1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Użycie filtru dolno / górno przepustowego.

Dyskusja w dziale 'Miks i mastering' rozpoczęta przez Espoir, 16 Listopad 2011.

1. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
    Mam bardzo nurtujące mnie pytanie.

Przyjmuje się, że w naszych utworach wycina się wszystko co znajduje się poniżej 30Hz i powyżej 18kHz, a przynajmniej jeżeli nie chcemy zostawiać dźwięków znajdujących się tam.

Stąd rodzi się moje pytanie. Czy mam zapinać filtr podczas miksu, np osobno na wokal i osobno na podkład, czy może powinienem robić to już mając gotowy jeden plik stereo?
  2. miszaxxx Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Reaper
    Albo ja źle zrozumiałem, albo co ma jedno do drugiego?
  3. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

nie bardzo widze zwiazek pierwszego z drugim.

co do kompresora to chyba nie da sie jednoznacznie odpowiedziec na zadane pytanie.

wszystko zalezy co chcesz uzyskac za efekt.

mozesz uzywac osobno kompresor na sladach lub grupach sladow i na sumie jesli taki jest zamysl i potrzeba.

zaleznie od wokalisty/wokalistki (i gatunku) z reguly uzywam kompresji przynajmniej na grupie wokali (jesli mam kilka sladow).

zgaduje ze "podklad" to jest jakas gotowa forma ktora dostajesz zeby dograc wokal? jesli tak jest to musisz samemu ocenic czy przypadkiem ten "podklad" nie jest juz tak sprasowany, ze uzycie kolejnego kompresora zniszczy go zupelnie.

W uproszczeniu wyszedlbym z zalozeniu, ze im bardziej "surowy" podklad tym bardziej mozesz uzyc kompresora zeby skleic wokal z podkladem. Aczkolwiek przekroj podkladow, ktore ja dostaje jest tak szerokie (w sensie sprasowania lub jego braku) ze ciezko stwierdzic :)
  4. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
    @masterogphysicalchemistry dzięki za odpowiedź, najbardziej mnie nakierowała. W sumie nie pomyślałem o tym, że wszystkie dźwięki, instrumenty itd sklejone w jeden plik audio, mogą już taki kompresor mieć zaaplikowany, więc stąd odpowiedź na moje pytanie, że pozostaje mi wpinać go na wokale. I znów wychodzi zasada, że wszystko robi się na słuch.

Krótko, zwięźle i na temat. Dzięki wielkie za pomoc :)
  5. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Albo coś mi umknęło, albo odpowiedź mastera jest na zupełnie inny temat niż pytanie, i co ciekawe autor pytania za ta odpowiedź dziękuje i twierdzi że rozwiewa jego wątpliwości. Czego brakuje w ten układance??
  6. Igor Aktywny Użytkownik

Zawód:
    trener, realizator
    DAW:
    Pro Tools
    Odniosłem podobne wrażenie. Espoir pyta o filtry, dostaje odpowiedź o kompresji i wszyscy są zadowoleni. "Króko, zwięźle i (nie) na temat."
    Niezły cyrk...
  7. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
    Chyba nie ma znaczenia czy chodzi o kompresję, czy o filtr, bo zasada będzie tutaj taka sama. Skoro mój bit już pewnie ma zarówno filtr i kompresor zaaplikowany, to będę ich używał tylko do wokalu, więc tak czy siak tamta odpowiedź mnie zadowoliła.

Przepraszam za wszelki bałagan, trudno mi się jeszcze we wszystkim połapać, za dużo wiedzy jednocześnie. :)
  8. masterofphysicalchemistry Aktywny Użytkownik

Marcin i Igor - odpowiedz jest na na temat, gdyz autor edytowal swoj post ktory w skrocie brzmial: "skoro obcinamy czestotliwosci w miksie ponizej 30Hz i powyzej 18kHz to czy mam uzywac kompresora na sciezkach wokalu i podkladu osobno czy na sumie". Stad moja odpowiedz, ze nie widze zwiazku miedzy jednym i drugim oraz jej ciag dalszy :)

Przy edycji postow warto zostawic i np skreslic poprzednia czesc bo potem wychodza takie kwiatki, ze odpowiedzi maja sie nijak do pytania :]

Marcin czy ty mnie podejrzewasz, ze odpowiadam na posta w stanie "lekkim"? ;)
  9. Espoir Użytkownik

Zawód:
    Student
    DAW:
    Adobe Audition
    To fakt, zmieniłem posta ale bardzo szybko po jego napisaniu. Myślałem, że nikt nie zdążył jeszcze go przeczytać.
    Jeszcze raz przepraszam, za bałagan :)

Share This Page