1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Transparentne kable XLR

Dyskusja w dziale 'Kącik Gitarzysty - dyskusje o gitarach, efektach i' rozpoczęta przez Andy, 26 Marzec 2011.

1. Andy Aktywny Użytkownik

Posty przeniesione z innego wątku z działu "Sprzedam", dotyczyło sprzedaży drogich przewodów i oto co z tego wyniknęło...

czemu ja nie kumam tej ceny ?
  2. Waldorff Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Żonaty :)
    Ja kumam... byłem "po tamtej stronie", ale wiele lat temu opamiętałem się i poszedłem na odwyk :)
    Po tym detoksie wiele rzeczy zaistniało w innym (realnym) wymiarze :)
  3. aldi Guest

Ale te kable są ze srebra?
  4. Andy Aktywny Użytkownik

Waldorff mówisz o stronie "audiofilskiej" ?
    z moich doświadczeń: kolega bawił się różnymi kablami (gitara-head) i porównywaliśmy w jakimś tam okresie czasu kable Die Hard vs Monster vs Fulton - na naprawdę dobrym zestawie gitarowym. Z naszych obserwacji różnica była na korzyść Fultona (i ten został do tej pory), ale nie była to jakiś mega przeskok, a różnica cen 50-100-150... powyżej tej kwoty, do tego zastosowania to nie uwierzę w większą różnice, no chyba, że usłyszę - o ja niewierny ! :D
    Oglądałem kiedyś też filmik jak Laboga lansowała swoje kable head-paka... wg mnie jest pewien poziom kabli jaki powinien obowiązywać każdego - krótki, w miarę duży przekrój, porządnie zlutowany i zaizolowany, z dobrym złączem - w inne magiczne cechy nie wierze i tyle. I za inne właściwości dopłacać też nie mam zamiaru nigdy :)
  5. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Złe porównanie.
    W kablach gitarowych impedancja wejściowa jest dużo większa niż w kablach typu interconnect czy nawet w mikrofonowych, przez to jakość gitarowych przewodów ma dużo większy wpływ na brzmienie. Ma to związek o ile się nie myle z pojemnością kabla.
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Tak, zle porownanie, ale... Kabel nie ma impedancji wejsciowej, chodzilo zapewne o impedancje wejsciowa wzmacniacza. Jezeli tak, to impedancja wejsciowa odbiornika nie ma tu wiekszego znaczenia, w przypadku kabla gitarowego wazniejsza jest duza impedancja wyjsciowa zrodla, czyli gitary.
  7. JoachimK moderator globalny

Albo nie zrozumiałem, albo kompletnie pokręciłeś ;)
    Kabel gitarowy ze swoją impedancją, nawet gdyby była ona większa od zwykłego porządnego kabla mikrofonowego, to pikuś w porównaniu do impedancji wejściowej pieca oraz - co ważniejsze - własnej impedancji źródła (czyli instrumentu, jego cewek). Impedancja mikrofonu to kilkaset ohm, impedancja wyjściowa liniowego źródła to max kilkaset ohm, a może być i ułamki ohma; z kolei wejście pieca to setki kohm lub nawet Mohm'y, podczas gdy wejście liniowe w mikserze itp. to rząd 10k, czy 47k. Na kilku metrach długości parę ohmów w lewo czy w prawo nie będzie tu mieć znaczenia. Tu bardziej chodzi o mechaniczne aspekty, żeby przy gięciu nie zmieniała mu się pojemność, bo to może zmieniać brzmienie, czy powodować dodatkowe artefakty.
  8. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    nieno jasne ze chodzilo o impedancje wejsciowa pieca :)
    mialem ciezki dzien i mozg juz nie pracuje jak powinien :) - dzieki!
  9. Rafaell Użytkownik

No dobrze koledzy, np. podczas wojen gitarowych 2010w finale moich kabli gitarowych używali gitarzyści Piotr Restecki, Paweł „Jaworpol” Jaworski i jeszcze jedna osoba. Z ich relacji wynikało że nagle odkrywali te gitary na nowo, jak by im ktoś lepszy instrument podsunął. Myślę że najlepszą rekomendacją jest to że znany muzyk pan W.W. nie oddał ich mi do dziś ani za nie nie zapłacił. To pierwsze może i dobry symptom ale to drugie wk...a
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Impedancja wejsciowa pieca ma o rzad mniejsze znaczenie niz impedancja wyjsciowa gitary!
  11. Rafaell Użytkownik

Dla tego dobre kable nie powinny gitarze przeszkadzać, niby proste mało takich
  12. TMC Użytkownik

