1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Trening sluchu - czy ktos to robi?

Dyskusja w dziale 'Nagrania i edycja' rozpoczęta przez jacko, 20 Listopad 2007.

1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Czasem zaskakujace jest to jak niektorzy ludzie miksujacy muzyke maja klopoty z okreslaniem poszczegolnych pasm. Czasami podbity srodek nazywany jest natarczywa gora, czasami najwyzsza gora jest podbijana w miksie z zamiarem uzyskania "przebijalnosci" w miksie, czasami zdarzaja sie rockowe miksy z kompletnie wycietym pasmem 100-200Hz i narzekaniem, ze brzmi zimno i "cyfrowo" i ze to wina sprzetu.

Nie ma nic wazniejszego od treningu sluchu, wszedzie dookola widac dowody na to, ze nie sprzet, tylko wlasnie czlowiek i jego zdolnosci percepcji sluchowej maja znaczenie dla dobrego brzmienia miksu - dlaczego wiec tak malo osob to robi?
  2. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Odp: Trening sluchu - czy ktos to robi?

Ja trenuję czasem uszy,i ogólnie o nie dbam (chociaż pracując przy live zbyt się nie da...).
    Poza tym często stroje się podczas pracy białym szumem jeśli przestaje dokładnie słyszeć miks.
  3. dejote Użytkownik

Zawód:

PS : Dlaczego umieściłeś to w dziale "komputery,interfajsy,oprogramowanie" ? :]
  4. dejote Użytkownik

Zawód:

W ogóle JAcku - to w jaki sposób trenujesz słuch ?
  5. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools

Najprostszy sposób trenowania słuchu to:
    2 źródła sygnału: biały szum oraz jakaś w miare wyrównana pełnopasmowa muzyka - w zasadzie cokolwiek - podejrzewam, że nawet dość wdzięczny byłby dobrze zmiksowany i zmasterowany utwór pop.
    Do tego graficzny korektor tercjowy oraz kolega, który wycina jakieś losowo wybrane pasmo - najpierw oktawami, następnie tercjami. Minimum cwiczenia raz na jakiś czas naprawde wiele daje.
  6. dejote Użytkownik

Zawód:

Tak, robię to w dość podobny sposób :)
  7. Ziober Użytkownik

Czemu uzywacie szumu bialego zamiast rozowego? Przeciez ten pierwszy ma kompletnie niemuzyczny charakter. No chyba ze o to chodzi, ale zamiast takiego resetu, to ja chyba wole przerwe... ;)
  8. Burny Użytkownik

Zawód:
    Wózkowy
    Siemka.
    Napiszcie coś więcej o wykorzystywaniu białego szumu. Jak przebiega w Waszym przypadku taki reset szumem?
    Hej!
  9. fabian Użytkownik

Zawód:
    technolog
    dla mnie tez bialy szum to kwestia dyskusyjna.. rozowy to rozumiem, w koncu on posiada charakterystyke - wyrownanie pasm do ktorych zmierzamy.. chetnie poslucham zdania na ten temat..
  10. Sempoo Stały Użytkownik

Zawód:
    zealirator wdzięku
    DAW:
    Adobe Audition, Reaper
    Nie no o czywiście, że chodzi o różowy - ma spadek 3dB na oktawę, sumując 100 utworów popowych otrzymamy miazgę do różowego zbliżoną - Voxengo SPAN, analizator widma - ma regulowaną korekcję spadku energii pasma - właśnie po to, aby szum rózowy był linią prostą, wtedy szybko można stwierdzić wraz z uszami, co w miksie jest nie tak pasmowo.
  11. Dead Pre$ident Początkujący

A są jeszcze jakieś inne sposoby na trenowanie słuchu? Takie, które można samemu wykonywać.
  12. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
  13. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Ja lubię słuchać dźwięki otoczenia, skupiać na codziennych dźwiękach "życia", one zawsze brzmią tak samo i stanowią całkiem dobry punkt odniesienia. Szum różowy, czy biały w moim odczuciu bardziej ogłupia słuch niż pomaga w treningu z racji na szybkie adaptowanie się słuchu do szumów. W skrajnych przypadkach może pomóc, ale wydaje mi się to zbyt mało precyzyjną metodą treningową. Najwięcej daje praca przy strojeniu systemów monitorowych, szybko można się nauczyc rozpoznawać pasma, ale jesli chodzi o trenowanie umiejętności miksowania w sposób zrównoważony pasmowo to chyba tylko ciągłe słuchanie, odpoczywanie i analizowanie różnic pomiędzy miksami aż do upadłego daje najlepsze rezultaty :)
    Igor lubi to.
  14. leokos80 Użytkownik

DAW:
    Reaper
    Jakiś czas temu zacząłem przygodę z strojeniem pianin i fortepianów, i powiem, że to jest bardzo dobre ćwiczenie słuchu. Wyraźnie da się odczuć składowe każdego dźwięku. Jestem już na etapie słyszenia różnic barwowych, np. jak jakaś struna jest wymieniana, lub np. "zepsuta" przez czas i najnormalnie w świecie już nie wydaje alikwotów. Jest głucha i nie brzmi. Barwa też może nie stroić. Trudności również są przy wysokich dźwiękach oktawy czterokreślnej (ok 2 - 2.5 hz) no i samego dołu. Fantastyczna sprawa. Jeśli tylko macie możliwość spróbujcie się "zaprzyjaźnić" z jakimś stroicielem.

pozdrawiam
  15. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Ja uzywam zestawu cd dla treningu słuchu, rozne ćwiczenia są na tych cd, od słuchania rożnych frekwencji, rożnych instrumentów po utworu muzyczne. Niestety cd skopiowalem od kolegi i nie wiem jaki tytuł jest. cały kurs jest na 7cd i po angielsku.

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. trening słuchu co daje

,
  2. sposob na trening sluchu

,
  3. jak nastroic system do szumu bialego