1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Umierajace lampy !!!

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez ghetto_blaster, 10 Wrzesień 2009.

1. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Tak wygladaja moje lampy po cztery na przed i wzmacniacz mocy wszystkie wygladaja na jednokow zuzyte niektore mienia sie mocniej niz inne ogolnie wszystkie mienia sie duzo mocniej niz kiedys. Jest brumienie jezeli odkrece mocno mastervolume nie ma zadnego dzwieku. Wyciaganie lamp to dziecinada ale trzeba jeszcze cos stroic tak ? Pozdr

Załączone Pliki:

• 6L6GC.jpg
      6L6GC.jpg
      File size:
      129.2 KB
      Wyświetlenia:
      16
    • ECC83.jpg
      ECC83.jpg
      File size:
      123.5 KB
      Wyświetlenia:
      14
  2. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Poniewaz lampy nie sa bardzo tanie :) chcialem sie tez upewnic czy aby napewno nie siadly tylko preampowe/a albo tylko mocy. Wzmacniacz brumi czyli jakby w mocy wszystko ok. Czy martwa lampa sie nie jarzy czy jarzy bardzo moco ? Pozdr
  3. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    Zużycie lampy można poznać po jej żarzeniu na fioletowo :)
  4. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools

Nie każdej. Niektóre mają blue glow od nowosci i jest to jak najbardziej normalne.
  5. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Tak wygladaja po wlaczeniu ale juz nie brzmia :( Czy aby napewno to lampy ?

Koltun bylbys wstanie podac przyklady typow czy konketnych marek ? ;) To zarabiste zjawisko :D

Koles od zajec praktycznych bardzo doswiadczony fachowiec (koncerty Slipknot i Korn) polecil mi te lampy jako bardzo bliskie jakoscia najlepszych lamp ktorych uzywaja np Munky z Korna i sa trwalsze i wytrzymalsze plus cena jest dobra jego zdaniem i moim rt214_roehre_6l6gcstr_quartett tylko co z preampem. Wymieniac wszystkie ?

Załączone Pliki:

6. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Z tego co wiem wiele 6l6 od poczatku zycia swieci sie niebiesko. Co do TAD to są dobrze brzmiące lampy ale końcówka na nich będzie bardzo krótko żyła. Kilku znajomych używało (we wzmacniaczach z dosc wysokim biasem) i zmieniali co trzy-cztery miechy - zaznaczam są fanami bardzo dobrego brzmienia.
  7. mateeo Użytkownik

Sprawdzić po preampie lub samą końcówkę chyba możesz? Masz tam send/return pętli efektowej?
    A co do brumienia to ja bym zaryzykował twierdzenie że to nierównomierny pobór prądu (asymetria) jednej z par. Czyli wymień lampy mocy.
  8. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Tak mam effect send i return. To brumienie to bardziej szum jak to bywa kiedy odkrecasz 100 wat na 50% wczesniej tez tak bylo. Z return jest szumik na high gain nie ma sygnalu gitara dziala gra na innym sprzecie. Ja gralem 95% czasu na Hi-Gain czyli a moj master byl prawie zawsze na 10% dopiero od niedawna mam kabine i odkrecam go 30%. Czy to nie rokuje pre-ampowych ?
  9. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Sluchajcie wlasnie wyslalem do kolesia ze szkoly zdjecia pinow na spodzie lamp ma mi powiedziec jak sprawdzic multimetrem czy lampy dzialaja. Dla porzytku forum i dla potwierdzenia fatow was pytam o to samo. Taki mam multimetr Showtec Roadie Multimeter . A ponizej owe zdejcia.

Załączone Pliki:

10. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Koles mi odpisal tak:

You would need a transconductance tester to test a tube. You can test pin 2 and 8 to see if power is getting to the filament but not really the integrity. Maybe the engineering department might have one. Mikael Fernstron would be the guy to ask about that. Regards,
    Art

Ja pojde do engineering department a wy mozecie sie pobawic w interpretacje :D
    Pozdr
  11. mateeo Użytkownik

Nie za bardzo kumam, to w końcu sygnał po preampie jest? Czy go nie ma? A końcówka mocy działa czy nie?
    Poza tym jak już będziesz mierzył bez sensu, to uważaj bo tam jest ponad 400V napięcia stałego.A że będziesz mierzył na włączonym wzmacniaczu (bo jak inaczej) to możesz zejść.
    Z tego co piszesz to nie za bardzo czujesz ten temat, więc jeżeli już musisz to wymień lampy, a dłubanie w środku zostaw szpecom.
    To śmiesznie brzmi,ta gadka o zejściu, ale jeżeli nie masz doświadczenia to lepiej daj sobie spokój.Lampowy hed bardzo łatwo może ZABIĆ.
  12. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    mateeo moze i ja nie mam pojecia o wzmacniaczu ale ty nie czytasz uwaznie a odpisujesz. Ciesze sie ze mnie ostrzegles. Uczulilo mnie to i nigdy nie bede sam grzebal ani niczego mierzyl we wzmaku keidy jest podlaczany do gniazda ale szczerze mowiac nie wiem skad ten wniosek ze chcialem ?

Ja mialem w planie zaniesienie lamp do szkoly na badanie u magistra doktora profesora :D fachowca czyli. Nie wzmacniacz tylko same lampy. Przyznaje ze dzisiaj jednak z przewzacniacza idzie sygnal na sluchawki z effects send. Sprawdzilem wszystkie wyjscia na kolumne mono stereo od 16 do 4 ohm. Kolumna jest podlaczana. Dzwiek znikl wczasie grania czyli bylo i jest dobrze podlaczone.

Jest dzwiek z kolumny na chwile obecna ale jest nieslychanie cichy. Jakbym drzwi od budy nie mal otwartych to bym nic nie uslyszal.
  13. mateeo Użytkownik

Oooops!!!! :) Bardzo przepraszam. Masz rację. :)
  14. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Dygresja: Zeby politycy potrafili tak rozmawiac byloby o tyle wiecej dobrego na swiecie :D

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. zużyte lampy mocy

,
  2. zużyta lampa 6l6

,
  3. zuzyte lampy

,
  4. zużyta lampa gitarowy,
  5. jak rozpoznac zuzyte lampy?,
  6. jak odroznic zurzyte lampy w solarium,
  7. jak poznać zużytą lampę w wzmacniaczu lampowym