1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Umierajace lampy !!!

Dyskusja w dziale 'Gitara - rejestracja i obróbka nagrań' rozpoczęta przez ghetto_blaster, 10 Wrzesień 2009.

1. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Witam,

Krotko i do rzeczy :d. Jak sie zorientowac ze w piecu gitarowym nalezy wymienic lampy ? Od jakiegos czasu moj ENGL cyka przy rozgrzewaniu sie. Zgaduje ze to rozgrzewajace sie lampy cykaja. Cykanie wydobywa sie z bezposrednio z lamp (szklany dzwiek) a z glosnika w tym samym momencie lekki trzask. Czy lampy chca mi cos w ten sposob powiedziec ? :p:p:p Prosze mnie pouczyc co i jak. Z gory dzwiecznie dziekuje za wasza wiedze i opinie.

Pozdrawiam.
  2. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    chcą Ci powiedzieć że niedługo pękną lub już pękły i sie rozhermetyzowują powoli. Zobacz czy na sreberku od drugiej strony nie są już przypadkiem totalnie białe.
  3. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    to ja się też podczepię ze swoim pytaniem, mam combo Ampega na jeden piętnastce + gwizdek kompresyjny i tam jest jedna lampka w przedwzmacniaczu, taka maleńka, chyba ma w symbolu cyfrę 12, i teraz... jeżeli coś z tą lampką nie tak (kiedyś mi się poj... i podłączyłem mikser i combo w dwa różne źródła prądu, różnica faz wywaliła mi wyjście DI, a czy mogło coś się z lampą stać? czy wyjście DI jest przed czymkolwiek? chyba nie przed PRZEDWZMACNIACZEM?
  4. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    ło matko !!! Wiec tak te krazki w srodku lamp od spodu raczej biale nie sa moze leciutki nalot jest. Za to gora kazdej lampy jest pokryta jakby ciemnym chromem od srodka nie wiem czy to ma znaczenie. Jakie twoim zdaniem sa przyczyny tego ? Czy tak wlasnie odchodza na tamten swiat lampy ? Jak widzisz nie wiem za wiele o swoim wlasnym dziecku :/ Dzieki
  5. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    Wkurzanie ludzi...:)
    lolo pewnie masz combo hybrydowe z lampa ax12 wewnatrz?
    gheto - chodzi ci o taki maly dzwiek jakby ''wlaczenia''? taki klik?
  6. Lolo Stały Użytkownik

Zawód:
    pogrzebacz
    DAW:
    Reaper
    Tak, tam normalnie jest tranzystor (220Watt), ale przedwzmacniacz jest lampowy, ale co z tym wyjściem DI?
  7. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Chcialem od razu mp3 wrzucic zeby wszystko by 'clear' ale mi sie spieprzył converter wav mp3. Mikrofon przylorzony do grila pieca. Slychac te trzasko impulsy z paczki. Chcialem oddzielnie nagrac ale slychac i tak. Pozniej trzaski juz nie maja miejsca. Wszystko zdaje sie byc ok. Lampy sa oryginalne piec ma 1,5 roku. Uzywany duzo nawet bardzo duzo. Zaprzestalem tej praktyki ale czesto go wlaczlem na chwila pogralem i wylaczalem bo robil mi z pokoju suane. Teraz robie tak tylko z Line6 Spiderem bo jemu to nie szkodzi to pewnie. CZY UWAZACIE ZE POWINIENEM ZAPRZESTAC GRANIA NA NIM NA RAZIE ?

Pozdr

Załączone Pliki:

• Roz.mp3
      File size:
      1.8 MB
      Wyświetlenia:
      44
  8. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    DI w Ampegach to największy błą tej firmy bo nie ma odcięcia masy, wielu realizatorów specjalnie prepatuje kabel. Nie znam schematu, ale jeśli piec był uziemiony, to nic mu się nie powinno stać.

To co słychać to prawdopodobnie utleniająca się katoda, która podgrzewana żarzeniem utlenia się łatwiej. Bańka mogła się jeszcze nie rozszczelnić doszczętnie, ale wystarczy że sporadyczne czasteczki tlenu docierają do katody i tak to może brzmieć. To jest tylko teoria, ale nie brzmi to ani na szum granulacyjny bo jest zbyt żadkie w czasie i zbyt głośne, ani na zimny lut, bo ten skolei brzmiałby bardziej jak bzyczenie, trzeszczenie a nie pojedyncze trzaski.
  9. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    OK. Teraz powstaje pytanie. Czy zawinilem ja i w jakis sosob ja nienaturalnie uszkodzilem (nie ma mowy o mechanicznym uszkodzeniu na 98%), poprostu tak sie zuzywaja lampy, czy moze to jakis nie oczekiwany fabryczny defekt ktory wylazl po czasie. I CZY POWINIENIEM SOBIE GRAC POKI SIE DA CZY COS POWINIENEM ZROBIC ? Dzieki marcin ;)
  10. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    masz engla powerballa nie?
    to cie moze zmartwie...
    pol roku temu mialem engla powerballa chodzil zajebiscie (na gwarancji), sprzedalem gosciowi, kolo pogral troche, poszedl na jakas probe i po 10 minutach grania powerball zmarl...
    podobno mial jakis problem z lampa...tlen czy cos wokolo tego co Ci Marcin napisal, w kazdym razie koszt naprawy jakis tam byl (ok 200 zeta) ale oczywiscie nie na gwarancji, bo gwarancja nie obejmuje lamp/

