1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Uad-2 z PT HD - czy kupowac?

Dyskusja w dziale 'Pluginy' rozpoczęta przez jacko, 18 Styczeń 2010.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    jak to dobrze dac sobie czasu przed zakupami - biorac Waves Gold 7 bede mial w nim H-Comp, ktory podobno jest jeszcze lepszy od CLA w kwestii zachowania transjentow... a zaczalem ud UAD :)
  2. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    no może tak i być.
    wprawdzie reaper jest 64 bitowy, ale wtyczki...
    chociaż nie ja mam świeżutkie squad 64bitowe, jeszcze gorące ;-)
    ale nie ukrywam że chyba lepiej było testować nowy komp na znanym systemie czyli 32bit xp, choć to też już leciwy staruszek
    a tak mam za dużo niewiadomych, bo wszystko nowe, z reaperem włącznie
  3. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    no czas jak najbardziej, człowiek zwykle ma gorącą głowę, a tu trzeba rozwagi na każdą wydaną złotówkę
    a najlepiej wszystko jeszcze przetestować przed zakupem

jeśli chodzi o UAD-a to z tabelki wynika że mogę zapiąć 24 pultec-i w 44,1 w mono
    a psp consle zapiąłem 120
    czyli nie jest tak różowo jak myślałem, i tak jak Jarek pisał że solo to jednak mało w porównaniu z mocą dzisiejszych komputerów
    z drugiej strony na UAD quad bym się nie szarpnął, bo naprawdę za takie pieniądze można myśleć o mac pro
    za 7,5 tys można coś wyrwać na 8 rdzeniach, a kto wie czy jeszcze na jakieś wtyczki by nie zostało parę złotych
    w UAD quad odpalę 96 rzeczonych pulteqów to i tak ciągle mniej niż odpaliłem na swoim komputerze

a więc powrót do kwestii czy warto mieć go dla wtyczek to raz
    dwa to jako dopalenie mocnego komputera, 24 wtyczki przy 120 to niewiele, ale może ich właśnie kiedyś braknąć, albo natywnie odpalić tylko 90 żeby nie martwić się o dogranie czegoś
    trzecia sprawa to to o czym już wspominałem, mniej boli jeśli wydam pieniądze na coś, czego nie można ściągnąć za darmo
    łatwiej też w razie czego takie dsp sprzedać "to UAD, przecież to jest to magiczne coś co sprawi że zabrzmi każdy miks", niż sprzedać same wtyczki
  4. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    a tak swoją drogą to chyba skończyła się promocja na UAD-a w MBS
    jeszcze niedawno UAD2 solo był za 1400zł z groszami, a teraz prawie 2600zł
  5. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    W Reaperze istnieje coś takiego jak konwersja częstotliwości próbkowania w czasie rzeczywistym i na to trzeba zwrócić uwagę. Mianowicie, jeśli ślady są nagrane w 44,1 lub tak ustawiona jest częstotliwość próbkowania projektu (plik - project settings) a w tym samym czasie sterownik jest ustawiony na 88,2 to podczas odtwarzania Reaper konwertuje w czasie rzeczywistym zabierając część mocy obliczeniowej procesora, wtedy w pomiarze schodzi więcej CPU niż wynika z zajętości wtyczek (do wyboru jest 6 róznych algorytmów konwersji które w różnym stopniu zajmują procesor). Niemniej dzięki temu mechanizmowi, można nagrać ślady w 88,2, zrobić miks w 44,1m żeby nie brakło mocy, następnie zrobić zgranie miksu w 88,2, wtedy zgrywka idzie w tempie 0,5 czasu rzeczywistego, ale wszystkie wtyczki działają w 88,2.

Byćmoże ustawiłeś projekt na 88,2 a sterownik na 44,1 lub odwrotnie i dlatego tracisz moc obliczeniową Lex.
    jaca oraz Lex lubią to.
  6. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Marcin,ale to ma jedna wade,slyszysz co innego a miks koncowy gra inaczej:)
  7. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Lex,ty liczysz tylko cene karty,ok 6 tys za Quada,a gdzie wtyczki,kazda za ok 250$.Ja za ok 60$ kupilem OldTimera,za 82$ Squada(nawet po normalnej cenie i tak sie oplaca),za niecale 500$ prawie caly pakiet Masseya i uwazam,ze to naprawde jest wypas,jesli nagranie nie brzmi to na pewno nie z powodu braku narzedzi do kreowania miksu.Kupowanie UAD2 i pakietow PSP,Waves czy Sonnox to chyba przesada,lista w PT jest dluga jak papier toaletowy,a w niczym to nie czyni miksu lepszym,efekt jest taki,ze czlowiek szuka czegos i gubi sie w ilosci a tak naprawde nie skupia sie na istocie sprawy jaka jest niezle grajacy miks.:)
  8. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    Wielkie dzięki Marcin że zwróciłeś mi na to uwagę. To kolejna rzecz która pewnie spodoba mi się w Reaperze, tylko trzeba być jej świadomym, a ja nie byłem ;-)
    Nie sprawdzałem próbkowania śladów, wrzucałem co miałem pod ręką, natomiast dziwiłem się że nie pyta mnie o zamianę, jak to najczęściej jest w cubase. Uznałem że albo mam farta, albo reaper robi to za mnie, co mi się spodobało, natomiast tok myślenia nie poszedł dalej, że to będzie mnie kosztowało dodatkową moc.
  9. JoachimK moderator globalny

