trzy szesnastki-i tak to zapetelici do tego grac.
    czy jest mozliwosc zrobienia czegos takiego w Pro Toolsie?
    dziekuje bardzo za odpowiedz ;)
  2. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jest
    przede wszystkim musisz korzystać z tzw. "conductor track", który aktywujesz w oknie transportu w prawym dolnym rogu
    później w menu "view" musisz się upewnić, że masz włączone "rulery" tempo oraz meter
    Screen shot 2011-08-25 at 6.45.28 PM.jpg

Screen shot 2011-08-25 at 6.46.08 PM.jpg
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Najprosciej to ulozyc klocuszki - w kazdym programie MIDI sie da. Chyba to szybsze niz dyrygowanie metronomem, chociaz mozna podobnie ustawic, ale beda wszystkie 16 slyszalne, a nie tylko ostatnie, wiec chyba lepiej wyrysowac i do jakiegos wirtualnego perkusisty czy samplera wyslac i juz.
  4. miuzikus Użytkownik

Polecam beat-maszynę Hydrogen. Bardzo łatwo i szybko można ułożyć metronom czy też prosty rytm w każdym metrum, korzystając nawet z własnych próbek. Możliwy export do wave.

http://www.hydrogen-music.org/hcms/node/21

Z midi trochę więcej roboty i nie każdy program dobrze odgrywa dziwne podziały, dlatego na szybko wolę Hydrogena.
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jeśli chodzi o sam metrononom to najlepiej swoje ulubione dźwięku metronomu ustawić na śladzie audio w siatce tempa - wystarczy, że ścieżka będzie "tick based" i tempo takiego metronomu zawsze będzie podążało za sesją
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tez mozna oczywiscie, ale z midi latwiej zmienic brzmienie metronomu, a to jest czesto bardzo istotne.
  7. miuzikus Użytkownik

No ale jak z dziwnym metrum? Testowałeś? Możesz przedstawić nawet prosty rytm w midi w metrum 15/16, żeby nie grał sztampowym niewyrównaniem w 16-kach?
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie rozumiem - metrum 15/16 mozna ustawic bez problemu, pokladowy metronom PT z charakterystycznymi i lubianymi presetami "rhythm watch" daje rade w sumie, ale pytajacy chcial trzy cwiercnuty i potem trzy szesnastki - to juz raczej trzeba wyrysowac, bo nie sadze, zeby jakis metronom tak umial ;)
    Zreszta w czym problem - odpalamy pokladowa drummaszyne i wciskamy odpowiednie guziczki, jak brzmienie ok to pozamiatane ;)
  9. miuzikus Użytkownik

Chodziło mi o metrum w midi (szczególnie np. 15/16), którego nie trawię, jeśli właśniechodzi o zmienne nuty. Dlatego beat-machina Hydrogen jest lepsza. No i tyle w temacie ode mnie. psia kość musze zm ienić klawiatuęr/
  10. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Daj spokój z doradzaniem kombinacji, które w normalnym studio skonczyłyby się wykopaniem asystenta z pracy. Midi z samplerem lub regiony audio na śladzie tick based to szybkie, proste i logiczne rozwiązania.
  11. miuzikus Użytkownik

Ok - nie kłócę się dalej - proszę Cię teraz - daj mi w ciągu 1 godziny taki beat jak chciał kolega-autor tematu - nieważne w jakim tempie. Czekam.
  12. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nadal nie bardzo rozumiem, o co chodzi... W pt jest pokladowy automat w systemie rolanda z 16 guziczkami na takt i sobie mozna poprogramowac jak sie chce. Jest tez sampler, do ktorego mozna wrzucac regiony prosto z bina czy wrecz ze sladu - i dlatego pisalem, ze najlatwiej wpisac nutki w midi i wyslac na structure free, wtedy mozna wybrac sample metronomu jakie kto chce - a nawet bebniarz moze dostac beep z yamahy, a basista klik z "drewnianego" metronomu ;)
  13. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Teraz to ja pije piwo i ogladam telewizje, wiec sie nie doczekasz. Jezeli mam juz otwarta sesje, to zajmie to 30 sekund - slad midi, siedem klockow, structure, ladowanie sampla z dysku i koniec ;)
  14. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Wykonanie takiej rzeczy to minuta. Zrób przelew paypal 1500zł na mój email i dostaniesz sesję z dwoma rodzajami metronomu - midi i audio w ciągu godziny. Czas dojazdu do studia to jakieś 15 minut, więc na pewno się wyrobię.
    jarektoifl lubi to.
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Chcialem najkrecic filmik i nawety mi sie polowcznie udalo - to znaczy udalo sie nakrecic, ale juz sie nie udalo odtworzyc ;)
    Zajmuje to mniej wiecej pol minuty, a chodzi, jak rozumiem, o taki efekt:

Załączone Pliki:

• 15-16.jpg
      15-16.jpg
      File size:
      458.1 KB
      Wyświetlenia:
      46
    jacek.mixer lubi to.
  16. miuzikus Użytkownik

Przechodzę na ProToolsa - serio.
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    bez przesady - to zrobisz w każdym programie :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. mikser do metronomu

,
  2. w jakim tempie metronom

,
  3. jak skonfigurowac pro tools

,
  4. regulacja metronomu