1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Trackball? Myszka?

Dyskusja w dziale 'Komputery, Interfejsy, Oprogramowanie - Mac & PC' rozpoczęta przez Ziober, 10 Kwiecień 2009.

?

Co górą?

Myszki górą! ilość głosów: 24 64.9%
Trackballe górą. ilość głosów: 13 35.1%
  1. Ziober Użytkownik

Witam wszystkich.

Przed paroma dniami zepsula mi sie myszka (wlasciwie to jeszcze dziala, acz dogorywa). Tak wiec musze kupic nowa. Zastanawiam sie, czy ktos z Was korzysta tudziez korzystal z trackballa do pracy na codzien. Stosunkowo czesto widuje takie urzadzenia na zdjeciach z roznych rezyserek. Czy chodzi tylko o to, ze trackball zajmuje malo miejsca, czy za jego uzywaniem przemawiaja jakies inne wzgledy? Bo jesli to tylko kwestia miejsca, to w swoim przypadku nie widze sensu inwestowania w dziwnie wygladajace plastikowe cos z wystajaca kulka... ;) Z drugiej strony, jesli to ma odmienic nie do poznania ergonomie pracy z daw, to moge przebolec swoista smiesznosc tych urzadzen. ;)
  2. skibas Użytkownik

DAW:
    Logic
    dobre pytanie bo od dłuższego czasu też się nad tym zastanawiam więc się podpinam
  3. Oskar Frydrych Użytkownik

Zawód:
    student
    DAW:
    Pro Tools
  4. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    dla mnie mysz w studio to porazka jesli chodzi o ergonomie i precyzje
    odkad przesiadlem sie na Logitech Marble Mouse, a pozniej na Kensington Expert Mouse juz nigdy nie bede uzywal tradycyjnej myszy

ustawianie parametrow pluginow, faderow, etc. jest nieporownywalnie szybsze i bardziej precyzyjne przy uzyciu trackball'a
  5. Z czystej ciekawości Jacku zapytam dlaczego?
  6. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    dlaczego co?
    chodzi dlaczego trackball jest bardziej precyzyjny?
    sam pomysl jak czasami frustrujace jest uzywanie myszy, kiedy czasem musisz ja podniesc trzymajac jednoczesnie przycisk,
    cale ramie musi pracowac przy przesuwaniu myszy, przy trackballu reka wypoczywa caly czas
    wydajnosc i jednoczesnie radosc z pracy wzrasta o 50% kiedy nie masz czegos, co przeszkadza

z reszta ja sobie moge mowic o tym tak jak na inne tematy, a ludzie i tak beda sluchac rad wiekszosci :) w sondzie wiekszosc poleca mysz, wiec mysz jest lepsza -> ciekawe tylko ile osob twierdzacych "mysz gora" dotykalo trackballa dluzej niz przez 15 minut?
  7. BtQ Stały Użytkownik

DAW:
    Pro Tools
    Uzywam myszki więc zaglosowalem na myszkę, jednak chętnie spróbowałbym trackballa - to dość często spotykane rozwiązanie w większych studiach nagrań - jednak zawsze myślałem, że to ze względu na ograniczoną ilość miejsca na konsolecie
  8. Chewie Użytkownik

DAW:
    Samplitude, Sequoia
    a dlaczego nie ma tabletów graficznych w ankiecie?? co to za dyskryminacja...hmm?? u mnie w kolejnosci od uzywanego najczęściej to tablet potem trackball a mysz jak juz naprawde musze...
  9. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    bardzo chcialbym sprobowac czegos takiego - jakiej firmy tablet uzywasz?
  10. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Tablety to tylko jednej warto. Wacom na tym polu bije wszystkich innych. Dopracowali technologię do perfekcji.
  11. skibas Użytkownik

DAW:
    Logic
    Kensington Expert Mouse - 400PLN??????!!!!!!:o
  12. Chewie Użytkownik

DAW:
    Samplitude, Sequoia
    tak to jest WACOM. Najpierw był model bamboo czyli najnizszy ale sie okazał wadliwy wiec zakupiłem z allegro stary juz wycofany model volito II i nie moge narzekac. Troche dziwnie sie tylko na poczatku pracuje na tablecie A5 gdzie przed oczami sa dwa monitory 24" (panoramiczne) ale jak sie człowiek przyzwyczai to jest zacnie... Jesli o mnie chodzi to nie ma lepiej jak tablet:)
  13. Koltun Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    inżynier dźwięku, technik backline
    DAW:
    Cubase, Pro Tools
    Gdyby nie cena Cintiq to byłoby to rozwiązanie rewelacyjne pod względem szybkości dostępu do wszelkich manipulatorów.
  14. dominik.wieczorek Przyjaciel dzwiek.org

