1. Przeglądasz zawartość archiwalną forum dzwiek.org z lat 2005-2011. Z początkiem 2012 forum w swojej formie do roku 2011 zostało zamknięte i jego treść pozostawiona tylko do odczytu. Jeśli chcesz brać udział w dyskusjach sprawdź stronę główną czy są na niej interesujące Cię działy.
  2. Niektóre funkcje forum wymagają rejestracji. Po założeniu własnego konta będziesz mógł korzystać z takich funkcji jak m.in. tworzenie własnych tematów i postów, edycja własnego profilu użytkownika wraz ze statusami, prywatne konwersacje pomiędzy innymi zarejestrowanymi użytkownikami forum.

Timecode i synchronizacja

Dyskusja w dziale 'Postprodukcja i dźwięk do filmu' rozpoczęta przez Dominatorr, 9 Kwiecień 2011.

1. Dominatorr Użytkownik

DAW:
    Sonar
    Zdecydowałem napisać temat bo im więcej szukam w necie na ten temat tym mniej wiem.
    Otóż prosiłbym żeby ktoś w prosty sposób objaśnił mi zastosowanie i sposób przesyłania TC.
    Rozumiem że tajmkołd jest sygnałem z informacją w której sekundzie akcji się znajdujemy. Kamery wideo mogą zarówno tajmkołd przyjmować podporządkowując się mu, albo generować i narzucać go innym urządzeniom - wszystko fajnie.
    Ale czym właściwie jest SMPTE i MTC? Skoro MTC to "Midi Time Code" to znaczy, że mogę odebrać tajkmkołd wysyłany z kamery i nakarmić nim mój interfejs audio używając przelotki BNC > MIDI (bo w interfejsie oprócz XLRów, Jacków mono mam jeszcze MIDI)? Czy to zupełnie coś innego?
    Ja wiem, że najłatwiej wziąć pod pachę przenośny rekorder z normalnym TC i wszystko będzie z głowy, jednak chwilowo mam do dyspozycji tylko i wyłącznie PC z interfejsem audio i Sonarem. Widziałem, że Sonar ma opcję synchronizacji z użyciem SMPTE i MTC, ale nie wiem jak to ugryźć.
  2. JoachimK moderator globalny

MIDI nie podłączysz przez przelotkę BNC TC i MIDI bo to kompletnie inne sygnały zarówno pod względem protokołu, jak i elektrycznie. MIDI jest podobny do zwykłego RS232, jeśli chodzi o format ramki danych, a elekrycznie jest to pętla prądowa (a to z kolei już ani RS232, ani tym bardziej TC na BNC nie jest).
    MIDI timecode owszem przesyła zdarzenia w czasie, ale rozdzielczość tego jest bardzo mała (zegar 31250bod - a więc po podzieleniu na kilka bajtów dla otrzymania pełnej jakiejś informacji zawartej w paru bajtach otrzymujesz max pare kiloherzców użytecznych danych na sekundę).
    W MTC jest przesyłana informacja SPP czyli song position pointer - nie tyle czas w sekundach, co położenie zdarzenia w danym takcie utworu itp. (choć miejsce na informacje typowo czasowe też jest).
    SMPTE jest sygnałem analogowym a nie cyfrowym jak MIDI i też ma dużo mniejszą rozdzielczość niż typowe sygnały synchronizacji wordclocka.
    Dominatorr lubi to.
  3. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    Polecam zglebienie twojej wiedzy na temat TC....
    po pierwsze TC jest zrodlem informacji dla maszyny lub programu edytujacego. Nam, ludziom TC pozwala dokonac wlasciwych czynnosci na specyficznej, okreslonej i tej samej klatce obrazu bez wzgledu na to ktory raz z rzedu juz ta sama klatke obrazu edytowalismy.

po drugie...

MTC potrafi byc dokladny tylko do 1/4 klatki wiec w ciagu 10 godzinnego dnia pracy bedziesz mial przesuniecia w TC rzedzu 30 klatek!!!!!!!
    na planie filmowym dzienne przeplywy rzedzu 1-3 klatek so juz nie do przyjecia wiec twoja metoda jest wogole nie do przyjecia....
    to tylko przyprawi edytorowi bol glowy....a tobie tylko klopoty.....

MTC to po krotce wersja SMPTE akceptowana przez maszyny MIDI i pozwalajaca na synchronizacje instrumentow MIDI. Jest to wersja do uzytku w muzyce an nie nagraniach filmowych.

na koniec doradzam bardzo abys polegal na wlasnym systemie jezeli chodzi o TC i na wlasnym sprzecie. Na swiecie jak i w Polsce powstalo sporo kamer, ktore maja wlasne standardy jezeli chodzi o TC. Mozesz naprawde sie przejechac pewnego razu jezeli bedziesz polegal na TC od kamery.
    Dominatorr lubi to.
  4. Dominatorr Użytkownik

DAW:
    Sonar
    I wszystko się wyjaśniło. Dzięki wielkie :)
  5. mag Początkujący

A to ja z pytaniem w temat się wstrzelę i przywitam się, z racji pierwszego wpisu.
    Dzień wszystkim :)

Mam taką sytuację. Używam RME Fireface 400 na planie, dzięki niemu ładuję do komputera kilka śladów bezpośrednio. Tyczka, mikroporty itd. Jeśli jest konieczność nagrywania wielu źródeł, po prostu wpinam w RME zewnętrzne miksery. W audio - pełna synchronizacja, ale...
    Co jeśli w kamerze (panasonic dvx100) do synchronizacji można użyć tylko FireWire? Pierwszy raz się z tym spotykam. Doczytałem także w manualu do dvx100, że najdłuższy kabel FW jakiego można użyć to 4,5 metra... Nie próbowałem jeszcze łączyć RME i Panasonica ze sobą, ale z chęcią posłuchałbym rad. Jak w takim przypadku łączyć 2,3 kamery. RME posiada 2 gniazda FW, ale jedno zawsze będzie zajęte przez komp....

z góry dziękuję.
  6. Luke Audio Aktywny Użytkownik

Zawód:
    Realizator Dzwieku
    DAW:
    Pro Tools, Pyramix
    SMPTE przez xlr na jeden z 2 kanalow kamery przeslac...pyte musialbys miec i caly czas karmic kamerke albo lock-it'a od Ambientu i masz bezprzewodowo.......

Share This Page

Użytkownicy znaleźli tę stronę szukając wyrażeń:

1. synchronizacja dźwięku na timecode

,
  2. timecode j. polski

,
  3. timecode bezprzewodowo