1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Tyczka na statywie z podporą

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Pawel Walentynski, 26 Wrzesień 2011.

1. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    Witam, nagrywam tyczką z shotgun majkiem siedzącą pare i jedyne co przez bitą godzine nagrania musze robić to skręcać boom to w lewo to w prawo. Myślałem żeby oprzeć tyczke i przenieść jej ciężar na tripod..znalazłem coś co mnie interesuje na stanowym ebayu ale drogo i daleko.. Wygląda to na 20zl w porywach tylko brakuje mi słowa klucza..wiecie może gdzie to kupić w PL? U wędkarzy są pewne opcje ale nie wyglądają na wytrzymałe..

http://shop.ebay.pl/i.html?_nkw=boo...e stand&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

Pozdrawiam
  2. Funk You Użytkownik

Zawód:
    recording/mix engineer, boom operator
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Odsylam do tematu:
    http://www.dzwiek.org/threads/jaka-długa-tyczka.8093/

Luke rekomenduje tam boom boya, którego Ty też znalazleś

Ja fiksuje tyczkę za pomocą uchwytu Manfrotto na statywie oświetleniowym:
    http://fotozakupy.pl/statyw-oswietleniowy/manfrotto-boom-clamp-przegub-z-regulacja-pivot,14653s

Uchwyt jest na rurę 35mm (ja używam tyczek Ambienta, które mają właśnie taką średnicę). Co prawda z ruszaniem prawo-lewo bedzie Ci łatwiej z boom-boyem (tak mi się wydaje). Ale musisz tez pomyśleć o przeciwwadze jeśli planujesz długie ramię, a poza tym nie wiem co z precyzją w ruchach przy takim wysięgu oraz z ewentualnym przenoszeniem się drgań na mikrofon przy takich operacjach...
  3. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku
    w Polsce taniego boomboya chyba nie dostane..uchwyt Manfrotto też drogi, nie mówiąc o rozmiarze..pozostaje siłownia i trening wytrzymałościowy:)) Ja i moje zwiotczałe muskuły czekaliśmy na taki pretekst:))

pozdr
  4. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    2 majki na tyczke, tyczke na c standzie od swiatelka porzyczyc razem z gobo i krokodylem i po sprawie. Bo nawet na boom boyu jak bedziesz wachal w lewo i wprao to i tak bedzie to BAARDZO slyszalne. Boomboy jest wylacznie do statycznych ujec. ZERO ruchu.

sorry ze tak pozno i tak krotko, mam taki maly deadline z otwarciem studia ;)
  5. Pawel Walentynski Użytkownik

Zawód:
    realizator dźwięku

nic sie nie stalo..mamy nadzieje że wszystko idzie gładko.
    dzisiaj przyszlo mi walczyć na statywie..w zeszly piątek wytrącilem sobie bark dość drastycznie i do dzis nie za bardzo moge jeszcze ruszac ręką...do pracy trzeba bylo sie zjawić więc co zrobiłem..ściągnąłem gumki z jednego z tych tanich chinskich shotgun mic supporterow i zamiast mikrofonu wetknąłem w to tyczke..udalo sie robic przejscia z osoby do osoby bezszelestnie:) pewnym wyuczonym w praniu sposobem no i zdało to egzamin. Ciekawe tylko jak długo wytrzyma mi ten tani statyw..pooki co do przodu :)
  6. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
  7. Funk You Użytkownik

Zawód:
    recording/mix engineer, boom operator
    DAW:
    Logic, Pro Tools
    Moj zestaw: tyczka Ambient 5.6 m, tradycyjny statyw oświetleniowy z uchwytem regulowanym Manfrotto Super Boom Pivot Clamp + przeciwaga.

Załączone Pliki:

• tyka.jpg
      tyka.jpg
      File size:
      137.7 KB
      Wyświetlenia:
      16

Share This Page