1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Upgrade procesora Mac Pro Quad Nehalem -> 6 * 3.2GHz

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez jacek.mixer, 31 Październik 2011.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Znalazłem ciekawy link dla ryzykantów (czyli dla mnie!).
    Nie wygląda na specjalnie trudne.

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1122551
  2. pi_ Aktywny Użytkownik

ciekawe czy sie zdecydujesz,
    w sumie to zmiana podejscia z osoby ktora wlacza komp i tyle
    na kogos kto poswieca mu juz troche czasu,
    ryzykuje i nie ma pewnosci czy ktos potem odkupi od niego takiego moda
    za dobra cene, ostatecznie trzeba tez przekalkulowac cena/zysk w porownaniu do tradycyjnego upgrade'u, i zdecydowac,
    ale jakos nie widac aby to byla czesta akcja,
    kiedys w czasach macpro 1.1 tez mialem chwile zawahania ale nadal ide trybem
    zmiana maszyny co 2lata bez kombinacji
    http://www.anandtech.com/show/2800
    tu kolejny przyklad, zreszta oni od wielu lat publikuja takie opracowania
  3. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    A ktos w Polsce robi cos takiego profesjonalnie dajac gwarancje,ze nic nie siadzie w komputerze?:)
  4. sqby Aktywny Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Nie wiem jak to wygląda w Macu od strony hardware'u - czy płyta główna polubi się z procesorem sześciordzeniowym zamiast czterordzewniowym, ale sam proces wymiany cpu jest dość prosty.
    Wyciągałem cpu kilka razy w swoich laptopach - gdzie to jest znacznie bardziej męczące (robiąc rzeczy bardziej kontrowersyjne, jak wkładanie płyty głównej czy karty graficznej do piekarnika i nastawianie na 180 stopni;) ). Istotny jest też temat pasty termoprzewodzącej - ta Arctic Silver jest chyba jedną z najlepszych, jeśli ktoś ma problemy z temperaturą procesora, często ta pasta bardzo pomaga.
  5. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Mac 5.1 bez problemu widzi różne procesory, bo z różnymi jest oferowany. 4 i 6 rdzeniowe bazują na dokładnie tym samym komputerze.
    Mac 4.1 wymagałby aktualizacji firmware'u, więc tutaj sprawa jest trudniejsza.
  6. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
    To może ja tego swojego nowego 2,93 od razu zrobię na 6core. ;)
  7. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
  8. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    prusiewicz.marcin oraz carrtmann lubią to.
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    porównanie wydajności na przykładzie pluginu Space Designer z Logica:

10. markmix Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Muzykant
    DAW:
    Ableton Live, Logic, Pro Tools
    Eee, no widze ze bedziemy prawie na tej samej wydajnosci (MacPro 4.1. 8 x 2,26) :D
  11. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Pamiętajcie, że ta wymiana jest tylko dla maszyn jednoprocesorowych. Podwójne CPU używają specjalnych wersji CPU o innej wysokości i wymiana nie jest już tak łatwa. Jest też mało opłacalna - zysk wydajności jest niewielki w stosunku do kosztów.
  12. pi_ Aktywny Użytkownik

no to czekam na wyniki, moze podkrece tez swojego,
    co do wynikow, one porownuja chyba dwa oryginalne komputery, tu moga byc troche slabsze bo szyny wolniejsze i ram wolniejszy,
  13. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Szyny nie są wolniejsze (uzależnione od ramu i CPU). Po upgradzie ramu komputer będzie identyczny z wyjątkiem karty graficznej. Płyta główna jest ta sama w modelu 4.1 i 5.1.
  14. pi_ Aktywny Użytkownik

fakt, teraz doczytalem, zatem czekam na wyniki, moze sie okazac ze nie bez powodu dokupilem ram 1333 do wersji 4.1,
    jakas fotorelacja?

p.s.
    jak oceniasz szanse sprzedazy starego procesora?
  15. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
    Przy wymianie procesora wymienia sie też ram. W Makach Pro nie ma biosu, więc nie wyregulujemy szyny pamięci. Jest ona narzucona bezpośrednio przez procesor.
    Płyty główne w 4.1 i 5.1 prawie niczym się nie różnią. Dlatego po zmianie EFI 4.1 zaczyna się przedstawiać jako 5.1.
    Jacku, jak byś nie mógł sprzedać procesora, to na pewno mógłbym zaimplementować go w jakimś HA-MAC'u. Już nie raz tak robiłem.
  16. junior!!! Użytkownik

DAW:
    Logic
  17. pi_ Aktywny Użytkownik

czy mozemy to traktowac jako wstepna oferte odkupienia cpu?

zatem przydalo by sie jakies tanie zrodlo na w3680, i lepszy kurs waluty na co sie chyba nie zanosi,
    dawajcie linki do rozsadnych ofert, mysle ze jest szansa zeby kupic ponizej 2k,
  18. Iro Użytkownik

Zawód:
    Muzyka i Komputery
    DAW:
    Cubase, Logic, Pro Tools
  19. Kamil Sołdacki Użytkownik

Zawód:
    sound engineer
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Mój MBP 2011 2.2 i7 uciągnął 75 śladów :)
  20. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Ja chwilowo wstrzymam się z upgradem, postanowiłem kupić sobie pluginy UAD, więc braknie mi na razie pieniędzy na procesor. Może jakoś w przyszłym roku, ale forum już będzie zamknięte :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. wymiana procesora w mac pro

,
  2. wymiana procesora mac pro

,
  3. upgrade mac pro 3

,
  4. mac pro - upgrade,
  5. upgrade procesora,
  6. mac pro wymiana ,
  7. kto robi płyty głównej mac pro