1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Trzaski przy używaniu "na żywo" dwóch VSTi

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez qba1992, 20 Sierpień 2011.

1. qba1992 Początkujący

Witam.

Napotkałem dziś pewien problem. Mianowicie grałem na klawiszu używając dwóch VSTi (Ivory i Omnisphere). Jednak od czasu do czasu słychać trzaski podczas gry jak również podczas odtwarzania nagranych dwóch scieżek MIDI. I teraz zastanawiam się czy jest to wina komputera (Core 2 Duo 2,66 GHz, 2GB ddr2 RAM), ustawień, czy mojego nowo-nabytego interfejsu Roland QUAD CAPTURE.O tyle sprawa wygląda dziwnie ze wskaźnik "ASIO Time Usage" jest cały czas na bardzo niskim poziomie a jedynie podczas tych trzasków zapala się czerwona lampka powyżej (niebieski wskaźnik nadal na tym samym poziomie.

Poniżej zamieszczam próbke nagrania z owymi trzaskami i print screen wskaźnika ASIO Time Usage.

Proszę o pomoc ! :(

Załączone Pliki:

2. jaca Stały Użytkownik

wlaśnie z tym walczyłem ostatnio:)
    za wolne dyski
    powłączane oszczedzania proca w biosie czy systemie
    coś z ramem
    pech:)

rady:
    defragmentacja systemowego dysku regularna, broń boże dysku audio czy z samplami.
    koledze pomogło odchaczenie czegos tam ale to w wersji5.5 minimum dopiero jest

ja sobie pomogłem instalując reapera :) żadnych trzasków przy 60 % ...o dziwo Cubase też zaczął lepiej chulać jednak nie na tyle dobrze aby mnie zadowolić :)
  3. andrzej887 Początkujący

Zwiększ minimalnie latencję , i napisz czy to rozwiązało problem .
  4. qba1992 Początkujący

Niestety w Reaperze mam to samo..... :///
  5. qba1992 Początkujący

Zwiększenie latencji pomogło ale żeby wyeliminować całkowicie problem to latencja musi być ustawiona na na tyle dużą wartość ze jest znacząco wyczuwalna...:(
  6. jaca Stały Użytkownik

usb, sterowniki...
  7. qba1992 Początkujący

a zwiększenie pamięci RAM może poprawić sytuację ??
  8. jaca Stały Użytkownik

Moze
    Plik wymiany na stałą wrtość. i obadaj w menedzerze ile pamieci masz wolnej
    .
  9. qba1992 Początkujący

A czemu nie defragmentować pozostałych dysków z samplami itp. ? Nie zwiększy to szybkości dostępu do tych plików ??
  10. jaca Stały Użytkownik

stanie sie właśnie odwrotnie. tam podobno musi być rozpizdziel jaki dysk sobie sam zrobi. wtedy bedzie miał "po drodze" ;)
  11. miuzikus Użytkownik

Nie chodzi wcale o RAM, plik wymiany - tylko właśnie o latencję ASIO w połączeniu ze sterownikami, czy też rodzajem karty (USB, PCI).

Z moich doświadczeń grania w czasie rzeczywistym przez MIDI wynika, że im gęściej grasz tym większą latencję musisz ustawić (żeby nie było zniekształceń). U mnie na PCI 128 sampli opóźnienia ASIO daje radę, chociaż są lekkie "pyki".
    P.S. tylko nie rozumiem dlaczego przy odtwarzaniu też jest ten problem - czy nagrywasz ścieżkę do WAVa - a nie w MIDI?
  12. qba1992 Początkujący

No wlasnie. Nagrywam scieżki MIDI i trzaski sie pojawiają. Co wiecej pojawiają sie w różnych miejscach (raz odtwarzam - trzaska w innym niz za drugim odtworzeniem np.) A więc działa to tak jakby sygnał z nagranej wczesniej scieżki MIDI był traktowany jak sygnał z klawiatury midi wiec na to samo wychodzi.
  13. miuzikus Użytkownik

No to musisz zobaczyć na jakiej latencji Ci się w miarę dobrze gra w realu, a przy odtwarzaniu ustawiać większą (1024 sample). Przy większej latencji nie powinno być problemu z odtwarzaniem.
  14. qba1992 Początkujący

Dzisiaj zauważyłem kolejną "właściwość" mojego problemu.
    Uruchomiłem Cubase 5 (pusta sesja) i odpaliłem znowu te same VSTi z dokładnie tymi samymi ustawieniami. O dziwo nie było kompletnie żadnych trzasków. Waliłem w klawiaturę jak głupi z wciśniętym pedałem i nie usłyszałem ani trzasków ani nie zobaczyłem tych czerwonych peaków. Chciałem sprawdzić jak będzie wyglądała sprawa z 3 VSTi jednocześnie xD. Włączyłem Superior Drummer 2 no i wtedy podczas grania 3 VSTi zaczęły się trzaski. Nie byłoby może w tym nic dziwnego gdyby nie fakt ze po wyłączeniu SD 2 (całkowicie usunąłem go z listy VST, usunąłem wszystkie ścieżki) podczas grania znowu na dwoch wtyczkach (omnisphere i ivory) pojawiły się znowu, gęste i głośne trzaski. Nie wiem co o tym myśleć :)
  15. AKYSZ Stały Użytkownik

ja miałem coś podobnego na laptopie. wyłączenie internetu radiowego pomogło, bo momentami pobierał ogromne ilości RAM-u. Sprawdź obciązenie komputera podczas pracy na programach i przypomnij sobie czy czegoś w międzyczasie nie odpalałeś, np. skanowania, czy pobieranie z netu itp.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. asio time usage