Pomijając istotę dyskusji mała uwaga: moim zdaniem niektórych wtyczek nie naleźy używać sporo w miksie, symulacje pultec są tego przykładem. Tego typu korektory lubią "wyciągać" ślad na wierzch miksu, co będzie skutkowało odwrotnym efektem do zamierzonego (zły balans, plan itp.). Jakoś nie widzę na miksie więcej niż kilku pultec, niezależnie od materiału, ilości ścieżek, zastosowanych instrumentów itd. ;-)
    jaca lubi to.
  10. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    tu nie chodziło o konkretną wtyczkę, nie ma natomiast psp na uad-a, a musiałem do czegoś porównać, myślę że pultec pi razy dzwi podobnie obciąża procesor dsp co psp procesor intela
    tym razem nie chodziło mi ani o jakość, ani zastosowanie, jedynie ilość i moc procesorów
    no i z porównania wyszło mi że nawet uad quad jest o wiele słabszy od C2Q, a kosztuje tyle że kupił bym pewnie 8 rdzeniowego mac pro, a na pewno 4 rdzeniowego
  11. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    nie no do porównań wziąłem samą cenę karty, przyrównując ją do ceny komputera, w przypadku uad2 quad= mac pro 2x2 lub nawet 2x4, moc takiego urządzenia będzie o wiele większa niż uad-a
    co do wtyczek czy to natywnie czy na dsp to i tak dobre wtyczki kosztują

zgadzam się z Tobą że jak się ma za dużo narzędzi to tez nie jest dobrze, zabija to kreatywność no i faktycznie może powodować pewne zagubienie się
    zwłaszcza jak się przy tym posadzi kogoś dla kogo to wszystko są nowe narzędzia
    natomiast teraz moje zadanie polega na znalezieniu jak najlepszych narzędzi przy jednoczesnym zminimalizowaniu kosztów, ot czyste podejście biznesowe ;-)
    ale do tego trzeba rozważyć dużo opcji żeby wybrać najlepsze, opierając się na dotychczasowym doświadczeniu oraz testując nowe narzędzia
    a także słuchając opinii innych osób,
    za które i Wam, i Jackowi (za to że udostępnił nam platformę wymiany informacji) dziękuję :)
  12. JoachimK moderator globalny

Nie wiem, jak to w przeliczyć na MIPS-y ;-) niemniej UAD Pultec, szczególnie w wersji Pro nie jest znowu taką lekką wtyczką, jak na UAD, szczególnie, jeśli brać pod uwagę UAD1 (co nie znaczy, że nie ma gorszych, np. taki kompresor 33609 - z tym już jest gorzej...)
  13. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    jarku to jasne, ze różnica jest, aczkolwiek nie nazwałbym jej drastyczna. Jakość góry jest najbardziej odczuwalna, ale jakość, nie jest to głośniejsze jakieś pasmo, czy inne zachowanie całego miksu w ogóle. Po prostu po zgraniu w 88.2 góra jest znacznie przyjemniejsza i "lżejsza". Będąc świadomym tej różnicy można skorzystać z tej funkcji, aczkolwiek nie jest się przecież na nią skazanym :) Mi swojego czasu bardzo się przydała, bo rejestracja śladów w 88.2 dawała konkretne korzyści w brzmieniu, ale nie miałem dość mocy obliczeniowej (a wszystkie pluginy mam natywne), żeby zmiksować ten materiał w 88.2. Wtedy z pomocą przyszedł resampling w czasie rzeczywistym. Oczywiście to jest półśrodek i nigdy nie nazwę tego pełnowartościową metodą pracy. Jest to kompromis.
  14. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    no w sumie mógłbym jeszcze odpalić pulteka z T-racks, ale już mi się nie chciało więc wykorzystałem to co już testowałem czyli psp ;-)
  15. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    trzeba zrobic test na Waves CLA i porwnac wyniki do ilosci pluginow 1176 oraz LA2A z UAD
    to bedzie sensowne porownanie, bo bedzie to test pluginow spelniajacych te same funkcje
  16. Lex Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Manager
    no to dobry pomysł na bezpośrednie porównanie,
    ja jak znajdę czas to może zrobię test t-rackS fairchilda bo ma swoje odpowiedniki w UAD
    a co do CLA to pewnie poczekam aż Jacek będzie testował [IMG]
  17. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Sprobuj odpalic je w 44.1 :)
    nie bedzie ich 180, bedzie nawet mniej niz 90!!!
    one chyba zawsze pracuja w czestotliwosci probkowania 88.2/96, a wenetrzna konwersja czestotliwosci konieczna przy 44.1/48 tez zjada troszke mocy
  18. jarektoifl Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Masz racje nawet nie myslalem,ze taki efekt bedzie,odpalilem 17 sladow z piecioma roznymi PSP Squad-85 EQ,Przy 18 sladzie z 5 EQ powiesilem komputer na amen,nawet nie zadzialal Cmd alt Esc.Chopcy z PSP pisali ze w 44.1 te EQ dzialaja wewnetrznie z nadprobkowaniem a przy 88.2kHz to sie wylacza,ale w 44 nie brzmi to tak jak w 88 a wyzszej czestotliwosci jest bardziej stabilnie.:)
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Poniewaz mam juz UAD, stwierdzam, ze jednak zgadzam sie z ta opinia!

Z tym sie nie zgadzam!
    ----------------------------

Piszac w temacie - UAD chodzi z Pro Toolsem HD TDM bardzo dobrze. Tak samo z HD Native.
    markmix oraz sqby lubią to.

Share This Page