Ja ten dzwiek z lamp co ty masz mam co jakis czas w kazdym ze wzmacniaczy co mialoem (5150, mesa, pv xxx, marshallem, srarszale itd. i obecnie engl fireball, ktory tez czasami przy rozgrzewaniu ma taki dzwiek) - poki co nic sie z nimi nigdy nie stalo

powiedz mi co to za pierwsze 2 dzwieki w tym nagraniu? 1-wlaczenie pieca, a to drugie? odrazu standby wrzuciles czy co? brzmi jakbys cos footswitchem zmienil?
  11. Rafaell Użytkownik

Lampy maja to do siebie ze niestety ich parametry pracy w dłuższym okresie czasu nie są stałe. Ich pierwsze 300 godzin jest nazwijmy to płynne pózniej utrzymują parametry do 2000 godzin a pózniej parametry sie zaczynaja rozjeżdżać. Tak że jak chcemy mieć dżwięk constans w czasie to niestety trzeba je wymieniać. Tranzystor pochodzi 70'000 godzin i nic sie nie dzieje (poza starzeniem jeśli jest w obudowie wyższa temperatura kondensatorów) Tak ze piece lampowe jak nie chodza warto wyłaczać mimo ze jak wiemy dopiero po ok 0,5 godziny od uruchomienia trzymają ponownie parametry pracy. Sporo piecy z racji kompaktowej bydowy maja upchane lampy na maksa nawet niektóre są ładowane bańkami w dół wyższa niż zakładana temperatura pracy tez im nie służy. Dla odmiany schładzanie lamp też im w wydłuzaniu pracy nie pomaga no i taka ich uroda.
  12. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Pierwszy dzwiek to wlaczenie go na 'standby on' a potem 'power on' zeby od razu sygnal szedl do paczki i te wszystkie trzaski. Czyli widze ze nie ma co panikowac. Jezeli lampy padna to moze bedzie szansa poeksperymentowac... http://forum.lordriffenstein.com/viewtopic.php?t=79
  13. Hollowman Konto zlikwidowane na zyczenie uzytkownika

Zawód:
    stary wlaczajac tak szybko niszczysz lampy.
    najpierw wlacz poweron (zarzenie lamp) a potem po 2 min. standby (jazda), wlaczanie daje lampom najbardziej po jajach a w ten sposob to pogarszasz.
    i nie w odwrotnej kolejnosci....Poweron potem standby
  14. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Co odwlecze to nie uciecze - dokonalo sie 25.04.2010 o godzinie 19.20 czasu Londynskiego moje lampy umarly :p. I coz poczac ? hahaha. Tak na serio to potrzebuje teraz waszej pomocy i rad. Czy moge te okazje wykorzystac zeby sobie moze inne lampy niz fabryczne zafundowac ? Czy multimeter Showtec-Roadie-Multimeter mi wystarczy zeby przeprowadzic te operacje samemu ? Wiem ze powinienem go oddac do specjalisty ale raz ze pewnie jest w wiekszym miescie pozatym chcialbym zeby takie rzeczy to byla moja profesja a to swietna okazja zeby sie nauczyc tego. Czy angielskie okreslenie "to bias an amp" to cos z wymiana lamp ? Pozdr
  15. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Bias to prąd spoczynkowy. Ustawia się go dla lamp mocy. Nie we wszystkich wzmacniaczach istnieje taka możliwość. W kilku fabryczne ustawienie mocno odbiega od typowego.
  16. mateeo Użytkownik

Bias biasem, ale jeżeli nie kupisz sparowanego kompletu lamp, to przydałby się tester lamp do parowania.tak z biegu to ok.150-180zł. sprawdz na amptone.pl tam masz gotowe testery,
    albo fonar.pl jak potrafisz lutować...
    A co do długości eksploatacji lamp mocy, to bywa , że możesz zajechać nowy komplet po 500 godzinach.Wystarczy odpowiednio przesterować końcówkę mocy.
    Nie wiem czy znasz stronę http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/, ale powinieneś... :)

http://amptone.pl/category/Testery_lamp,b.html
  17. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    Dzieki koltun i mateo :) poczytam posprawdzam i sie popytam jeszcze jak czegos nie bede wiedzial. Rozumiem ze jezeli kupie caly komplet lampek to nie potrzebuje testera ?
  18. MarcinRyk Użytkownik

Zawód:
    www.gugyl.pl
    Sparowane lampy, jak nazwa wskazuje - są sparowane :)
    Gdzie mieszkasz? Na śląsku u Lemańskiego w Będzinie koleś w serwisie od ręki wymienia lampy.
    Jeśli mieszkasz gdzieś dalej, to raczej większość elektroników zrobi Ci to za symboliczną sumę, jeśli obawiasz się, że sam nie podołasz.
  19. mateeo Użytkownik

Nie potrzebujesz.
  20. ghetto_blaster Użytkownik

Zawód:
    Student
    W Irlandii :D nie ma mowy o Slasku zatem :). Irlandczycy to raczej kiepscy fachowcy moze z wyjatkiem kolesia ktory pracowal na koncertach Slipknota ktory pracuje u mnie w szkole. Chce to zrobic sam jezeli to nie jest kosmicznie trudne i strasznie ryzykowne bo mnie kreca takie rzeczy. Chodzi mi po glowie zeby wsadzic do niego lampy takie ja sa w Savage ENGL ktory ma 120 wat i zastanawiam sie czy da rade i czy to upodobni mojego Powerboalla do Savage czy to nie wiadomo ? Jaki typ lutu jest wymagany dla lamp - goracy tak ? Pozdr

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. wzmacniacz lampowy trzaski

,
  2. kiedy wymienić lampy

,
  3. kiedy wymienić lampy w piecu

,
  4. kiedy wymienić lampy we wzmacniaczu,
  5. piec lampowy trzask przy wylaczaniu,
  6. jakie lampy do engl blackmore,
  7. lampy do pv 5150,