Zawód:
    Realizator Dżwięku
    a ja lubie trackpad, dla mnie wygodne, myszka nie umiem nic robic, a z trackballem niewiele mialem doczynienia
    :)
  15. Marcin Szwajcer moderator globalny

Zawód:
    wiadomo
    Heja. Miałem podobne odczucia kiedyś. Używałem TrackBalla, nawet paru modeli włącznie z najwyższym A4tech i po jakmiś czasie nawet szła mi na nim praca, ale jednak nie pasowało mi to urzadzenie zawsze kiedy spociły mi się palce, precyzja wtedy spadała i to mocno. Teraz używam Logitech G5, myszki dla graczy z górnej półki i muszę przyznać że to potwornie precyzyjne i wygodne urządzenie. Do tego mam podkładkę dla graczy. Poprostu wyszedłem z założenia że skoro gracze potrzebuję na prawdę dużej precyzji i ergonomii to i realizatorowi może się taka myszka dobrze przysłużyć. W moim wypadku to zdaje egzamin.

Pozrawiam, Marcin.
  16. słuchawek Początkujący

mógłby ktoś przybliżyć jaki plus ma tablet w pracy z daw? :confused: ja rozumiem, że dla grafika to nieodzowne narzędzie ale w daw? precyzja dość mocno ograniczona rozdzielczością tabletu. w grafice po prostu zoomujesz obraz w daw jakoś tego nie widzę. stawiałbym na dobra mysz lub trackball. tablet pozostanie dla mnie chyba tylko jako narzędzie do 3d czy PS ;)
  17. prostage Początkujący

Jeśli rysujesz dużo krzywych automatyki to pewnie tablet się sprawdzi :)
  18. monsun Użytkownik

Zawód:
    Realizator studio i live
    Uzywałem trackballa przez kilka lat kilku modeli logitecha glownie tych z wyzszej polki, od czasu jak kupilem myszke dla graczy Logitech mx500 z 6,7lat temu nie zamienil bym jej na nic innego, po pierwsze niezawodnosc po drugie wygoda pracy i precyzja. Trackballe maja dwie zasadnicze wady a) mamy cos mechanicznego czyli kulke ktora sprawuje sie dobrze przez moze rok potem zaczynaja sie szyny prowadzace wycierac kulka zaczyna wyskakiwac przeskakiwac haczyc itd b) ta sama kulka i jej prowadnice zbieraja brud przez co dosc czesto trzeba ja wyjmowac i czyscic i dodam jeszcze ze wcale nie ma duzej precyzji w porownaniu z dobra optyczna myszka, na kulce umieszczone sa znaczniki ktore zczytuje trackball i na podstawie ich okresla pozycje, precyzje zachowujemy ale tylko przy bardzo niskiej predkosci kursora (wykluczam wszelkie akceleracje bo tylko przeszkadzaja). Jeszcze odnosnie tego co ktos wspomnial wczesniej przy wysokiej jakosci myszki a mowimy tu o maksymalnym wydatku 150zł nie jezdzimy lokciem po stole a samym nieznacznym ruchem nadgarstka mozna operowac po 3 zlaczonych ekranach w wysokiej rozdzielczosci, jak sie ktos uprze to takze na kolanie. co do tabletu to w DAW nie uzywalem ale w Aurusie doprowadza mnie do szalu brakiem precyzji szczegolnie gdy trzeba kliknac na cos malego i pilnowac sie by koniec rysika byl w miare blisko podloza a jednoczesnie nie klikal:) (rysik z petla indukcyjna)
  19. jacek.mixer Administrator

Zawód:
    mikser
    DAW:
    Pro Tools
    byc moze uzywales jakies starej technologii?
    ja uzywalem Logitech Marble Mouse oraz Kensigton Expert Mouse Pro - oba sa rewelacyjne i nie mialem zadnych problemow, o ktorych pisales - w przeciwienstwie do myszek (ktorych uzywalem przez 12 lat)
  20. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Polecam trackballa - kolejną zaletą tego urządzenia w przeciwieństwie do myszy jest to że zazwyczaj znajduje się w tym samym miejscu i nie musimy spoglądać na biurko żeby spojrzeć gdzie jest.
    Tablety Wacoma też są super, kolega chce teraz kupić dotykowy tablet wacoma z lcd - to musi być dopiero zabawa - zrezygnować z suwaków w kontrolerze i w montować leżący na biurku lcd po którym sobie suwamy :)

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. tablet z trackballem