1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Ulubione urządzenia i pluginy

Dyskusja w dziale 'Q&A - Marcin Bors (zakończone)' rozpoczęta przez RNR, 2 Grudzień 2010.

1. RNR Użytkownik

Jakich procesorów hardware`owych i software`owych używasz najchętniej w trakcie nagrań i miksu poszczególnych instrumentów (wokal, perkusja, bas, gitary)? Jakie jest ich typowe przeznaczenie w Twoich miksach i nagraniach (w jakich zadaniach najlepiej się sprawdzają)? pozdrawiam
  2. marcin.bors gość specjalny

Witaj!

Wyslalem Jackowi pelna liste swoich urzadzen.

Jacek obiecal, ze umiesci ja w osobnym watku.

Uzywam kazdego z nich kazdego dnia.

Zastosowania sa bardzo rozne, a z uwagi na to, ze staram sie uciekac jak moge przed schematami, raz na kilka miesiecy zmieniam set startowy.

Przykro mi, ale to najbardziej rzetelna odpowiedz na twoje pytanie.

Moze zadaj bardziej szcegolowe? Co?

Chetnie odpowiem jak to wyglada w tym momencie.

M
  3. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Marcin zmienił zdanie i sam wrzuci listę :cool:
  4. Rafaell Użytkownik

Mógłbyś wymienić jakieś dobre pluginy do których nie ma zastrzeżeń że na porządnych odsłuchach (choćby Twoich Lipińskiego) się nie będą kopały z nagrywanymi porządnym mikrofonem instrumentami.Ja rozumiem ze ma być tanio i pluginy są trendy.
  5. marcin.bors gość specjalny

Witaj!

Z firm ktorych produkty wyraznie wyrozniaja sie moim zdaniem na rynku wtyczek wymienilbym URS, Brainworx, Abbey Road oraz niektore pugzy Softube.

Podoba mi sie rowniez idea UAD-a.
    Dzidzia lubi to.
  6. Rafaell Użytkownik

Czasem zostaje się tylko ze słuchawkami, musisz np. w terenie zrobić wszystko tip top; jakie słuchawki używasz i czego Ci w nich brakuje np. w porównaniu do Lipinskiego a może w jakiś innych aspektach?
  7. marcin.bors gość specjalny

Nie uzywam sluchawek. Zawsze zabieram ze soba glosniki lub prosze o NS10.
  8. marcin.bors gość specjalny

Ale lubie (prosze sie nie smiac) AKG 271.
  9. konop_tnt Stały Użytkownik

DAW:
    Cubase
    Nie ma śmiechu, znam gościa co też je ma i lubi ;)
  10. Rafaell Użytkownik

I czego Ci w nich brakuje?
  11. marcin.bors gość specjalny

W stosunku do glosnikow LS, wszystkim sluchawkom brakuje w zasadzie wszystkiego.

Wiem, brzmi to nieco arogancko, ale niestety tak uwazam.
  12. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Witaj Marcin. To co napisałeś to fakty, poparte Twoim doświadczeniem, więc wątpię żeby ktoś z tego forum odebrał Twoje słowa jako aroganckie. Wszyscy którzy cenią to co robisz na pewno chcą się jak najwięcej nauczyć.
    Ja jestem fanem Twoich ostatnich produkcji. Jak już spodobały mi się Muchy, których normalnie nie trawiłem to musi być nieźle ;)
  13. marcin.bors gość specjalny

Dziekuje. Bardzo sie staram abym mogl wam wszystkim pomoc.

Badz co badz brak przeplywu informacji i wymiany doswiadczeniami jest dla mnie zupelnie niezrozumiala cecha naszego rynku.

Podobnie jak wrogosc wobec zwolennikow odmiennych rozwiazan i osob zwiazanych z innymi srodowiskami niz nasze wlasne.

Nie sadzisz?
    Lex oraz bszczesny lubią to.
  14. pc7194 Użytkownik

DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Witam Marcinie.
    Bardzo bardzo się cieszę że udało się Jackowi zaprosić Cię na nasze forum. To niesamowite, że człowiek z takim doświadczeniem i wiedzą jak Ty tak szczerze i z zaangażowaniem odpowiada na nasze pytania.
    Naprawdę uważam, że to tylko świadczy o Twojej wielości i profesjonalizmie.
    Ja również jestem fanem Twoich realizacji i wiem, że płyty opatrzone Twoim nazwiskiem są warte kupienia i słuchania i uczenia się brzmienia.
    Mam również pytanie do Ciebie, czy miałeś możliwość korzystania z plug-inów SSL`a - Duende. Niektórzy twierdzą, że brzmią bardzo podobnie do cyfrowych stołów SSL`a.
    Jaki jest Twoje zdanie na ten temat ?
    Pozdrawiam bardzo serdecznie
    .
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    przepraszam, że się wtrące - to są dokładnie te same algorytmy co w cyfrowych mikserach SSL
  16. marcin.bors gość specjalny

Niestety nie mialem okazji pracowac na Duende.
  17. RNR Użytkownik

Twoja lista sprzętu jest bardzo długa i pierwsza odpowiedź również wg mnie była jak najbardziej rzetelna bo rzeczywiście ciężko byłoby o wszystkim opowiedzieć :), więc dorzucę pytanie o te elementy, które ja też mam (chociaż to chyba same najtańsze ;). Pytanie: do czego są one dla Ciebie przydatne, jakie są ich niestandardowe zastosowania w Twojej pracy i do czego mógłbyś je polecić :)? I skoro było pytanie o wtyczki imitujące stoły SSL, to ciekawi mnie co myślisz o wersji Wavesa? dzieki

Sennheiser MD 421
    Shure SM57
    DBX 160A Compressor
    Alesis RA 300
    PSP MasterComp
    Abbey Road Mastering Pack
    BFD 2.0
  18. marcin.bors gość specjalny

Cena nie gra roli, liczy sie tylko i wylacznie dobor narzedzia do wykonywanej pracy.

1. MD 421 - na pewno klasyczna barwa tomow, wzmacniacz basowy i gitarowy, czasami wokale
    2. SM 57 - caloksztalt - z ciekawostek - nagralem 80% wokali na "Opherafolie" Pogodna i bodajze dwa wokale na plycie "Unisexblues" Shurem 545 - czyli starsza odmiana 57
    3. 160A - znakomity do szybkich i zwartych gitar basowych (nalezy jednak uwazac, potrafi, skubaniec, wyskalpowac najnizsze pasma) - lubie go rowniez do gitar a la 1987
    4. RA 300 - napedzala mi Mixcubesy Avantone'a - w chwili obecnej ich nie uzywam, wiec bezrobotna
    5. PSP - doskonaly plug in, chociaz wymagajacy zarowno od obslugujacego jak i procesora - zastosowania wszelakie - od wokalu po sume
    6. Mastering Pack - bardzo lubie ten korektor, zwlaszcza z uwagi na mozliwosc uzyskania przedziwnych ksztaltow filtrow - poczytaj o tej funkcji w instrukcji
    7. BFD 2.0 - mam od miesiaca wiec wrazenia moga okazac sie mylne - najczesciej uzywam jednaj probki stopy do efektow specjalnych, l;ubie tez funkcje obnizania stroju o oktawe

Pzdr

M
    Dzidzia lubi to.

Share This Page