1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Timecode

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez mieto, 25 Kwiecień 2009.

1. mieto Użytkownik

Witam
    Moje kolejne pytanie dotyczy timecode i jego generowania z karty (m-audio firewire 1814) w celu posłania go na kamere (na ślad audio, kamera nie posiada generowania timecode). Użyty będzie on następnie do synchronizacji dźwięku nagranego przez interfejs do komputera i obrazu zgranego z kamery. Jaki program pozwoli na generowanie timecodu? o takiej kombinacji słyszałem apropo rejestratorów, których timecod był rejestrowany na kamerach bez niego.
  2. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Troche alpejska kombinacja... Co chcesz uzyskac?
  3. dejote Użytkownik

Zawód:
    inżynier dźwięku/reżyser filmowy
    Co to za kamera która nie ma timecode?
    Jeśli chcesz wysyłać timecode z kompa umożliwi Ci to większość programów typu DAW - na pewno Nuendo.
    Nie lepiej zainwestować w cyfrowego klapsa ?
    Mniej zabawy, a jak profesjonalnie wygląda dla klienta... :X
  4. mieto Użytkownik

np kamery dv nie maja timecode, stety niestety rzeczy z timecode sa odpowiednio wiele drozsze :) chodzi o pozniejszy synchron po zgraniu do DAW
  5. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ale czego z czym w daw ten synchron? Po co timecode? To jest film pelnometrazowy jednym ujeciem na svhs czy jak? Kto bedzie masterem? I tak ramka bedzie ramka i tego nie zmienisz... Naprawde nie rozumiem, po co to.
  6. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Zeby ulatwic - masz w kamerze video i na audio timecode. Zgrywasz to do komputera w dvavi video i... na slad do daw timecode. I co z czym teraz chcesz synchronizowac?

Jezeli robisz koncert jednym ujeciem jedna kamera i potem z niej grasz i synchronizujesz czaly wieloslad, to pomysl jest tez dziwny - w koncu i tak jakos to video musi na dysku wyladowac, przeciez nie bedziesz w realtime tego przegrywal z kamery na drugi magnetowid?
  7. mieto Użytkownik

mhm, chodzi mi o ewentualnie walniecia w klatkach obraz VS dzwiek - czy za pomocą takiej kombinacji nie da rady pozniej zmusic obu rzeczy do synchronu? obawa wynikła z tego zze gdzies tam wyczytałem ze niektore rejestratory (tańsze) maja czasem niezbyt dokładne zegary i czasem bywa ze dźwięk przy obrazie 100% ma dlugosc 100,04% np. zastanawiam się też nad zakupem Fostex FR 2 LE - przeznaczenie: rejestracja dźwięku (do obrazu) przy konferencjach i innych mniejszych "sztukach".
  8. przemak Przyjaciel dzwiek.org

No tak, jak jest problem z czestotliwoscia probkowania to sie rozjezdza, ale co ma wtedy timecode zalatwic, jak takowe urzadzenie jego i tak nie odbiera ani przy nagrywaniu ani przy odtwarzaniu? W takich sytuacjach (rozjazd na dlugim kawalku z powodu roznych czest. probkowania) po prostu PitchShift (czysty, znaczy ze zmiana dlugosci), pare prob i zrobione. Wazne, zeby na kamerze byla jakas referencja czyli audio a nie jakis kod czasowy - klaps na poczatku i na koncu zwykle wystarcza ;)
  9. mieto Użytkownik

ok, a co myślisz o fostex fr 2 le?
  10. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie znam, ale compact flash?
  11. przemak Przyjaciel dzwiek.org

I dlaczego nie nagrywac na kamere po prostu?
  12. mieto Użytkownik

tak, to jest mniejszy brat fostex fr 2 ktory uwazany jest za dobra rzecz do terenowych nagrań filmowych
  13. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Ja rozumiem, ze brat i w ogole, ale dlaczego compact flash?
    Oprocz tego wyglada rozsadnie - poza cena ;)
  14. mieto Użytkownik

a co jest złego w CF? a co innego polecasz?
  15. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Jak masz duzo CF, to OK, ale czy nie lepiej SD? Na pewno w sumie taniej chyba... Zreszta nie wiem.
    Nic nie polece, bo niczego takiego nie uzywamy. Nagrywamy na kamere i juz - po co kombinowac? Jak sa dwie kamery, to juz w ogole pelny luksus. W sumie nawet jak druga kamera jest niepotrzebna, to warto grac na nia chocby dzwiek - zawsze synchron bedzie, no i taniej niz takie wynalazki.
  16. mieto Użytkownik

myslalem na stosowaniu go glownie jako backup. powiedz mi jak kalibrować sygnał ze zwykłego mixera np soundcraft spirit SX? bo jak masz mikser reporterski to masz lineup tone 1 khz a jak w przypadku innych mikserów?
  17. przemak Przyjaciel dzwiek.org

Nie wiem. Normalnie, kamera ma mierniki...
  18. cezex Początkujący

Kamery DV maja TC z tym, że nie wszystkie podają go przez FW. Szczególnie firma sony lubi w ten sposób różnicować kamery droższe od tańszych.

Share This Page