1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ustawianie mikrofonow

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez danas, 8 Kwiecień 2011.

1. danas Użytkownik

Witam.

Chcialem zapytac jak ustawiacie/pozycjonujecie mikrofony na sluch? Ci co maja studio z prawdziwego zdarzenia moga sluchac w rezyserce na monitorach tylko tego co leci z mikrofonow. A glosne np. bebny sa w innym pomieszczeniu. I rozumiem, ze chodzicie z pomieszczenia do pomieszczenia robiac korekty, albo zlecajac to pomocnikowi?

A co robic w malym projektowym studio w jednym pomieszczeniu? Kiedy bebny wala ciezko mi cokolwiek uslyszec na monitorach a nawet sluchawkach, bo te niewielkie zaburzenia fazy sa zagluszane przez bebny. Co wtedy robicie? Jasne, ze mozna pograc na bebnach --> nagrac --> odsluchac --> poprawic mic -->nagrac itd itd .. Ale licze, ze jest jakas ciekawsza metoda :)
  2. rodzer116 Początkujący

Niestety raczej nie ma ciekawszej metody, trzeba :pograc na bebnach --> nagrac --> odsluchac --> poprawic mic -->nagrac itd itd
    ...ale przecież o to w tym wszystkim chodzi:cool:
  3. Andy Aktywny Użytkownik

raczej nic mądrzejszego nie wymyślisz :)
    ja brałem jeszcze słuchawki na długim kablu i uciekałem do innego pomieszczenia, a kolega zmieniał ustawienia. A potem "ooo zostaw !!! " i powtórka z nagraniem kawałka, odsłuchaniem i tak w kółko.
  4. danas Użytkownik

O, w sumie jakos na to nie wpadlem, calkiem spoko pomysl :)

Cholerne stereo ujecia, ciezko mi to fazowo dobrze ogarnac :p
  5. Andy Aktywny Użytkownik

uważaj tylko, bo opcja ze słuchawkami nie jest jakoś strasznie miarodajna. W pomieszczeniu projektowym nie masz pewnie jakiejś świetnej izolacji od drugiego pomieszczenia, także mając słuchawy na uszach, słyszysz tez to co dobiega przez drzwi.
  6. skibas Użytkownik

DAW:
    Logic
    dobrze jest też zostawiać poprzednie take'i dla porównania z kolejnymi zmianami ustawień
  7. maxiu Użytkownik

jest przecież metoda i zasady np. odnośnie proporcji odległości, nie jest to wyznacznik, ale np żeby zminimalizować problemy fazowe ustawia się mikrofony w proporcji 3:1 lub 5:1, itd. jeśli masz np mikrofon na werblu jest on oddalony od werbla o konkretną odległość (chodzi o odległość kapsuły od membrany) i ustawiając OH możesz zmierzyć odległość ich kapsuł od werbla i jeden problem mniej, podobnie jest z technikami stereo, jest to bardzo ważne i pomocne jeśli nie da się ustawić mikrofonów na słuch.

warto także znać odległości mikrofonów, robić zdjęcia podczas nagrywania itd, po to żeby później mieć gotowe dane do obliczenia opóźnień (przynajmniej w przybliżeniu) :)
  8. MJK Użytkownik

Zawód:
    konstruktor mechanik
    Mógłbyś wyjaśnić o co chodzi w tym ustawieniu proporcji 3:1, 5:1?
  9. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Mam wrażenie, że kolega Maxiu się nieprecyzyjnie wyraził. Chodzi o to aby odległość pomiędzy mikrofonami była przynajmniej trzy razy większa niż odległość mikrofonów od źródeł dźwięku.
    Jeśli mikrofony są zbyt blisko siebie przesłuch (czyli poziom dzwieku ze źródła B w mikrofonie A) jest na tyle duży, że powoduje słyszalne i istotne problemy z filtrowaniem grzebieniowym po zsumowaniu sygnałów.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. dzwięk w mikrofonie jak regulowac