Myślę że najlepszą rekomendacją jest to że znany muzyk pan W.W. nie oddał ich mi do dziś ani za nie nie zapłacił. To pierwsze może i dobry symptom ale to drugie wk...a[/quote]
    A ja myślę że Pan Znany Muzyk WW ma cię w dupie bo o twoje kable nie prosił ani nawet nie wie kim jesteś.I to jest świetny znak jego formy mentalnej.A ty tylko bezczelnie posługujesz się tu jego personą żeby zbudować sobie ego. Ktokolwiek jest gotów zapłacić 1700 złotych za metr kabla XLR albo jack, powinien przedyskutować z psychologiem swoje źródła stresu, i dziwię się szczerze że jeszcze nikt z zacnych członków tego forum do tej pory Cię nie wyprostował. Bo nie uważam żeby to było odpowiednie miejsce na reklamę audiovoodoo, a każdy naiwny który podskoczy tu z allegro pomyśli sobie NIE NO PRZECIEŻ JAK NA FORUM REALIZATORÓW GOŚĆ SIĘ REKLAMUJE I NIKT GO NIE BESZTA NO TO NAPEWNO GIT.I co panowie? Nie wstyd trochę?
    D-moll-K lubi to.
  13. AKYSZ Stały Użytkownik

najlepszą formą do sprawdzenia ilości przepływu "audiovoodoo" byłby test powyższych kabli z kablami uznanych marek. może kolega producent podesłałby jakieś próbki, wykresy do dyskusji tutaj? wtedy dyskusja mogłaby być bardziej merytoryczna.
  14. lestek Stały Użytkownik

Zawód:
    Producent muzyczny, inżynier dźwięku
    DAW:
    Pro Tools
    Żenada... Ja już z tym panem dyskutowałem tutaj na forum. To jak walenie głową w beton.

EDIT: mówię oczywiście o producencie kabli.

Pozdrawiam!
  15. Waldorff Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Tak, Andy. Byłem po stronie audiofilskiej...to nie tyle jest CHOROBA co RELIGIA.
    Nie żałuję, bo to był dość ciekawy okres w moim zyciu... aczkolwiek z perspektywy czasu sam się z siebie śmieję.
    W kablach jest IMHO taki przelicznik:
    - do ok.100 zł.za metr - płacisz za jakość i trwałość.
    - powyżej 100 zł. za metr - sam hojnie opłacasz efekt placebo :D
    Ja również nie kwestionuję istnienia kabli DOBRYCH I ZŁYCH - czyli takich które NADAJĄ SIĘ DO UŻYTKU i takich które zaledwie UDAJĄ KABLE.
    Nie mam jednak ochoty na polemikę typu "religia versus teoria/praktyka".
    Niech każdy wierzy w to co chce - jedni słyszą głos Chrystusa, drudzy Allaha, a inni dźwięk kierunkowego kabla lub specjalnych podstawek/izolatorów do przewodów.
  16. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    a inni jak ojciec mojego kumpla slysza roznice w cynie :D tak w CYNIE, nie w cenie :D
  17. Waldorff Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Zasadniczo zamknąłeś temat.
    Pozamiatane :)
    Amen.
  18. Rafaell Użytkownik

Bardzo chętnie pofatyguję się z kablami do testów, bo podsyłać nie zamierzam; później znów czyjeś ego narażę i dowiem się że artystom wszystko należy się za darmo !!! Ale jak płytę ktoś sobie przegra to złodziej. Tak ze Panowie Artyści kij ma dwa końce!

Tak w ogóle to po co ja głupi wszystkie oryginalne płyty tego artysty kupowałem !!!
  19. Rafaell Użytkownik

A ja myślę że Pan Znany Muzyk WW ma cię w dupie bo o twoje kable nie prosił ani nawet nie wie kim jesteś.I to jest świetny znak jego formy mentalnej.A ty tylko bezczelnie posługujesz się tu jego personą żeby zbudować sobie ego. Ktokolwiek jest gotów zapłacić 1700 złotych za metr kabla XLR albo jack, powinien przedyskutować z psychologiem swoje źródła stresu, i dziwię się szczerze że jeszcze nikt z zacnych członków tego forum do tej pory Cię nie wyprostował. Bo nie uważam żeby to było odpowiednie miejsce na reklamę audiovoodoo, a każdy naiwny który podskoczy tu z allegro pomyśli sobie NIE NO PRZECIEŻ JAK NA FORUM REALIZATORÓW GOŚĆ SIĘ REKLAMUJE I NIKT GO NIE BESZTA NO TO NAPEWNO GIT.I co panowie? Nie wstyd trochę?[/quote]

Witam menagera pana W
    Albo do końca tego tygodnia odeślecie mi MOJE KABLE albo zrobię akcję "SKŁADKA NA DZIADKA" Dziadek będzie wk...y
  20. Rafaell Użytkownik

Dla mnie zero w tą, zero w tamta stronę to jednak różnica ale widzę na za wysokie progi trafiłem!

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. kabel xlr

,
  2. przewód xlr

,
  3. jaki przewód do kabla xlr

,
  4. co to jest kabel xlr,
  5. do sprawdzania kabli gitarowych