1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Trackball? Myszka?

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Ziober, 10 Kwiecień 2009.

?

Co górą?

Myszki górą! ilość głosów: 24 64.9%
Trackballe górą. ilość głosów: 13 35.1%
  1. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    Naprawdę jesteś w stanie wytrzymać 12h ciągłej pracy w PT z trackpadem? Z czysto fizyczno-medycznego punktu widzenia to najgorsze rozwiązanie z 3 mysz/trackball/trackpad, bo nie masz praktycznie możliwości spoczynku dłoni, tylko cały czas górne mięśnie przedramienia muszą być napięte utrzymując palce w powietrzu. Na myszy jeszcze teoretycznie można całkowicie rozluźnić dłoń, ale w moim przypadku kończy się to i tak niechcianym wciśnięciem przycisku. Tylko na trackballu dłoń bez napięć spoczywa na wielkiej kulce a przycisk jest pod kciukiem, który może swobodnie się opierać bez przypadkowego wciskania.
  2. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    nie pracuje tyle godzin wiec nie wiem. ale do tej pory robiac wiele innych rzeczy na kompterze nigdy mnie reka nie bolala od gladzika.
  3. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja gladzikiem sie posluguje, ale prawy klawisz myszy plus gladzik to jednak pewien klopot ;)
  4. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

No wiem, ale lewy przycisk z klawiszem albo dwoma wcale nie latwiej ;)
    Na maku mialem mysz logitecha i prawy klawisz zaprogramowany byl na esc, a pod kciukiem byla spacja - edycja blysk, a zmiana narzedzi w pt jeszcze szybsza ;)
  6. abdul Użytkownik

DAW:
    Ableton Live, Logic
    Gladzik reaguje na klikniecie w lewy dolny rog i prawy dolny rog i interpretuje to jako lpm i ppm. nie trzeba juz klikac zadnych commandow ani alt/option :)

Sent from my iPhone using Forum Runner
  7. przemak Przyjaciel dzwiek.org

No moze, ale jednak wole gryzonia ;)
  8. jaca Stały Użytkownik

tez mam mysz dla graczy zaprogramowaną jak mi pasi, jest szybko i wygodnie:)
    teraz chce spróbowac klawiatury bezb. z trackballem i rolką;)

Share This Page